@article { author = {صنیعی نیامقدم, صالحه and ارومیه ای, عبدالرسول and جودکی, عزت الله}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {افزایش ماندگاری بسته بندی های خوراکی با استفاده از بسته بندی های فعال حاوی جاذب اکسیژن}, abstract_fa = {جاذب­های اکسیژن به عنوان یکی از مهم­ترین و پرکاربردترین نوع بسته بندی­های  فعال در بسته­بندی مواد غذایی می­باشند که در پاسخ به نیاز مصرف­کنندگان با هدف عمر نگهداری بالا و کیفیت کنترل شده توسعه یافته­اند,می­توانند به طور مؤثری از حضور و اثرات سوء آن به مواد غذایی جلوگیری کنند. سطح بالای اکسیژن موجود در برخی از بسته­بندی­های مواد غذایی می­تواند باعث رشد حشرات و میکروب ­های هوازی، تغییرات نامطلوب عطر، طعم، رنگ و از دست رفتن مواد مغذّی گردد. بنابراین کاهش میزان اکسیژن در فضای فوقانی بسته­بندی، امری ضروری است. یک راه استفاده از روش اتمسفر اصلاح شده، بسته ­بندی تحت خلأ می­باشد، اما این روش­هانمی­توانند باقی­مانده اکسیژن را در بسته به­طور مناسبی حذف نمایند و حدود 1/0 تا 2 درصد اکسیژن باقی می­ماند، لذا استفاده از جاذب­های اکسیژن می­توانند میزان اکسیژن را به کمتر از 01/0 درصد کاهش دهند و در این مقدار نگه دارند.}, keywords_fa = {جاذب اکسیژن,بسته بندی,مواد غذایی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201411.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201411_9419c0843a9bd2bcc2b0ac3ccf9cf86e.pdf} } @article { author = {خورشیدیان, نسیم and فرهودی, مهدی and یوسفی اصلی, مجتبی and عرب, سیده معصومه}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته}, abstract_fa = {تولید فیلم­های خوراکی با ویژگی­های مکانیکی و نفوذ­پذیری مناسب، به عنوان یکی از فنّاوری­های بالقوه که می­تواند موجب کاهش از دست رفتن رطوبت، محدود نمودن جذب اکسیژن و کاهش مهاجرت لیپیدها در ماده غذایی شود، بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. نشاسته از مهم­ترین پلیمرهای پلی­ساکاریدی است که به دلیل دارا بودن خلوص بالا، قیمت پایین، زیست تخریب­پذیر بودن، توانایی ایجاد فیلمی با قابلیت کشش مناسب و ممانعت­کنندگی خوب نسبت به گازها بسیار مورد توجّه است. با این وجود فیلم­های حاصل از نشاسته ممانعت­کنندگی ضعیفی نسبت به رطوبت و حساسیت بالایی به آب دارند. ایجاد اتصالات عرضی یک روش معمول برای بهبود عملکرد نشاسته است. با توجّه به سمّیّت مواد شیمیایی ایجاد­کننده اتصالات عرضی، توجّه زیادی به استفاده از اسیدهای آلی شده است. اسید سیتریک با یک گروه هیدروکسیل و سه گروه کربوکسیل، اصلی­ترین اسید آلی در ایجاد پیوند عرضی است. در این مقاله مروری، ویژگی فیلم­های خوراکی حاصل از نشاسته که با اسید سیتریک اتصال عرضی داده شده­اند، مورد بررسی قرار می­گیرد.}, keywords_fa = {نشاسته,فیلم خوراکی,اسید سیتریک,اتصال عرضی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201412.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201412_39b4526451da1d94e4de8ef84f00f175.pdf} } @article { author = {شکرانه, نادیا and مقصودلو, یحیی and صباغ پور, سمیرا and حسن نیا, فرزانه}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی}, abstract_fa = {مدّت­های طولانی است که از پلیمرهای سنتزی مانند پلی­اتیلن ترفتالات، پلی­وینیل کلراید و پلی­اتیلن به عنوان مواد بسته­بندی استفاده می­شود که بازاری در حدود 12 میلیون تن در سال را به خود اختصاص می­دهد. مهم­ترین مشکل مواد بسته­بندی سنتزی، زمان­بر بودن فرآیند تجزیه آن­ها می­باشد که باعث آلودگی محیط زیست می­گردند. از طرفی، آلودگی مواد بسته­بندی پلاستیکی به وسیله مواد غذایی یا مواد بیولوژیکی و مهاجرت از بسته غذا، از مشکلات دیگر این مواد است که باعث کاهش امنیت غذایی و تغییر طعم می­شوند. این مشکلات،  زمینه­ساز توسعه مواد بسته­بندی زیست تخریب­پذیر مانند فیلم­های خوراکی از جنس پلی­ساکاریدها و  پروتئین­ها شده است. در این مقاله مروری، چندین بیوپلیمر پروتئینی با منشأ گیاهی به همراه ویژگی­ها، شرایط تولید، ویژگی­های فیلم حاصل و موارد کاربرد آن­ها در صنعت بسته­بندی مواد غذایی به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است.}, keywords_fa = {بسته بندی,بیوپلیمر پروتئینی,گیاهی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201413.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201413_2d58e6c84846eaa7eb8e91a22eda7ca1.pdf} } @article { author = {امام پور, مصطفی and پور زند, رضا}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {راهنمای طراحی بدنه، درب و نکات اطّلاع رسانی انواع ظروف مواد غذایی}, abstract_fa = {یکی از اصول بسته‏بندی پایدار و هدفمند در بسته ‏بندی مواد غذایی، جهت برآورده ساختن نیازهای مصرف­کننده، نقش شاخص­ های طراحی بسته در قابلیت به دست گرفتن آن می­باشد. بسته­بندی مواد غذایی از اهمیت ویژه­ای برای مصرف­کننده برخوردار می­باشد و باید دارای کارایی و عملکرد بالایی بوده و در هنگام مصرف توسط مصرف­ کننده به آسانی باز شود و از طرف دیگر، مسائل بهداشت و ایمنی نیز در آن رعایت گردد. بنابراین یکی از راهبردهای طراحی پایدار که باید به وسیله طراحان در راستای نیاز به بسته ­بندی موجود یا جدید اتخاذ گردد، رفع نیاز مصرف­ کنندگان است. برای اینکه بسته‏ بندی به سادگی در دسترس باشد؛ باید آسان باز شده و بدون به خطر انداختن سلامت مصرف ­کننده از کیفیت خوب و بالایی نیز برخوردار باشد. تولیدکنندگانی که این عوامل را رعایت نمی‏ کنند، اثرات منفی و پیامدهای کاهش فروش محصولات خود را باید تحمل کنند.}, keywords_fa = {مواد غذایی,درب بندی,ظروف,طراحی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201414.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201414_9e6c422c54a6bdb736595c940d1834be.pdf} } @article { author = {خسروی, مجید}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {معرفی تولید برچسب در بسته بندی}, abstract_fa = {در یک تعریف تخصصی، برچسب یا برچسب به بخشی از محصولات چاپی در حوزه­های مختلف بسته­بندی، نشر، تبلیغات، تجاری، امنیتی و ... اطلاق می­شود که اطّلاعات محصول به­صورت مختصر و مفید با استفاده از متن و عناصر گرافیکی در آن­ها جا داده شده یا همان چاپ می­شود. برابر آمار و اطّلاعات مؤسسات پژوهشی بین­المللی در حوزه بازاریابی و برندسازی بیش از 70% تصمیم­های خرید در فروشگاه­ها و در مرحله نهایی، کنار قفسه­های کالا و بدون تصمیم قبلی خریداران شکل می­گیرد. به همین دلیل کیفیت بسته­بندی نهایی محصولات به ویژه انواع برچسب­ها در این انتخاب­های آنی نقش اساسی دارد. چاپخانه­های بزرگ و زنجیره­ای برچسب که در گوشه و کنار جهان دارای ده­ها شعبه هستند، یک شعار مشترک دارند، آن­ها می­گویند: «ما تنها تولید­کننده برچسب برای محصولات برندها نیستیم، بلکه به صاحبان برندها کمک می­کنیم که کالاهایشان زودتر قفسه فروشگاه­ها را ترک کنند. ما قدرت برندها را در نقطه خرید افزایش می­دهیم و بزرگ­ترین شریک نامرئی برای برترین برندهای بین­المللی هستیم.» بازار برچسب بیش از 30% کل حجم محصولات چاپی تولیدی در ایران را تشکیل می­دهد چرا که بخش زیادی از محصولات چاپ امنیتی، چاپ بسته­بندی و حتّی تجاری نیز برچسب یا تگ محسوب می­شوند. برابر برآورد مؤسسه پژوهشی تارسوس، مصرف کل برچسب کشورهای اتحادیه اروپا 78/5 میلیارد مترمربع و جهان حدود 52 میلیارد متر مربع در سال 2013 بوده است. این مقاله شما را با اهمیت راهبردی این محصول و وضعیت فنّاوری­ها و بازار برچسب در ایران آشنامی­سازد.}, keywords_fa = {برچسب,ماشین چاپ رول عرض کم,، برچسب زنی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201415.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201415_ecbdd354ee1cfbf78f0d617051ac62da.pdf} } @article { author = {صحراگرد دهکردی, حبیب‌الله and افرا, الیاس}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بهبود ویژگی های مقاومتی و ضدمیکروبی کاغذهای بسته بندی با استفاده از نانو کامپوزیت روی - کیتوزان با روش لایه به لایه}, abstract_fa = {در سال ­های اخیر، نگرانی­های زیست محیطی برای افزایش مصرف مواد شیمیایی حاصل از مشتقات نفت برای  بسته ­بندی­های پلاستیکی افزایش پیدا کرده بنابراین لزوم استفاده از کاغذهای بسته ­بندی با مقاومت زیاد جهت نگهداری و افزایش ماندگاری مواد غذایی برای جلوگیری از رشد باکتری­ ها و همچنین بهبود ایمنی سلامت برای افراد جامعه ضروری می ­باشد. به­همین منظور، برای مقاومت­ های کاغذهای بسته ­بندی و تأمین این هدف به ­صورت متداول از روش ­های فرآیندی مانند: پالایش، افزودن خمیر الیاف بلند و روش ­های تیمار شیمیایی مانند: استفاده از رزین­ های مقاومت خشک و تر استفاده می­ گردد. یکی از روش ­های نوین نانو فنّاوری، روش رسوب لایه به لایه، به عنوان یکی از روش ­های بهبود ماندگاری و افزایش جذب افزودنی­ ها در سطح الیاف به کار می­ رود که این روش، جهت رفع مشکلات تأمین ماده اولیه و ایجاد خصوصیت­ های شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و ضدباکتری در ساختارها و لایه ­های مرکب باعث ویژگی ­های مطلوب در کاغذ می­ شود. عملکرد روش رسوب‌گذاری لایه­ ای، بر پایه رسوب یک در میان پلی کاتیون و پلی­آنیون از طریق واکنش ­های الکترواستاتیکی استوار است. به منظور بهبود خواص ضدباکتری کاغذ تلاش ­های زیادی برای توسعه هیبریدهای آلی/معدنی بر اساس نمک­ های فلزات و پلیمرهای زیستی، جهت ویژگی ­های پیوند پلیمرهای زیستی با خواص یون فلزی اختصاص داده شده است. کیتوزان دارای ظرفیت بالا برای جداسازی یون ­های مختلف فلزی و جداسازی یون کیتوزان- فلز با بار مثبت کیتوزان است که انتظار می‌رود منجر به جذب پلیمر بر روی سطح سلول باکتری با بار منفی شده و در پوشش کاغذهای بسته ­بندی، فاز رشد میکرو­ارگانیسم­ها را کاهش و با کنترل فساد میکروبی و جلوگیری از تغییرات ساختار مولکولی، زمان نگهداری و ایمنی محصول را افزایش دهد. این مواد، دارای طول عمر بیشتری نسبت به عوامل ضدمیکروبی آلی بوده و سبب کاهش استفاده از نانو فلزات در کاغذهای بسته­بندی می­ شوند. این تحقیق برای مواد جدید، کارآمد و ضدباکتری، ضروری است.}, keywords_fa = {فنّاوری نانو,لایه به لایه (LBL),کیتوزان روی,ضدمیکروبی,کاغذ بسته بندی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201416.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201416_e1ad53c244118822c2d8146d3851e3c3.pdf} } @article { author = {مهدوی, سعید}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {25}, pages = {-}, year = {2016}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اهمیت شناسایی ترکیب الیاف در ارتقای ویژگی‌های کاغذهای بسته‌بندی}, abstract_fa = {در سال‌های اخیر به دلایل اقتصادی- زیست‌محیطی استفاده از کاغذهای بازیافتی در ساخت انواع لاینر و کاغذ کنگره‌ای مورد استفاده برای کارتن‌های کنگره‌ای رو به افزایش بوده است. به علت نقش اساسی الیاف در ارتقای ویژگی‌های مورد نیاز بسته‌بندی سلولزی و تعیین کمیت و کیفیت الیاف مورد استفاده، اهمیت یافته است. اندازه‌گیری ابعاد (بیومتری) و شناسایی الیاف مورد استفاده در ساخت کاغذهای بسته‌بندی شامل جنس، گونه و درصد اختلاط الیاف، می‌تواند کاغذساز را در راستای بهبود کیفیت اجزای ورق‌های بسته‌بندی و ورق‌ساز را در راستای بهبود کیفیت کارتن یاری نماید. برای شناسایی و اندازه‌گیری عناصر سلولی خمیرکاغذ تهیه شده از چوب و گیاهان غیرچوبی، روش‌های مختلف استاندارد وجود دارد که در این مقاله به آن­ها پرداخته شده است. بکارگیری این روش‌ها می‌تواند سازندگان کاغذ و ورق را در پیش‌بینی ترکیب الیاف مورد نیاز برای تأمین ویژگی‌های لازم بسته‌بندی و نیز کاهش هزینه‌های تولید هدایت نموده و از بروز مشکلاتی در حین فرآیندهای چاپ و برش کاغذ جلوگیری نماید.}, keywords_fa = {کاغذهای بسته‌بندی,شناسایی الیاف,کمیت و کیفیت الیاف}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201417.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201417_40f860a447454c13de7f137f0bfb302f.pdf} }