@article { author = {Amiri, Roonak and Akbari, Mohsen}, title = {The Use of Antibacterial Nanocomposite Film for Food Packaging}, journal = {Packaging Science and Art}, volume = {10}, number = {39}, pages = {54-63}, year = {2019}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2228-6675}, eissn = {2980-7824}, doi = {}, abstract = {This study was conducted to evaluate the use of antibacterial nanocomposite film for food packaging. Following nanoclay modification, two polymeric films were extruded using a double screw-extruder, each of which was made with 1% and 2% anti-oxidant and antibacterial films. For each sample, anti-biogram test (determination of antibacterial properties of the material), disc diffusion, MIC and MBC tests were conducted. Tests were repeated three times. The prepared films at both levelshad the highest effect on Listeria and E.coli respectively.With regard to Salmonella, the level of 1% could not have a significant effect on the inhibitory zone diameter, but level of 2% showed significant antibacterial activity. Minimum inhibitory concentrations (MIC) and MBC were observed for Listeria, E. coli, and salmonella, respectively. Overall, it can be stated that films prepared from nanoclay, antioxidants and antibacterial materials, especially at the 2% level, had the greatest effect on Listeria, and E. coli.}, keywords = {Antibacterial,Antioxidant,Nanocomposite,Nanoclay}, title_fa = {استفاده از فیلم نانوکمپوزیتی ضد باکتری برای بسته بندی مواد غذایی}, abstract_fa = {این مطالعه به منظور بررسی استفاده از فیلمنانوکمپوزیتی ضد باکتری برای بسته­بندی مواد غذایی انجام شد. پس از اصلاح نانورس، با استفاده از اکسترودر دو ماردون فیلم­های پلیمری زده شد، برای هر کدام از فیلم­ها با ضد­اکسیدان و ضد­باکتری با درصدهای 1 درصد و 2 درصد از ضد­اکسیدان و ضد باکتری تهیه شد. برای هر نمونه، آزمون آنتی بیوگرام (تعیین خواص ضد­باکتری مواد)، تعیین قطر هاله عدم رشد یا اصطلاحاً دیسک دیفیوژن و همچنینMICو MBC انجام شد. آزمون­ها در سه تکرار انجام شد. فیلم­ها در هردو سطح بیشترین تأثیر را به ترتیب بر روی باکتری لیستریا و اشرشیا­کلی داشتند. در ارتباط با باکتری سالمونلا، سطح 1 درصد نتوانسته است تأثیر معنی­داری بر روی قطر هاله داشته باشد ولی سطح 2% فعالیت ضد باکتری از خود نشان داد. حداقل غلظت ممانعت­کنندگی و کشندگی به ترتیب برای باکتری لیستریا، اشرشیا­کلی و سالمونلا به ترتیب مشاهده شد. در مجموع می توان بیان نمود که فیلم­های تهیه شده از نانورس، ضد­اکسیدان و مواد ضد باکتری بخصوص در سطح 2% بیشترین تأثیر را بر روی باکتری­های لیستریا و اشرشیا­کلی داشته­اند.}, keywords_fa = {ضد باکتری,ضد اکسیدان,نانوکمپوزیت,نانورس}, url = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_204875.html}, eprint = {https://packaging.ihu.ac.ir/article_204875_8af9f57528676294064fe8d95b8a6406.pdf} }