per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201390
تأثیر ترکیب و ابعاد جعبه ها بر کیفیت بسته های مقوای کنگره ای
شادمان پورموسی
sh.pourmousa@gmail.com
1
مهدی روشن ضمیر
roshanzamir.mehdi@yahoo.com
2
آژنگ تاج دینی
atajdini@gmail.com
3
مهران روح نیا
mroohnia@gmail.com
4
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرح
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرح
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرح
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرح
به منظور بررسی تأثیر نوع لایهها و ابعاد جعبهها بر کیفیت بستههای مقوایی در مقوای سه لایه با کنگرهC، آزمونهایی روی مواد اولیه، ورق و جعبه مقوای کنگرهای سه لایه انجام شد. با توجّه به نوع لایهها و ابعاد جعبهها، تعدادی جعبه کارتنی با بهرهگیری از طرح فاکتوریل با دستگاه تمام خودکار نمونهساز آلمانی مدل 2517 ساخته شد و در پایان مقاومت فشاری جعبهها در حالت الاستیک و شکست اندازهگیری گردید. نتایج نشان دادکه مطلوبترین کیفیت و بالاترین مقاومت فشاری وارد بر سطح مربوط به ورقهای با ترکیب کرافت لاینر+کرافت لاینر/ فلوتینگ بازیافتی، و بالاترین مقاومت فشاری لبه، کرافت لاینر+آزمون لاینر /فلوتینگ اصلی، میباشد. بیشترین مقاومت فشاری در حالت الاستیک مربوط به ترکیببندی کرافت لاینر+کرافت لاینر/ فلوتینگ بازیافتی با ابعاد 36×25×35 سانتیمتر و در حالت شکست مربوط به ترکیب بندی کرافت لاینر+آزمون لاینر / فلوتینگ اصلی با ابعاد30×25×42 سانتیمتر و ترکیببندی کرافت لاینر+آزمون لاینر / فلوت اصلی با ابعاد 30×30×35 سانتیمتر به دست آمد. بنابراین جعبههایی با طول 35 تا 42 سانتیمتر، عرض 25 تا 30 سانتیمتر و ارتفاع 30 سانتیمتر با ترکیببندی کرافت لاینر+ آزمون لاینر / فلوتینگ اصلی میتواند بالاترین مقاومت به تحمل بار را در بستهبندی کالاها داشته باشد.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201390_8b059bb3004d2c8798ceaee07946e382.pdf
ترکیب بندی لایه ها
ابعاد کارتن
مقاومت فشاری جعبه
کرافت لاینر
آزمون لاینر
کاغذ فلوتینگ
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201391
ضرورت توجّه به مدیریت در صنعت بسته بندی
مصطفی امام پور
emampourmos@yahoo.com
1
مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی
بسته بندی یک مفهوم مطلق نیست بلکه نسبی است یعنی ذات و کیفیت آن وابسته به چیز دیگری است. بر همین اساس، بستهبندی محدود به یک علم و رشته نبوده و از جمله علومی میباشد که وابستگی کامل به مجموعه علوم مهندسی، مدیریتی و انسانی دارد. در این مقاله نیز سعی شده با بیان موضوعات مرتبط و تأثیرگذار در سلامت بستهبندی و رضایتمندی مصرفکننده، ضرورت اهمیت و توجّه به نگرشی سیستمی در ایجاد یک بسته بندی مطلوب را بیش از پیش به مدیران شرکتهای بزرگ و بنگاههای کارآفرین گوشزد نماید. افزایش رقابت میان تولیدکنندگان محصول، مبتنی بر بیان کیفیت برتر محصولات، امروزه به ذهن مدیران بازاریابی و فروش مورد توجّه می باشد تا جایی که برای سودآوری بیشتر توجّهی ویژه به ظاهر بسته بندی کالاها دارند. برای دسترسی به این هدف، داشتن نگاهی سیستمی، برای شرکت های بزرگ از ضروریات به شمار می رود. امروزه در کشورمان نگرش سیستماتیک به صنایع بسته بندی، بسیار بیشتر از گذشته احساس می گردد. تنگناهای اقتصادی موجود، کاهش نقدینگی و سرمایه های در گردش واحدهای تولیدی، کاهش منابع تأمین کننده درآمدهای ملّی، همه و همه ضرورت اهمیت بیشتر یک مدیریت سیستماتیک را در صنعت بسته بندی موجب میشود، لذا در این مبحث سعی شده است تا اهمیتی بیش از پیش به ضرورت نگرش سیستمی در حوزه بسته بندی داده شود.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201391_1dfd1f728536b639528015bd9e396736.pdf
مدیریت بسته بندی
اقتصاد
روش
بسته
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201392
رعایت اصول قانونی و اخلاقی در بسته بندی و اثر آن بر انتخاب مشتری
سید مسلم علوی
alavimoslem@gmail.com
1
مهدی نجفی سیاهرودی
pooyannajafi@gmail.com
2
دانشگاه پیام نور، تهران
دانشگاه غیرانتفاعی راهبرد شمال، گیلان
بستهبندی همچون ویترینی برای برند علاوه بر ایفای نقش متمایزکنندگی میبایست ابزاری واقعی برای توصیف آنچه در درون خود دارد و از آن محافظت میکند، باشد. تردیدی نیست که این اخلاقگرایی در تولید بستهبندی میتواند از ابعاد مختلفی در عملکرد برند/ محصول و رفتار مشتریان تأثیر مثبت داشته باشد. در این راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر اخلاقگرایی در بستهبندی و نقش آن در تمایز بستهبندی و ترجیح آن از نظر مشتریان است. دادههای لازم جهت بررسی فرضیات از طریق پرسشنامهای 18 سؤالی از میان 264 نفر از مشتریان فروشگاههای مواد غذایی در سطح شهر شیراز احصاء گردید. روایی پرسشنامه به روش ظاهری/ محتوایی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ (7/79 درصد) اثبات گردید. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که اخلاقگرایی در بستهبندی بر تمایز و ترجیح مشتری اثر مثبت دارد؛ اما همه جنبههای اخلاقگرایی نمیتواند بر تمایز و ترجیح مشتری مؤثر واقع شود. ضمناً نقش تعدیلگری اخلاقگرایی مشتری بر رابطه میان تمایز و ترجیح مشتری نیز ثابت گردید.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201392_e8a05138debc433a3c5d529c93d67e87.pdf
بسته بندی
اخلاقیات در بسته بندی
تمایز بسته بندی
ترجیح بسته بندی
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201393
فیلم های مرکب بر پایه نانوسلولز در بسته بندی مواد غذایی
عنایتالله نقوی
enayat.naghavi@gmail.com
1
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
طی دهه اخیر، افزایش نگرانیهای زیست محیطی مرتبط با استفاده از بسته بندی های بر پایه مشتقات نفتی منجر به انجام پژوهش های گسترده جهت یافتن مواد جایگزینِ بر پایه پلیمرهای زیستی طبیعی شده است. پلیمرهای زیستی معمولاً دارای خواص مکانیکی ضعیف و نفوذپذیری بالا در برابر بخار آب میباشند. با این حال، می توان با استفاده از نانو موادی مانند نانوسلولز تا حد زیادی بر این معایب غلبه نمود. برخی از مزایای استفاده از نانوسلولز شامل افزایش مدّت ماندگاری ماده غذایی، بهبود کیفیت محصول و عمل نمودن به عنوان حامل مواد فعال مانند آنتی اکسیدان ها و مواد ضدّ میکروبی می باشد. علاوه بر این، فیلم های مرکب بر پایه الیاف نانوسلولز دارای توانایی زیادی برای تهیه نانوکامپوزیت های ارزان قیمت، بسیار قوی و سبک وزن می باشند. بنابراین، هدف از این مطالعه معرفی کاربردهای بالقوه و مزایای استفاده از نانوکامپوزیت ها، به ویژه نانوسلولز، در زمینه بستهبندی مواد غذایی است.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201393_0d9652b6444cea983a465b318b11d4e7.pdf
بسته بندی
نانوکامپوزیت
نانوسلولز
پلیمر زیستی
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201394
بررسی امکان استفاده از فنّاوری ازن در صنعت بسته بندی محصولات غذایی
محمدحسن کمانی
mohammadh.kamani@gmail.com
1
مونا فلاح شجاعی
mona_falahshojaee@yahoo.com
2
صادق ریگی
rigisadegh94@yahoo.com
3
حبیب اله میرزایی
habibmirzaei@yahoo.com
4
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، سبزوار
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
امروزه، استفاده از فنّاوری ازن به عنوان یک روش کارآمد جهت حذف میکروارگانیسمها و استرلیزاسیون مواد بستهبندی به میزان زیادی مورد توجّه صنعتگران غذا قرار گرفته است. در این میان برهم کنش گاز ازن و مواد بستهبندی بسیار حائز اهمیت بوده و شناخت این عوامل در کیفیت مواد غذایی بستهبندی شده و ایمنی غذایی آن نقش بسزایی دارد. به طوری که حضور این گاز در مجاورت مواد بستهبندی میتواند سبب تغییراتی در برخی از خصوصیات پلیمرهای پلاستیکی مورد استفاده در بستهبندی نظیر تغییر در خصوصیات بازدارندگی، مکانیکی، فیزیکی، ساختاری و یا تجزیه شیمیایی پلیمرهای آن گردد. از مهمترین تغییرات مشاهده شده در این پلیمرها میتوان به تغییر در میزان کشش سطحی و چسبندگی پلیمرهایی نظیر پلیاتیلن، پلیپروپیلن و پلیاتیلن ترفتالات، تغییر در ساختار حلقههای آروماتیک فیلمهای پلیاستایرن و کاهش پایداری آنها، افزایش میزان و سرعت اکسیداسیون در بخش آمورف پلیمرها و شکلگیری و حضور برخی فرآوردههای اکسیداسیون نظیر استرهای پلاستیک، آلکان، آلکنها، کتونها و پراکسیدها اشاره کرد. کلیه تغییرات ایجاد شده در پلیمرها میتوانند سبب تغییر در خواص کیفی مواد غذایی بستهبندی شده و کاهش ایمنی غذایی آن شود. بنابراین جهت استفاده بهینه از این فنّاوری، درک صحیح از مکانیزم و عوامل مؤثر بر این واکنشها، ضروری به نظر میرسد. در این مطالعه، نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه کاربردهای گاز ازن در صنعت غذا، تغییرات ایجاد شده در مواد بستهبندی تحت تأثیر تیمار با ازن و نیز تأثیر این مواد بر خواص کاربردی ازن بررسی شده است.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201394_a87ddb5a875b42dfa0c6eb4f4a53a23e.pdf
ازن
بسته بندی مواد غذایی
استرلیزاسیون
پلیمر
خصوصیات مکانیکی
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201395
بررسی کاربرد و تأثیر گالاکتومانان بر ویژگی های فیلم ها و پوشش های خوراکی
مجتبی یوسفی اصلی
m.yousefi2006@gmail.com
1
سیده معصومه عرب
arab.sepideh@gmail.com
2
مهدی فرهودی
farhoodi@sbmu.ac.ir
3
نسیم خورشیدیان
nkhorshidian85@yahoo.com
4
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
نوآوریها همچنان در صنعت بستهبندی مواد غذایی در حال افزایش است و هدف آن، ایجاد سامانه نگهداری مناسب برای غذا، حفظ ایمنی و کیفیت میکروبی و شیمیایی غذا و در عین حال ایجاد جذّابیّت بیشتر به منظور بازاریابی محصول میباشد. استفاده از منابع تخریبپذیر در محیط زیست به عنوان مواد مورد استفاده در بستهبندی مانند هیدروکلوئیدها با منشأ طبیعی، یکی از اهداف اصلی این صنعت میباشد. تولید فیلمها و پوششهای خوراکی به عنوان یکی از فنّاوریهای بالقوه که میتوانند به منظور افزایش مدّت نگهداری مواد غذایی و اطمینان از کیفیت آن در برابر عوامل محیطی به کار روند، مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از منابعی که به منظور تهیه فیلم و پوشش خوراکی میتواند مورد استفاده قرار گیرد، گالاکتومانان استخراج شده از منابع مختلف(مانند صمغ لوبیای لوکاست یا صمغ گوار) است که به دلیل دارا بودن خواص مکانیکی و نفوذپذیری مناسب، قابلیت کاربرد در مواد غذایی را دارا است. در این مقاله مروری، ویژگیهای فیلمهای تهیه شده از گالاکتومانان مورد بررسی قرار گرفته است.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201395_f8d0cbccc6e690044d37c15bf70aee44.pdf
بسته بندی
فیلم خوراکی
گالاکتومانان
زیست تخریب پذیر
per
دانشگاه جامع امام حسین (ع)
علوم و فنون بستهبندی
2228-6675
2980-7824
2015-08-23
6
22
201396
کاربرد آنزیم ترانس گلوتامیناز در تهیه فیلم های خوراکی بر پایه کیتوزان
سیده معصومه عرب
arab.sepideh@gmail.com
1
مجتبی یوسفی اصلی
m.yousefi2006@gmail.com
2
نسیم خورشیدیان
nkhorshidian85@yahoo.com
3
مهدی فرهودی
farhoodi@sbmu.ac.ir
4
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
تولید فیلمهای زیست تخریبپذیر و خوراکی با ویژگیهای مکانیکی و نفوذپذیری مناسب، یکی از چالشهای مهم در صنعت بستهبندی مواد غذایی میباشد. فیلمهای خوراکی نه تنها به طور فیزیکی غذا را محافظت میکنند، بلکه موجب کاهش از دست رفتن رطوبت، محدود نمودن جذب اکسیژن و کاهش مهاجرت لیپیدها در ماده غذایی میشوند. پلیمرهای با منشأ طبیعی مانند کربوهیدراتها و پروتئینها بهترین مواد در ساخت فیلم های خوراکی میباشند، چرا که کاملاً زیست تخریبپذیر میباشند و همچنین میتوانند مانند مکمّلی در افزایش ارزش غذایی برخی از غذاها مؤثر باشند. با این حال، حلالیت زیاد در آب و نفوذپذیری فراوان در برابر بخار آب و مقاومت مکانیکی کم، استفاده از این پلیمرها را محدود نموده است. مطالعات متعدّدی به منظور بهبود ویژگی این فیلمها از طریق ساخت فیلمهای چند لایه و کامپوزیتی و یا ایجاد اتصال عرضی بین اجزای سازنده فیلم به طریق فیزیکی و شیمیایی صورت گرفته است. در این مقاله مروری، کاربرد آنزیم ترانس گلوتامیناز در تهیه فیلمهای خوراکی بر پایه کیتوزان و اثر آن بر ویژگیهای مکانیکی و نفوذپذیری این فیلمها مورد بررسی قرار میگیرد.
https://packaging.ihu.ac.ir/article_201396_0e4a256102d5eb89c419becd6ca51807.pdf
کیتوزان
فیلم خوراکی
آنزیم ترانس گلوتامیناز
اتصال عرضی