TY - JOUR ID - 201425 TI - مراحل مهم در طراحی بسته بندی میوه ها و سبزیجات با اتمسفر اصلاح شده (MAP) JO - علوم و فنون بسته‌بندی JA - PACKAGING LA - fa SN - 2228-6675 AU - تاج الدین, بهجت AD - عضو هیئت علمی، مهندسی بسته‌بندی، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 7 IS - 27 SP - 6 EP - 17 KW - بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده (MAP) KW - شدّت تنفس KW - میوه ها و سبزی ها DO - N2 - امروزه بسته ­بندی با روش اتمسفر اصلاح شده همانند سایر کشورها، در ایران شناخته شده و کاربرد تجاری آن برای بسیاری از محصولات رو به افزایش می ­باشد. این روش، به معنای بسته بندی یک محصول فسادپذیر در اتمسفری که ترکیب آن با ترکیب اتمسفر معمولی متفاوت است. در هنگام بکارگیری این روش بسته­بندی، توجّه به نکاتی از جمله ضخامت و میزان نفوذپذیری فیلم و همچنین به میزان تنفس محصولات تازه الزامی است. در حالی که، عمل بسته ­بندی با روش فوق، بر این اساس است که آیا به صورت فعال انجام گیرد یا غیر­فعال؟ در این مقاله به تشریح عوامل تأثیرگذار در این روش بسته ­بندی از جمله ضخامت لایه یا فیلم بسته براساس خصوصیات تنفسی محصول، جرم محصول، و سطح فیلم مورد استفاده برای بسته­ بندی محصولات تازه­ای چون میوه ­ها و سبزی­ ها پرداخته شده است تا محصول نهایی، کیفیت بسیار بالایی داشته باشد. میزان نفوذپذیری فیلم بسته ­بندی به اکسیژن، بایستی به­ دقّت با میزان تنفس محصولات تازه داخل بسته همسان باشد که با کاهش غلظت اکسیژن و افزایش غلظت دی­اکسید کربن داخل بسته به وجود می­آید. هدف از بسته­ بندی با اتمسفر اصلاح شده، کاهش میزان تنفس محصول است؛ اما نه به طور کامل که منجر به ایجاد تنفس بی­ هوازی گردد، چرا که اگر میزان اکسیژن درون بسته­ ها بیش از حد کاهش یابد، ممکن است منجر به ایجاد تنفس بی­ هوازی گردد و اگر به میزان تنفس محصولات توجّه نشود و مقدار اکسیژن بیش از حد بالا باشد، ماندگاری محصولات طولانی نخواهد بود. UR - https://packaging.ihu.ac.ir/article_201425.html L1 - https://packaging.ihu.ac.ir/article_201425_1d2254569d4916c6fa9faf0857fbfe2d.pdf ER -