@article { author = {شایسته فر, مهناز}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Handcrafts,Packaging,graphics,product presentation}, title_fa = {بسته‌بندی و نقش آن در ارتقاء کیفی محصولات صنایع‌دستی}, abstract_fa = {امروزه هنر بسته­بندی در دنیا به عنوان یک علم مطرح است که کشورهای توسعه یافته با آگاهی از آن، محصولات تولیدی خود را با بهترین روش­های بسته­بندی در بازارهای جهانی عرضه می­کنند. در میان محصولات فراوان تولیدی، محصولات صنایع دستی جایگاه ویژه­ای را به خود اختصاص داده­اند و به نحوی با هویت ملّی و فرهنگی جامعه تولیدی در ارتباط هستند. از آن جایی که بسته­بندی نخستین مرحله از برخورد مشتریان با محصول می­باشد وجود طراحی،‌ رنگ، تناسب محصول با بسته­بندی و عواملی در جهت ارتقاء کیفی محصول به شمار می­رود. شناسایی روش­های بسته­بندی و نحوه آموزش آن هدف اصلی این پژوهش است که به صورت تحلیلی – توصیفی بوده و روش گردآوری اطّلاعات در آن میدانی – کتابخانه­ای است.}, keywords_fa = {صنایع دستی,بسته بندی,گرافیک و عرضه محصولات}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201369.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201369_71c0b61300e9e9e29acead70693f68b7.pdf} } @article { author = {چشمک, سهیلا and دهقانی فیروزآبادی, محمد رضا}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Coating,paper packaging,barrier properties,strength properties,polymer}, title_fa = {پوشش‌دهی کاغذ سبک با پروتئین آب پنیر برای بسته‌بندی محصولات چرب}, abstract_fa = {امروزه استفاده از کاغذ در بسته­بندی به دلیل          ویژگی­هایی مثل سبکی و زیست­تخریب­پذیری، در مقایسه با مواد پلاستیکی کاربرد گسترده­تری دارد. از آنجایی که کاغذ دارای ویژگی­های ممانعتی ضعیفی همچون نفوذپذیری به بخار آب، گازها و روغن ضعیفی می­باشد، برای بهبود ویژگی­های ممانعتی کاغذ بسته­بندی، استفاده از پلی­مرهای مصنوعی مثل پلی­اتیلن، لاتکس و            پلی­وینیل­الکل به­منظور بهبود ویژگی­های ممانعتی کاغذ بسته­بندی،  ایجاد مشکلات زیست­محیطی می­کند. ﺟﻬﺖ رفع این ﻣﺸﮑﻼﺕ، ﻓﻴﻠﻢ­ﻫﺎ ﻭ ﭘﻮﺷﺶ­ﻫﺎیی ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﭘﻠﯽﺳﺎﮐﺎﺭﻳﺪها، ﭘﺮﻭﺗﺌﻴﻦها، چربی­ها ﻭ ﻳﺎ ﺗﺮﮐﻴﺒﯽ ﺍﺯ ﺁﻥ­ﻫﺎ ﻭﺍﺭﺩ ﺻﻨﻌﺖ ﺑﺴﺘﻪ­ﺑﻨﺪﯼ ﺷﺪﻩ­ﺍﻧﺪ. یکی از پروتئین­هایی که در ایران به فراوانی و ارزانی در دسترس است و اخیراً تلاش زیادی برای پیدا کردن کاربردهای جدیدی برای آن صورت گرفته است، پروتئین آب پنیر می­باشد. در این مقاله به بررسی تأثیر وزن پوشش بر ویژگی­های مقاومتی (پارگی و ترکیدن)، ممانعتی(نفوذپذیری در برابر هوا، روغن و آب) و فیزیکی (وزن پوشش) کاغذ سبک پوشش داده شده با پروتئین آب پنیر پرداخته شده است. در این تحقیق از دو سرعت 30 و 50 میلی­متر بر ثانیه برای پوشش­دهی کاغذ استفاده شد و تأثیر دو وزن پوشش متفاوت بر روی ویژگی­های کاغذ بررسی گردید. نتایج نشان داد که خواص ممانعتی و مقاومتی کاغذ­های حاصل با افزایش سرعت پوشش­دهی به دلیل کاهش وزن پوشش بالا می­رود. همچنین استفاده از کنسانتره پروتئین آب پنیر- ساکاروز به­دلیل قیمت بسیار کم و خواص ممانعتی بسیار عالی در برابر روغن، برای پوشش­دهی کاغذ بسته­بندی مواد غذایی چرب مثل پیتزا و جعبه شیرینی بسیار مناسب­تر است.}, keywords_fa = {پوشش دهی,کاغذ بسته بندی,ممانعت,مقاومت و سرعت}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201370.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201370_96224c1848c34e68cb4c506fe9ac7fa1.pdf} } @article { author = {تاتاری, علی اصغر and شکاریان, احسان}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Cellulose,packing,Composites,biodegradable polymers,environmental,petroleum compounds}, title_fa = {اهمیت مشتقات سلولزی در تولید فیلم‌های زیست‌تخریب پذیر برای بسته‌بندی مواد غذایی}, abstract_fa = {افزایش تولید و حجم مصرف پلاستیک­ها و کامپوزیت­های نفتی در زندگی روزمره بشر، منجر به تجمع حجم عظیمی از ضایعات پلاستیکی غیر­قابل تجزیه شده است و این امر سبب ایجاد مشکلات زیست محیطی زیادی گردیده است. ارزیابی­ها، نشان می­دهد که هر ساله مقادیر بسیار زیادی پلاستیک در سراسر جهان تولید         می­شود و حجم زیادی از آن­ها به دور انداخته می­شوند و مقدار زیادی زباله پلاستیکی به محیط­های دریایی وارد شده و تجمع می­یابند. از آنجایی که زیست پلی­مرها، از منابع تجدیدپذیر به دست می­آیند و بنابراین زیست تخریب پذیر می­باشند، بنابراین استفاده از آن­ها در مقایسه با پلی­مرهای بر پایه ترکیبات نفتی، دارای حداقل آثار منفی زیست محیطی کم­تری است. استفاده از پلی­مرهای زیست‌تخریب‌پذیر از دو بعد می‌بایست مورد تأیید قرار گیرند،‌ یکی از دیدگاه محیط‌زیستی است؛ یعنی این مواد باید به سرعت در محیط تجزیه شوند و دیگری، از دیدگاه صنعتی است، به این معنا که مواد باید خصوصیات مورد انتظار صنعت را از جمله دوام و کارایی داشته باشد. هزینه کم، تجدید­پذیر بودن، دسترس­پذیری و پایداری گرمایی مناسب از مزایای اصلی پلی­مرهای زیست          تخریب­پذیر می­باشد. در این مقاله، تعدادی از مهم­ترین مشتقات سلولزی مثل کربوکسی متیل سلولز، نیترات سلولز، سلوفان و غیره که در ساخت فیلم­های زیست تخریب­پذیر برای بسته­بندی مواد غذایی کاربرد دارند، بررسی شده است.}, keywords_fa = {مشتقات سلولزی,بسته بندی,کامپوزیت,پلیمرهای زیست تخریب پذیر,زیست محیطی و ترکیبات نفتی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201371.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201371_87557c701c6331a414e8afec7ca51fab.pdf} } @article { author = {مقدسه اکبری, امری and سرائیان, احمدرضا and یدالهی, رحیم}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Dry strength,anionic starch,polyvinyl amin,molasses,GPAM}, title_fa = {مروری بر استفاده از افزودنی‌های مقاومت خشک برای بهبود مقاومت‌های مقوای بسته‌بندی}, abstract_fa = {بهبود مستمر در عملکرد صنعت مقوا برای دستیابی به مؤفقیت ضروری است. بهبود مقاومت همواره مورد توجّه کاغذسازان بوده است. مواد افزاینده مقاومت ترکیبات مهم برای تولید مقوا هستند. این مواد نه تنها مقاومت مورد نیاز برای محصولات کاغذی را فراهم می­کند، همچنین        می­تواند بهره­وری ماشین و کارایی فرآیند را بهبود بخشد. انواع مختلفی از مواد شیمیایی افزاینده مقاومت از جمله پلی­مرهای طبیعی(نشاسته، CMC) و رزین­های مصنوعی (PAM, GPAM,) در بازار در دسترس هستند. انتخاب یک عامل کمک­کننده به مقاومت به عوامل متعدّدی از جمله کارایی خود این افزودنی­ها (یا تأثیر بر شاخص­های کیفیتی خاص)، هزینه، تأثیر بر حرکت­پذیری ماشین و بهره­وری، سهولت استفاده، در دسترس بودن محصول و زمان ماندگاری بستگی دارد. در این مقاله، استفاده از سطوح بالای نشاسته آنیونی که با استفاده از ترکیب پک/ پلی­دادمک تثبیت می­شود و همچنین سایر افزودنی­ها، برای بهبود مقاومت کاغذ و مقوا مورد بررسی قرار می­گیرد.}, keywords_fa = {مقاومت خشک,نشاسته,پلی‌وینیل‌آمین,ملاس و GPAM}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201372.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201372_c30845fc5a959da5b57aa0cf0c315407.pdf} } @article { author = {حبیبی, مریم and فرهودی, مهدی}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {High pressure processing(HPP),pasteurization,sterilization,flexible packaging}, title_fa = {ساختارهای بسته‌بندی های انعطاف‌پذیر مورد استفاده در تیمارهای فشار بالا}, abstract_fa = {این مقاله به بررسی اثرات احتمالی اعمال همزمان فشار (P) و دما (T) بر روی فیلم‌های پلی­مری مورد استفاده در بسته‌بندی مواد غذایی در هنگام  فرآیند پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون فشار بالا می‌پردازد. مدل‌سازی نظری و داده­ لایه لایه شدن فیلم‌های چند لایه، تغییر فاز از حالت لاستیکی به حالت شیشه‌ای ناشی از اعمال فشار و پلاستیسیته ناشی از جذب ترکیبات با وزن مولکولی کم شده است. های آزمایشگاهی در این مقاله مورد بحث قرار گرفته­اند. در واقع، اثرات برگشت­پذیر و برگشت ناپذیری که در فیلم­های تک لایه و چندلایه ممکن است رخ دهند، مورد بررسی قرار گرفته و ارتباط آن­ها با تغییرات ساختاری و خواص مورفولوژیک مواد پلی­مری تحت شرایط دما/ فشار مختلف در موارد کاربردی خاص مورد ارزیابی قرار گرفته است. در پاسخ به شرایط فشاری و یا دمایی، ممکن است در بخش­های آمورف و بلوری فیلم پلی­مری، تغییرات ساختاری رخ دهد که به نوبه خود منجر به ایجاد اثرات محسوسی در خواص مواد بسته‌بندی می­شود. توجّهی خاص به مسائلی نظیر تغییرات غیر قابل برگشت در خواص کاربردی (نفوذناپذیری نسبت به گازها و بخار آب، پدیده جذب و پدیده مهاجرت)، خواص مکانیکی ماده بسته­بندی (مرتبط با اصلاح درجه تبلور)، پدیده زمانمندی در فاز آمورف، فرآوری فشار بالا(HPP) یک روش نگه­داری مواد غذایی است که باعث حفظ ویژگی‌های طبیعی حسی و تغذیه­ای مواد غذایی با حداقل افت کیفی آن‌ می­شود. در واقع، فرآیند غذاهای بسته‌بندی‌شده با این روش علاوه بر اینکه سبب حفظ بهتر بافت و ویژگی‌های تغذیه­ای ماده غذایی می­شود، زمان ماندگاری آن­ها را افزایش می­دهد. از دیدگاه صنعتی، انتخاب مواد پلی­مری و ساختار مناسب برای بسته‌بندی هنگامی که فشار و دمای بالا به صورت همزمان برای فرآیندهای استریلیزاسیون فشار بالا بکار گرفته می‌شوند، بسیار مهم است. در ارتباط با کاربردهای صنعتی این فرآیند،  پیش­بینی اثرات احتمالی تیمار بر روی ساختار و مورفولوژی مواد بسته­بندی، موضوع مهمی است که به نوبه خود می‌تواند اثرات مربوط به خواص مکانیکی و خواص کاربردی (مانند نفوذناپذیری نسبت به گازها و بخار آب) و زیبایی شناسی(وضوح کافی مواد غذایی برای بیننده) را تحت تأثیر قرار بدهد. در واقع، اصلاح میزان تبلور، تغییرات دانسیته بخش­های آمورف و پدیده‌های هیدرولیز احتمالی ممکن است مانع از استفاده مواد بسته‌بندی برای کاربرد در فشار بالا گردد. علاوه بر این، فیلم‌های قابل‌انعطاف چند لایه ممکن است در برخی از موارد، پدیده لایه لایه شدن را نشان دهند که در نهایت منجر به تغییرات غیر­قابل قبول در ساختار ماده بسته‌بندی می‌شود.}, keywords_fa = {فرآیند فشار بالا (HPP),پاستوریزاسیون,استریلیزاسیون و بسته بندی انعطاف پذیر}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201373.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201373_eced07d666d90ea752002d375f35b024.pdf} } @article { author = {خراسانی, مژده and میرزایی, حبیب اله and مقصودلو, یحیی}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Chicken breast meat,pachaging,Coating,gelatin,chitosan}, title_fa = {تأثیر پوشش خوراکی ژلاتین-کیتوزان بر بسته‌بندی گوشت مرغ تازه}, abstract_fa = {در مطالعه حاضر اثر پوشش ژلاتین-کیتوزان به عنوان بسته­بندی اولیه بر روی کیفیت سینه مرغ در طی یک دوره 9 روزه در شرایط نگه­داری سرد(4 درجه سانتی­گراد) بررسی شد. در این تحقیق، از 3 غلظت ژلاتین (3، 6 و 8%) و 2 غلظت کیتوزان(1و 2%) برای پوشش­دهی        تکّه­های مرغ استفاده شد. کیفیت میکروبی (بار باکتریایی کل) و شیمیایی (بازهای ازته فرّار و شاخص پراکسید) نمونه­ها در دوره 9 روزه (هر 3 روز) مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان این شاخص­ها در شاهد به صورت روند معناداری بیشتر از نمونه­های پوششی بود و رشد میکروبی، بازهای ازته فرّار و شاخص پراکسید در نمونه­های با درصد بالاتر کیتوزان و ژلاتین کندتر بود. به دلیل رشد میکروبی بالاتر در شاهد، میزان بازهای ازته هم بیشتر بود. بین ژلاتین 3% با ژلاتین 6 و 8% اختلاف معنادار بوده و تیمار با ژلاتین3% روند افزایشی بیشتری در بازهای ازته فرّار و رشد میکروبی داشته است. بنابراین می­توان گفت که پوشش­دهی باعث حفظ کیفیت نمونه­ها در کل دوره نگه­داری شد.}, keywords_fa = {گوشت سینه مرغ,بسته‌بندی,پوشش‌دهی,ژلاتین و کیتوزان}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201374.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201374_858818b09c828670a62e66e95e5e8fea.pdf} } @article { author = {سوخته سرایی, علیرضا and نوروزی, الهام}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {5}, number = {19}, pages = {-}, year = {2014}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {Solvent,alcohol,printing,detergent,ink,pollution}, title_fa = {مروری بر روش‌های کنترل و کاهش آلاینده‌های صنایع بسته‌بندی و چاپ}, abstract_fa = {با گسترش روز افزون فنّاوری آلاینده ­های زیست محیطی به صورت موضوعی اجتناب ناپذیر درآمده­اند؛ که مهم­ترین دستاورد حذف و کنترل آلاینده­های صنعتی، گامی به سوی توسعه پایدار می­باشد. صنایع چاپ و بسته‏بندی از جمله صنایعی محسوب می­شوند که به علت استفاده از مواد شیمیایی مختلف مثل پلی­مرها، چسب‌ها، الکل‌ها، مرکب‌ها و پاک­کننده‌ها در حجم زیاد، می­توانند آلاینده­ های صنعتی زیادی را تولید کنند. به منظور کاهش آلودگی­ ها، اقداماتی از جمله به­ کارگیری کاغذهای فلزدار شده قابل بازیافت، جامدسازی پسماندهای مایع، به ­کارگیری مرکب­های باز و غیره از سوی دولت­ها و صاحبان صنایع انجام شده و قوانین بین ­المللی و ملّی را وضع کرده‌اند. این مقاله به مطالعه روش­های مختلف جهت حذف و کاهش آلاینده­ های صنایع بسته ‏بندی و چاپ می­ پردازد.}, keywords_fa = {حلال,الکل، چاپ,پاک‌کننده,مرکب و آلودگی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201375.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201375_93ca1d5602f75203a30d06ec1c673a92.pdf} }