TY - JOUR ID - 201342 TI - بهینه سازی نفوذپذیری فیلم کامپوزیتی زیست تخریب پذیر نشاسته PVA حاوی نانوذرّات دی اکسیدتیتانیم و سلولز JO - علوم و فنون بسته‌بندی JA - PACKAGING LA - fa SN - 2228-6675 AU - جمشیدی کلجاهی, نسرین AU - قنبرزاده, بابک AU - دهقان نیا, جلال AU - انتظامی, علی اکبر AD - دانشگاه تبریز Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 4 IS - 15 SP - EP - KW - نشاسته KW - نانوویسکر سلولز KW - دی اکسیدتیتانیم و نفوذپذیری نسبت به بخارآب DO - N2 - پلاستیک ­های مورد استفاده در بسته­بندی مواد غذایی یکی از عوامل آلاینده محیط زیست به شمار می روند، این ترکیبات به دلیل دارا بودن ماهیت غیر زیست تخریب­پذیر در محیط زیست باقی­مانده و آلودگی­ های زیست محیطی را موجب می­ شوند. برای حل این مشکل، پژوهشگران به فکر استفاده از پلی­مرهای زیست تخریب­پذیر در بسته­بندی مواد غذایی افتاده ­اند. نشاسته یکی از این ترکیبات به شمار می­ رود که به دلیل دارا بودن قیمت ارزان، تجدید­پذیری و فراوانی در طبیعت مورد توجّه زیادی قرار دارد. هر چند فیلم خالص نشاسته دارای معایبی مانند خاصیت آبدوستی شدید نشاسته و دارا بودن خواص مکانیکی نسبتاً ضعیف، می ­باشد که استفاده از آن را در تولید فیلم­ های مورد استفاده در بسته­بندی محدود می­ سازد. در این پژوهش برای بهبود ویژگی­ های نفوذپذیری فیلم نشاسته از میزان ثابت 10% سیتریک­اسید و 10% پلی­وینیل­الکل و همچنین مقادیر مختلف دو نانوذرّه نانوویسکرسلولز (CNW) و دی­اکسید­تیتانیمTiO2)) به صورت توأم استفاده شده و مقادیر مختلف گلیسرول(GLY) نیز مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت اثرات این ترکیبات بر روی نفوذپذیری نسبت به بخارآب(WVP) و فیلم­های بیونانوکامپوزیت نشاسته مورد بررسی و مقادیر بهینه  آن­ها با طرح مرکب مرکزی توسط روش سطح پاسخ (RSM) تعیین گردید. به منظور بهبود ویژگی­های فیلم نشاسته که از CNW استفاده شد، توسط مراحل مختلف از کرک پنبه استخراج شد و ساختار و اندازه ذرات آن توسط TEM مورد بررسی قرار گرفت. اثرات غلظت TiO2 و CNWبه صورت درجه دوم، غلظت GLY به صورت خطی و درجه دوم و تأثیر متقابل CNW و GLY بر WVP معنی­دار بود و مشاهده گردید استفاده توأم CNW و TiO2 باعث بهبود خواص نفوذپذیری زیست نانوکامپوزیت حاصل شده و تأثیرگذاری CNW در کاهش میزان WVP بیشتر از TiO2 می­باشد و مقادیر بهینه متغیرهای TiO2، CNW و GLY به ترتیب 118/0، 30/0 گرم و 06/1 سی­سی بود. UR - https://packaging.ihu.ac.ir/article_201342.html L1 - https://packaging.ihu.ac.ir/article_201342_fd7248dac76aa59711d52736a2ad114c.pdf ER -