@article { author = {هنرور, زهره and فرهودی, مهدی}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {4-15}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {ارزیابی کمی و کیفی نانوذرّات در بسته بندی غذا با استفاده از روش های آنالیزی به منظور کاهش مخاطرات ناشی از مهاجرت}, abstract_fa = {طی سال­های اخیر، با ظهور فنّاوری نانو و ورود آن به صنایع مختلف، به صورت چشمگیری پیشرفت­های آن در ابعاد مختلف مشاهده می­شود. صنعت بسته­بندی غذایی نیز یکی از این صنایع است که به دنبال تأثیر مناسب بکارگیری فنّاوری نانو بر بهبود ویژگی­های مختلف بسته بندی، با استقبال زیادی مواجه شده است. از طرفی نانوذرّات به کار برده شده در بسته­بندی، ممکن است همانند سایر اجزای آن به شبکه غذایی مهاجرت و مشکلاتی را برای ایمنی مادۀ غذایی ایجاد کند. نگرانی عمده­ای که در به کارگیری فنّاوری نانو وجود دارد به اندازۀ کوچک نانوذرّات مربوط می­شود. اندازۀ کوچک خیلی از نانو مواد، ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی متفاوتی نسبت به ترکیبات شیمیایی مشابه با ایعاد میکرومتری ایجاد می­کند. امروزه دستیابی به پاسخ این سؤال که چطور فرآیندهایی بر پایۀ نانومواد ممکن است بر سلامت انسان اثر بگذارند، دانش و مطالعه بیشتری را می­طلبد. در این مقاله، ضمن بیان مختصر اهمیت و کاربردهای فنّاوری نانو در بسته­بندی غذا، روش­هایی که به منظور تعیین ویژگی­های کمی و کیفی نانوذرّات در جهت ارزیابی­های مربوط به مهاجرت و ایمنی آن­ها وجود دارد، بررسی می­شود. همچنین، به جنبه­های کلی مهاجرت نانو ذرّات، روش­های اندازه­گیری مهاجرت و برخی قوانین مربوط به استفاده از فنّاوری نانو در حوزۀ بسته­بندی بررسی می­شوند.}, keywords_fa = {نانوکامپوزیت,نانوذرّات,مهاجرت,قوانین,بسته بندی غذا,روش های ارزیابی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201432.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201432_6489fe70454aebdad8aaaa8164745cc6.pdf} } @article { author = {فروغی, الهه and فرهودی, مهدی}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {16-27}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تأثیر بکارگیری اسانس های روغنی بر ویژگی فیلم های پلی ساکاریدی}, abstract_fa = {با توجّه به مشکلات زیست محیطی جدّی پلاستیک­های مشتق شده از مواد نفتی، امروزه فیلم­ها و پوشش­های پلی­ساکاریدی توجّه بسیاری را به خود جلب کرده­اند که برخلاف اکثر بسته­بندی­های قدیمی، زیست تخریب­پذیر بوده و به کاهش آلودگی محیط زیست کمک می­کنند؛ این فیلم­های پلی­ساکاریدی شامل کیتوزان، نشاسته، آلژینات و ... می­باشند؛ همچنین مصرف­کننده خواهان محصولات فاقد نگهدارنده­های شیمیایی است که به نظر می­رسد اسانس‌های روغنی به سبب ویژگی ضدمیکروبی که دارند، جایگزین بسیار مناسبی باشند. اسانس­های روغنی ترکیبات جالب توجّهی برای بسته­بندی زیست تخریب­پذیر عمدتاً به سبب منشأ طبیعی و ویژگی­های عملکردی مفید نظیر فعالیت آنتی­اکسیدانی و ضد­میکروبی می­باشند. هدف از این مطالعه مروری، بررسی تأثیر اسانس­های روغنی مختلف بر ویژگی فیلم­های پلی­ساکاریدی نظیر ساختمان میکروسکوپی، ویژگی­های بصری، فعالیت آنتی­اکسیدانی، ضد­میکروبی و ... می‌باشد. طبق مطالعات صورت گرفته، افزودن اسانس روغنی بر پیوستگی ماتریس فیلم اثر می‌گذارد و ویژگی­ ممانعت­کنندگی بخارآب بهبود می‌‌‌یابد، همچنین اسانس روغنی، فیلمی با شفافیت کمتر و ویژگی­های آنتی­اکسیدانی و ضد­میکروبی ایجاد می‌کند.}, keywords_fa = {اسانس روغنی,فیلم خوراکی پلی ساکاریدی,فیلم زیست تخریب پذیر}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201433.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201433_0943f065d0999e75a323214117c68fc4.pdf} } @article { author = {رنـجـبریان, سـعید and پورفـتـحی, بـهـبود and الـماسی, هـادی and امـیری, صـابر}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {28-41}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {فیلم ها و پوشش‌ های خوراکی فعال حاوی اسانس دارچین: مروری بر خواص و کاربرد در بسته بندی مواد غذایی}, abstract_fa = {استفاده از نگهدارنده­‌های شیمیایی و اثرات سوء آن­ها بر روی سلامتی مصرف­کننده، موجب نگرانی مراجع بهداشتی و مصرف­کنندگان شده است. در نتیجه تولیدکنندگان مواد غذایی به فکر روش­‌های ایمن­سازی غذا به وسیله راه­های طبیعی یا سبز و جایگزینی نگهدارنده­های طبیعی به جای شیمیایی شده­اند. یکی از این روش­ها، استفاده از اسانس و عصاره‌های گیاهی به عنوان افزودنی ضدباکتریایی می‌باشد. اسانس دارچین منبع مناسبی از ترکیبات ضدمیکروبی، ضد­قارچی و آنتی­اکسیدانی قوی بوده و قادر است از رشد میکروارگانیسم­های فاسد­کننده موادغذایی جلوگیری کند. اخیراً گرایش به استفاده از پوشش‌ها و فیلم‌های خوراکی فعال در بسته­بندی مواد غذایی، به دلیل تأثیر مثبت در ماندگاری بالای محصولات، افزایش چشمگیری داشته است. در این مقاله، به بررسی خواص اسانس دارچین و تأثیر آن بر روی خواص فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی پرداخته شده است و همچنین کاربرد فیلم‌های فعال حاوی اسانس دارچین در بسته­بندی و افزایش ماندگاری محصولات غذایی مختلف مرور شده است.}, keywords_fa = {فیلم فعال,پوشش خوراکی,اسانس دارچین,ماندگاری,فعالیت ضدمیکروبی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201434.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201434_92348aa30252e6d52e8e57d2ead1b9a8.pdf} } @article { author = {پوردربانی, راضیه}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {42-53}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی نقش درجه‌بندی و بسته‌بندی در بهبود بازاریابی و صادرات خرمای ایران}, abstract_fa = {درجه­بندی و بسته­بندی محصولات کشاورزی در نگهداری، استاندارد‌سازی محصول از نظر یکنواختی در کمیت و کیفیت و راهیابی به بازارهای جدید خارجی و افزایش صادرات و ارزآوری بسیار اهمیت دارد. با ایجاد رقابت در بازار محصولات کشاورزی می­توان باعث افزایش بهره­برداری در محصولات کشاورزی شد. بر­خلاف کشورهای پیشرفته که از فنّاوری­های مهمی مانند شرایط ایده­آل نگهداری و بازاریابی استفاده می­کنند در ایران چنین چیزی به صورت کارا صورت نمی‌پذیرد و به همین خاطر در برخی مواقع، محصولات کشاورزی فاقد مشتری‌پسندی مناسب(آن گونه که باید باشند)، می‌باشند. با توجّه به آسیب‌پذیری بخش کشاورزی به عنوان مهم‌ترین بخش اقتصادی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، و ضرورت کاهش ضایعات کشاورزی و همچنین تأکید بر افزایش درآمدهای ناشی از صادرات غیرنفتی، در این مقاله به لزوم درجه‌بندی و بسته‌بندی محصولات خرما، بررسی وضعیت و مشکلات صادرات آن در ایران و ارایه راهکارهای پیشنهادی پرداخته می‌شود.}, keywords_fa = {بسته‌بندی,خرما,درجه‌بندی,صادرات}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201435.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201435_433741c8f442856805e636b3ae0f73da.pdf} } @article { author = {امام‌پور, مصطفی}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {54-69}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {مروری بر مهم ترین الزامات استانداردهای بسته بندی چوبی (مواد اولیه، اتصالات و متعلقات همراه)}, abstract_fa = {چوب با خصوصیات و ویژگی­ های خود به بسته ­بندی کالا و انتظارات مصرف­ کنندگان پاسخگو می ­باشد. اتصالات استاندارد شده، یراق ­آلات و قفل­ های استاندارد، مواد مصرفی، متعلقات همراه جعبه در حمل­ و­نقل و ذخیره ­سازی کالا، دستگیره ­ها و علایم اطّلاع ­رسانی از موارد مهمی می ­باشد که در بسته­ بندی چوبی باید آن­ها را مدنظر قرار داد. استفاده از مواد بکر و نیز رعایت اجرای قوانین و الزامات استاندارد شده در ساخت بسته­ بندی­ های چوبی در تحویل و رضایت­ مندی مصرف­ کننده تأثیر بسزایی دارد. کاهش خسارت و هزینه ­های احتمالی در حین بسته­ بندی کالا و توزیع آن در جابه ­جایی، چیدمان و ذخیره­ سازی بلند مدّت می­ تواند هم برای تولید­کننده کاهش هزینه را به همراه داشته باشد و هم باعث رضایت­ مندی مصرف­ کننده شود. در این مقاله سعی شده با استفاده از منابع استانداردهای روز به معرّفی مهم ­ترین ویژگی ­های بسته ­بندی چوبی پرداخته شود و با بیان نکات مهم در چگونگی ساخت بسته­ های چوبی و رعایت قوانین در ساخت آن­ها به اهداف تعریف شده در بسته­ بندی کالا رسید.}, keywords_fa = {بسته بندی,مواد اولیه,مصرف کننده,چوب و استاندارد}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201436.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201436_800bce2ac3a157b877b3e80de64771ac.pdf} } @article { author = {حسین لو, فرشته}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {70-81}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثربخشی بسته آموزشی هنر(مؤلفه انبارداری، چیدمان و حمل ونقل) بر کیفیت طراحی هنری بسته های مواد غذایی}, abstract_fa = {هدف از تشکیل و ایجاد انبارها چه در سازمان­ های دولتی و خصوصی، تأمین، نگهداری و در دسترس قرار دادن مجموعه وسایل مورد نیاز آن­ها است، در غیر این صورت، در گردش کار و فعالیت­های آن مؤسسه وقفه ایجاد می­شود. مواد غذایی در انبار باید طوری روی هم چیده شوند که ضمن عدم تغییر در خواص فیزیکی، شیمیایی و فعل وانفعالات، از ضرر و زیان و خسارت مالی و جانی آن نیز جلوگیری نماید. همچنین، شبکه­های حمل و نقل شهری، باید به طور منظم و سیستماتیک طراحی و احداث شوند که هر کدام از اجزای آن نیز ضمن انجام بهینه مسئولیت خود، مشکل و معضلی در شبکه به­وجود نیاورند. بر همین اساس، هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی بسته آموزشی هنر در دو مؤلفه: انبارداری، چیدمان و حمل­و­نقل می­باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش، شبه تجربی می­باشد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی تهران و حجم نمونه با توجّه به روش تحقیق،۶۰ نفر می­باشد که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق است که روایی آن با نظر متخصصین موضوعی تأیید و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرنباخ برابر با ۹۴۶٪ محاسبه گردید. دانشجویان ابتدا در پیش آزمون به پرسشنامه مذکور پاسخ داده، سپس محتوای آموزشی به گروه آزمایش در ۵ جلسه کارگاه آموزشی۲ ساعته تدریس گردید و پس از آن، هر دو گروه در پس آزمون شرکت نمودند. نتایج آزمون t وابسته نشان­دهنده بهبود کیفیت طراحی گروه آزمایش در پس آزمون می­باشد. ضمن اینکه نتایج آزمون t دو گروه مستقل نشان داد تفاوت معنی­داری میان دوگروه آزمایش و کنترل دو مؤلفۀ مذکور وجود دارد. همچنین با کمک آزمون فریدمن، مشخص شد شاخص­ها دارای اولویت­های متفاوتی بوده و عامل انبارداری و چیدمان از اولویت بالاتری نسبت به حمل­و­نقل برخوردار می­باشند.}, keywords_fa = {اثربخشی,بسته بندی,بسته آموزشی هنر,کیفیت طراحی هنری,علوم و صنایع غذایی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201437.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201437_21db8d71bb4eee77c9a3b0e9a657408a.pdf} } @article { author = {گل کار, عبدالخالق and محمدزاده میلانی, جعفر}, title = {}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {7}, number = {28}, pages = {82-93}, year = {2017}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {عملکرد بسته بندی مواد غذایی بر پایه نانوکامپوزیت های پلی (لاکتیک اسید)/رس طی هوازدگی طبیعی: مکانیسم ها و ویژگی ها}, abstract_fa = {نانوکامپوزیت­های پلی­لاکتیک اسید، به واسطه زیست تخریب پذیری کاربردهای متعددّی در بسته­بندی مواد غذایی دارند. با این وجود، کاربرد نانوکامپوزیت پلی­لاکتیک اسید تا حدّی به دلیل محدودّیت خصوصیات فیزیکی همچون پایداری حرارتی، ممانعت­کنندگی از گاز و شکننده­ بودن، محدود است. پراکنش نانو رس در ماتریکس پلی­لاکتیک اسید می­تواند باعث بهبود قابل توجّهی در خصوصیات نانوکامپوزیت­های آن گردد. در این مطالعه، مکانیسم­های درگیر در هوازدگی طبیعی و اثر آن در تغییر خصوصیات نانوکامپوزیت­های پلی­لاکتیک اسید طی دوره نگهداری بررسی شده است. تخریب شیمیایی پلیمر یک فرآیند بسیار مهم و برگشت ناپذیر است که عملکرد تمام مواد پلاستیکی را طی دوره بسته­بندی تحت تأثیر قرار داده و در نهایت منجر به افت خصوصیات محافظت­کنندگی آن می­گردد. هوازدگی طبیعی (یا هوازدگی در فضای باز) به طور گسترده جهت ارزیابی دوام پلیمرهای بسته­بندی مواد غذایی استفاده شده­اند. فرآیند تخریب نوری اکسیداتیو یا فتواکسیداسیون نانوکامپوزیت­های بسته­بندی به عوامل مختلفی بستگی دارند و مهم­ترین عامل آن، نور خورشید است که مسئول شروع یا آغازگر فرآیندهای نوری در تخریب پلیمرها می­باشد. ماهیت محصولات اصلی اکسیداسیون نانوکامپوزیت­های بسته­بندی به خوبی شناخته شده؛ اگرچه مکانیسم­های مؤثر در اکسیداسیون تا حدّی بحث برانگیز است. مطالعات نشان داد که خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عملکردی نانوکامپوزیت­های پلی‌لاکتیک اسید و رس PLA/Cloisite 30B، طی نگهداری تغییر می­کند. همچنین، ترکیبات با وزن مولکولی پایین در پلیمر ایجاد شده و این میزان کاهش با افزایش میزان رس، زیاد می­شود. شاخص بلورینگی طی دوره نگهداری افزایش می­یابد. دمای انتقال شیشه­ای (Tg) کاهش یافت که این میزان کاهش در مقادیر بالای رس، بیشتر بود. افت پاسخ مکانیکی در نتیجه تخریب نوری پلیمر هم مشهود است. بر این اساس، گزارش شد که اغلب خصوصیات کششی فیلم­های پلی لاکتیک اسید تحت تأثیر تابش نور ماوراء بنفش است. حضور پر­کننده­های رس در ماتریکس نانوکامپوزیت­های پلی­لاکتیک اسید می­تواند، علاوه بر بهبود خصوصیات فیزیکی فیلم­های حاصل (شکننده بودن، بازدارندگی به گازها و غیره)، فرآیند تخریب­پذیری آن­ها را هم به کمتر از شش ماه کاهش می­دهد که مشکل عمده پلیمرهای سنتزی در مبحث بسته­بندی مواد غذایی است.}, keywords_fa = {نانو کامپوزیت,پلی لاکتیک اسید (PLA),رس,هوازدگی طبیعی}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201438.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_201438_9d5bd39a4998dd3cbb3f8db372344704.pdf} }