%0 Journal Article %T خوردگی در بسته بندی های فلزی مواد غذایی %J علوم و فنون بسته‌بندی %I دانشگاه جامع امام حسین (ع) %Z 2228-6675 %A ثانی, راضیه %A محمدی, مهرداد %A زارع, میترا %D 2019 %\ 03/21/2019 %V 9 %N 36 %P 60-69 %! خوردگی در بسته بندی های فلزی مواد غذایی %K خوردگی %K قوطی فلزی %K بسته بندی %R %X واژه خوردگی معمولاً به تشکیل زنگ و یا اکسید شدن سطح فلز اطلاق می‌شود. خوردگی در قوطی­های کنسرو به وسیله حل شدن فلز قوطی در مواد غذایی صورت می‌گیرد. مواد غذایی شامل ترکیباتی مانند نیترات، نیتریت، گوگرد، ترکیبات سولفیت و آمینو اسیدها می‌باشند. این ترکیبات می‌توانند سبب خوردگی قوطی فلزی گردند. واکنش­های شیمیایی بین ماده غذایی و قوطی فلزی در ابتدا منجر به آزاد شدن الکترون و سپس تولید هیدروژن می‌گردد. با ادامه واکنش شیمیایی، در سطح فلز حفره‌هایی ایجاد می‌شود. این حفره‌ها منجر به انتقال فلز از سطح قوطی به ماده غذایی می‌گردد. بنابراین اثر نهایی خوردگی، تغییرات ارگانولیپتیکی، از بین رفتن خلأ، تورم هیدروژنی و یا سوراخ شدن قوطی است. موارد ذکر شده باعث از بین رفتن محصول و عدم فروش آن می‌شود. با شناخت بهتر مکانیزیم‌های خوردگی و بکارگیری مواد و پوشش­های نوین می‌توان مشکل خوردگی را به طور قابل توجّهی کاهش داد. مقاله حاضر مروری بر مکانیزم‌های خوردگی و واکنش­های شیمیایی محتمل بین فلز قوطی و ماده غذایی می‌باشد. %U https://packaging.ihu.ac.ir/article_204403_012d68b8e0ac2241f8c97172b2774d27.pdf