TY - JOUR ID - 204873 TI - مروری بر ویژگی‌های نانوذرّات دارای خاصیت ضدمیکروبی و کاربرد آن ها در بسته بندی‌ فعال مواد غذایی JO - علوم و فنون بسته‌بندی JA - PACKAGING LA - fa SN - 2228-6675 AU - الماسی, هادی AU - عزیزی, سعیده AD - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 10 IS - 39 SP - 28 EP - 43 KW - بسته‌بندی فعال KW - نانومواد ضدمیکروبی KW - ساختار شیمیایی KW - مکانیسم اثر KW - افزایش ماندگاری DO - N2 - در طی سال‌های اخیر، تمایل به گسترش و توسعه بسته­بندی‌های نوین در صنایع غذایی بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از مهم­ترین انواع بسته­بندی‌های نوین غذایی، بسته‌بندی‌های فعال حاوی ترکیبات نگهدارندة مختلف می‌باشند. مواد ضدمیکروبی از جمله مهم­ترین انواع ترکیبات فعال هستند که در طراحی بسته­بندی فعال مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع مختلف ترکیبات ضدمیکروبی برای این منظور مورد استفاده قرار گرفته‌اند و نانوذرّات دارای خاصیت ضدمیکروبی یک دستة مهم از آن­ها محسوب می‌شوند. این نانوذرّات در ترکیب فیلم بسته‌بندی و یا به عنوان پوشش در سطح داخلی آن مورد استفاده قرار می‌گیرند و بدون مهاجرت به داخل مادۀ غذایی، اثر میکروب­کشی را در سطح محصول نشان می‌دهند. نانوذرّات فلزی مانند نانونقره و اکسیدهای فلزی(دی اکسید تیتانیوم، اکسید روی و اکسید مس) و همچنین برخی از نانوذرّات آلی (نانوذرّات کیتوزان) خاصیت ضدمیکروبی قابل توجّهی از خود نشان می‌دهند و در طی سال‌های اخیر، استفاده از آن­ها در تولید بسته‌بندی فعال برای افزایش ماندگاری محصولات غذایی مختلف گسترش یافته است. در این مقالة مروری، به انواع نانومواد دارای خاصیت ضدمیکروبی که می‌توانند در تولید بسته‌بندی‌های فعال استفاده شوند اشاره شده است. ویژگی‌ها و خصوصیات شیمیایی این نانومواد، مکانیسم اثر ضدمیکروبی آن­ها و همچنین مثال‌هایی از کاربرد آن­ها در بسته‌بندی مواد غذایی، به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. UR - https://packaging.ihu.ac.ir/article_204873.html L1 - https://packaging.ihu.ac.ir/article_204873_a7474722f95a2680d8d2bc84c4b72300.pdf ER -