TY - JOUR ID - 205062 TI - تهیه فیلم نانوکامپوزیت کیتوزان - نانوذرّات اکسید روی - اسانس آویشن و بررسی ویژگی‌های مکانیکی، ساختاری و ضدمیکروبی آن JO - علوم و فنون بسته‌بندی JA - PACKAGING LA - fa SN - 2228-6675 AU - شباهنگ, زهرا AU - بهرامی, سپیده AU - محمدی, بهزاد AD - دانشجوی دکتری، گروه آموزشی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد صفا دشت، دانشگاه آزاد اسلامی، صفا دشت، ایران. AD - استادیار، دکتری تخصصی، گروه آموزشی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد صفا دشت، دانشگاه آزاداسلامی، صفا دشت، ایران AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه علوم و صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- مؤسسه آموزش عالی آفاق Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 10 IS - 40 SP - 58 EP - 73 KW - کیتوزان KW - نانواکسید روی KW - اسانس آویشن KW - پلیمر KW - زیست‌تخریب‌پذیری KW - ضد باکتری DO - N2 - بسته‌بندی‌های زیست‌تخریب‌پذیر به دلیل ویژگی‌های دوستدار محیط ‌زیست بودن جایگزین مناسبی برای فیلم‌های سنتزی در صنعت بسته‌بندی می‌باشند. در این پژوهش از نانو ذرّات اکسید روی و اسانس آویشن برای بهبود خصوصیات ساختاری کیتوزان استفاده شد که بدین منظور نانو کامپوزیت کیتوزان- نانو اکسید روی (03/0 -01/0٪) – اسانس آویشن(25/0- 5/0٪) تولید شد. تفاوت نمونه ها با فیلم شاهد با هدف تولید بسته‌بندی ضد باکتری و زیست‌تخریب‌پذیر است، خصوصیات ساختاری با استفاده از روش های طیف‌سنجی مادون‌قرمز، پراش اشعه ایکس، بررسی گردیدند و مورفولوژی ذرّات سنتز شده با استفاده از روش میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین شد. نتایج به‌دست‌آمده از بررسی خصوصیات ساختاری نشان داد نانو ذرّات اکسید روی سنتز شده در ماتریکس پلیمری کیتوزان در ابعاد نانومتری می‌باشند. بر اساس نتایج به دست آمده با افزایش غلظت نانواکسید روی و اسانس آویشن، حلالیت آبی و نفوذپذیری به بخارآب فیلم‌ها 70٪ کاهش یافت. برهم‌کنش بین کیتوزان، نانواکسید روی و اسانس آویشن توسط الگوی طیف‌سنجی مادون‌قرمز و پراش اشعه ایکس تأیید شد. یافته های این پژوهش عاملی مهم برای گسترش استفاده از فیلم های زیست تخریب با بهبود خصوصیات عملکردی آنها توسط نانوذرّات می باشد. UR - https://packaging.ihu.ac.ir/article_205062.html L1 - https://packaging.ihu.ac.ir/article_205062_bf7a6ed044bfcde0dab6bd45b77a40ee.pdf ER -