2024-03-29T13:28:18Z
https://packaging.ihu.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=2200879
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
بررسی امکان استفاده از بنتونیت به عنوان کمک نگهدارنده پرکننده در کاغذهای چاپ و تحریرکاغذسازی
سیده نجمه
موسوی
زین العابدین
اخلاقی امیری
نورالدین
نظرنژاد
یکی از روش های مدیریت مواد و کاهش هزینهها در صنعت کاغذسازی، تلاش برای ماندگاری بیشتر اجزای ریز خمیرکاغذ مانند نرمه های الیاف، مواد افزودنی معدنی(پرکننده ها) است. این تحقیق به منظور جایگزینی بنتونیت به عنوان کمک نگهدارنده به دلیل بومی، ارزان تر و در دسترس تر بودن نسبت به پلیاکریلآمید، انجام شد. در این تحقیق، تأثیر پلیاکریلآمید، بنتونیت و ترکیب نشاسته کاتیونی و بنتونیت بر کاغذ چاپ و تحریر حاوی 20 درصد پرکننده در یکی از کارخانه های کاغذسازی مورد ارزیابی قرار گرفت و روند تغییر در قابلیت آبگیری، ماندگاری، ویژگی های مقاومتی و نوری بررسی شدند. کاهش زمان آبگیری به طور مشخص در ترکیب نشاسته کاتیونی و بنتونیت همانند پلیاکریلآمید کاتیونی اتّفاق افتاد و علت آن را توانایی بالای ترکیب پلیمر کاتیونی نشاسته با ذرّه معدنی بنتونیت در ایجاد لخته در سوسپانسیون و قابلیت آبگیری بیشتر می توان عنوان نمود. با افزایش درصد خاکستر در حضور بنتونیت، تغییر محسوسی در ماندگاری اجزا مشاهده نشد؛ اما ماندگاری اجزا در حضور نشاسته کاتیونی و بنتونیت افزایش یافت و تقریباً مشابه ماندگاری در استفاده از پلیاکریلآمید بوده است. شاخص مقاومت به کشش به دلیل شکل گیری ضعیف کاهش داشته و این کاهش نسبت به پلیاکریل آمید هم کمتر بوده است؛ اما در مقاومت به پارگی، روند افزایشی مشاهده شد و باز هم نسبت به پلیاکریل آمید کمتر بوده است. ماتی کاغذهای حاوی بنتونیت و نشاسته کاتیونی به دلیل حضور نشاسته کاتیونی کاهش اندکی داشته ولی کاغذهایی که فقط از بنتونیت استفاده شد، ماتی بالاتری را نشان دادند. در مورد درجه روشنی هم در کلیه تیمارها، تغییر محسوسی نسبت به تیمار پلیاکریل آمید مشاهده نگردید.
بنتونیت
نشاسته کاتیونی
ماندگاری و کاغذ چاپ و تحریر
2019
03
21
6
15
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204398_eb8d26f49a290a5cb50553105b018fe4.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
پیشبینی ویسکوزیتة چسبهای مایع پایه پلیکلروپرن مورد استفاده در انواع صنایع بستهبندی با استفاده از مدل تئوری وگل
نغمه
ستوده روش
الهام
کشمیری زاده
چسب های مایع پلیکلروپرنی در صنایع بسته بندی کاربرد وسیعی دارند. از این گونه چسب های مایع جهت اتصال انواع کارتن و کارتن پلاست، جعبه های چوبی و مقوایی استفاده های گستردهای می شود و ضمن اینکه قیمت تمام شده این چسب ها نیز نسبتاً پایین است. از آنجایی که ویسکوزیته چسب مایع روی خواص چسبندگی و کاربری تأثیرگذار بوده و با تغییر دما، ویسکوزیته چسب تغییر می کند و در نتیجه خاصیت چسبندگی و اتصال نیز تغییر خواهد کرد، در این مطالعه با استفاده از ویسکومتر از نوع بروکفیلد در محدوده دمایی30 - 15 درجه سانتی گراد، ویسکوزیته این نوع چسب مایع به طور تجربی اندازه گیری شد و به منظور کاهش زمان انجام آزمون و جلوگیری از اتلاف هزینه آن، داده های آزمایشی ویسکوزیته با مدل تئوری وگل تطابق و برازش داده شده اند. در این صورت، جهت تعیین سریع ویسکوزیته میتوان از طریق محاسبه ویسکوزیته با مدل تئوری وگل در دمای مورد نظر، به سهولت به مقدار ویسکوزیته دسترسی پیدا کرد. نتایج حاصل از این تحقیق، نشان دادند که درصد خطای ویسکوزیته آزمایشی و ویسکوزیته محاسبه شده چسب پلیکلروپرن پایه حلال در محدوده 63/2-03/0 % میباشد که این میزان درصد خطا بسیار قابل قبول است و میتوان از این پس به جای انجام مراحل طولانی تنظیم دما جهت تعیین ویسکوزیته، با استفاده از مدل تئوری وگل، به سهولت و سریع به مقدار ویسکوزیته چسب در دمای مورد نظر دسترسی پیدا کرد.
چسب مایع
پلی کلروپرن
ویسکوزیته
ویسکومتر بروکفیلد
مدل تئوری وگل
2019
03
21
16
21
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204399_3f7849b94361e8087eb261cd67b1f856.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
لزوم توجّه به مهار کالا در کانتینرها و نقش آن در بسته بندی های حمل و نقلی
مصطفی
امامپور
با توجه به نقش بستهبندی در حفاظت و نگهداری کالا که بیشترین ضرورت و اهمیت را به خود اختصاص داده است؛ اما متأسفانه در توجّه به اجرای بستهبندی کالا، نقاط ضعف فراوانی مشاهده میشود. عدم توجّه به اصول صحیح اجرای مهار بار در واحد بستهبندی حمل و نقلی باعث وارد آمدن صدمات و خسارت فراوان به کالا در هنگام جابهجایی و انتقال، میشود. هنگام ﻣﻬﺎر بستهبندیهای حمل و نقلی، ﻛﻠﻴه ﺑﺎرﻫﺎ و ﺑﻨﺪﻫﺎ ﺑﺎﻳﺪ در ﺟﻬﺎت ﻣﺨﺎﻟﻒ ﺑﺎ ﻫﺮ ﮔﻮﻧﻪ ﺣﺮﻛﺖ اﺣﺘﻤﺎﻟﻲ باشند، ضمن اینکه باید ﺑﺎ زاوﻳه ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺴﺘﻪ ﺷﻮﻧﺪ. در ﻣﻬﺎر ﺑﺎرﻫﺎ توجّه به ﻣﺴئله اﻳﺠﺎد اﺻﻄﻜﺎک و اﻋﻤﺎل ﻧﻴﺮوی ﻋﻤﻮدی، شرط مهم ﻣﻬﺎر بستهبندی حمل و نقلی ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. چنانچه زاوﻳﻪای ﻛﻪ ﺑﻨﺪ در راﺳﺘﺎی اﻓﻖ ﻣﻲﺳﺎزد، ﺑﻪ زاوﻳه ﻋﻤﻮد ﻧﺰدیکتر ﺑﺎﺷﺪ، ﻧﻴﺮوی ﻓﺸﺎری ﺑﻨﺪ، ﺑﺰرگتر و ﻛﺎراﻳﻲ ﺑﻨﺪ، در ﻣﻬﺎر ﺑﺎر، ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد. بدین منظور، آشنایی با روشها و رویهها، مواد، تجهیزات و فنون مهار بستهبندی حملونقلی در انواع وسایل حملونقلی از جمله نکات مهمی میباشد که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
بسته بندی حمل و نقلی
مهار بار
خسارت
کاهش هزینه
ایمنی
2019
03
21
22
37
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204400_5691a30ca3ad0d53306eea63598fb8d2.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
تأثیر بسته بندی اتمسفر اصلاح شده فعال و پوشش لاکتات کلسیم بر کیفیت سالاد سبزیجات
مائده
روحانی
ناصر
صداقت
امروزه پذیرش وعده های سبزیجات در رژیم غذایی و تقاضا برای سبزیجات تازه و حداقل فرآیند شده، اهمیت ویژهای را جهت حفظ ارزشهای غذایی این محصولات تا زمان مصرف و افزایش زمان ماندگاری جهت در دسترس بودن، دارا می باشد؛ بروز خواص نامطلوبی مانند قهوه ای شدن، طعم بد، تجزیه بافت، تکثیر میکروارگانیسم ها و در نتیجه کاهش زمان ماندگاری طی فرآوریها (پوستگیری، شستشو، برش و...) در اثر افزایش تنفس، فعالیت آنزیمی و تعرّق و همچنین افزایش ضایعات این محصول، نشان دهنده نیاز صنعت تولید به بسته بندی های مناسب و کارامد برای این محصولات می باشد. شناخت و انتخاب مناسب فنّاوری های نوین بسته بندی، رشد سامانه های با دوام اقتصادی و افزایش پذیرش مصرف کننده، برای تحقق تجاری یک سامانه کارآمد بسته بندی ضروری است. استفاده از روش بسته بندی اتمسفر اصلاح شده[1] به همراه پوشش خوراکی لاکتات کلسیم، با کاهش شدّت تنفس، به تأخیر انداختن نرم شدن و کاهش فساد میکروبی از عوامل بسیار تأثیرگذار در حفظ کیفیت و افزایش عمر ماندگاری سالاد سبزیجات می باشد. به کمک این فنّاوری قدرتمند می توان شاهد پیشرفت شایانی در صنعت بستهبندی سالاد سبزیجات باشیم، که هدف بسیاری از شرکتهای مربوطه می باشد. در این مقاله به اثرات این دو روش بر روی کیفیت سبزیجات مصرفی در سالاد فصل پرداخته می شود.
بسته بندی اتمسفر اصلاح شده
سالاد سبزیجات
لاکتات کلسیم
2019
03
21
38
51
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204401_6ed897c25868c0c8431a287cc3e3cc58.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
تأثیر اصول امنیتی و اخلاقی بسته بندی در حوزه لجستیک نظامی
حسن
زلفی
احمد
تهرانی گوهر
بستهبندی جزئی از محصول است که برای تولیدکنندگان مزیتهای رقابتی زیادی ایجاد مینماید و سبب تمایز محصولات یک نشان تجاری ازسایر تولیدات مشابه میگردد. علاوه بر آن بستهبندی در حمل و نقل و کاهش هزینههای تمام شده تمام شده محصول تأثیر بسزایی دارد؛ اما بستهبندی علاوه بر کارکردهای اقتصادی و لجستیکی کارکردهای اخلاقیو امنیتی نیز دارد. زیرا بستهبندی مانند ویترین نمایانگر آن چیزی است که به صورت واقعی درون محصولات وجود دارد. از سوی دیگر محصولات را از آسیبهای پیرامونی مصون نگه میدارد، لذا در حوزههای امنیتی و اخلاقی شاخصهایی را نظیر دوستداری محیط زیست، طراحی مناسب، خوانا و واقعی بودن اطّلاعات، تصاویر و ... را میتوان برای طراحان و تولیدکنندگان در نظر گرفت. بنابراین در این مقاله، تأثیر اصول اخلاقی و تأمینی در بستهبندی از منظر خبرگان لجستیک مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از توزیع پرسشنامه میان 50 نفر از خبرگان حوزه لجستیک و امنیت توزیع شد. روایی پرسشنامه به روش ظاهری، محتوایی ونیز پایایی آن به روش آلفای کرنباخ (2/89) اثبات گردید. مطابق یافتههای پژوهش رعایت اصول اخلاقی و تأمینی در بستهبندی میتواند سبب سهولت فرآیندهای لجستیکی گردیده و در چرخه نگهداری و ذخیرهسازی محصول موجب جلوگیری از وقوع صدمه و خسارت به محصول گردد.
بسته بندی
اصول تأمینی
اصول اخلاقی
لجستیک نظامی
2019
03
21
52
59
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204402_00273383c452ca77516848f4e90443ed.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
خوردگی در بسته بندی های فلزی مواد غذایی
راضیه
ثانی
مهرداد
محمدی
میترا
زارع
واژه خوردگی معمولاً به تشکیل زنگ و یا اکسید شدن سطح فلز اطلاق میشود. خوردگی در قوطیهای کنسرو به وسیله حل شدن فلز قوطی در مواد غذایی صورت میگیرد. مواد غذایی شامل ترکیباتی مانند نیترات، نیتریت، گوگرد، ترکیبات سولفیت و آمینو اسیدها میباشند. این ترکیبات میتوانند سبب خوردگی قوطی فلزی گردند. واکنشهای شیمیایی بین ماده غذایی و قوطی فلزی در ابتدا منجر به آزاد شدن الکترون و سپس تولید هیدروژن میگردد. با ادامه واکنش شیمیایی، در سطح فلز حفرههایی ایجاد میشود. این حفرهها منجر به انتقال فلز از سطح قوطی به ماده غذایی میگردد. بنابراین اثر نهایی خوردگی، تغییرات ارگانولیپتیکی، از بین رفتن خلأ، تورم هیدروژنی و یا سوراخ شدن قوطی است. موارد ذکر شده باعث از بین رفتن محصول و عدم فروش آن میشود. با شناخت بهتر مکانیزیمهای خوردگی و بکارگیری مواد و پوششهای نوین میتوان مشکل خوردگی را به طور قابل توجّهی کاهش داد. مقاله حاضر مروری بر مکانیزمهای خوردگی و واکنشهای شیمیایی محتمل بین فلز قوطی و ماده غذایی میباشد.
خوردگی
قوطی فلزی
بسته بندی
2019
03
21
60
69
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204403_012d68b8e0ac2241f8c97172b2774d27.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1397
9
36
کاربرد پوشش دهی با صمغ به دانه حاوی عصاره دارچین در انبارداری میوه خرمالو
سمیرا
دلیر
نرجس
آقاجانی
امیر
دارایی گرمه خانی
هدف از این تحقیق بررسی تأثیر پوشش خوراکی صمغ "به دانه" حاوی عصاره دارچین بر ماندگاری و خصوصیات کیفی میوه خرمالو است. در این تحقیق از سه غلظت 5/0، 1 و 5/1 درصد برای صمغ به دانه و سه غلظت 0، 35 و 70 درصد برای عصاره دارچین در نظر گرفته شد و زمان نگهداری در روزهای 0، 7 و 14 بر روی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی، حسی و انبارمانی خرمالو مورد ارزیابی قرار گرفت. پوششدهی خرمالو به روش غوطهوری انجام شد. نمونههای تیمار شده پس از خشک شدن در دمای 1±4 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 70 درصد نگهداری شدند. جهت بهینهسازی دادهها از روششناسی پاسخ سطح استفاده شد. برخی خواص مانند میزان مواد جامد محلول، افت وزن، pHآب میوه، اسیدهای قابل تیتراسیون، سفتی بافت میوه، خواص ارگانولپتیکی و ویژگیهای رنگی میوه بررسی شدند. یافتهها و نتایج نشان دادند که تیمار با موسیلاژ بهدانه و عصاره دارچین از افت وزن میوه، کاهش سفتی میوه و کاهش اسیدیته قابل تیتراسیون جلوگیری میکند. افزایش غلظت عصاره دارچین باعث کاهش تعداد کپک و مخمر در میوه میشود. با افزایش مدّت انبارداری میوهها، شاخصهای L، aو b که به ترتیب نشاندهنده درخشندگی، ﻣﺤﺪودة رﻧﮕﯽ (ﺳﺒﺰ- ﻗﺮﻣﺰ) و (آﺑﯽ - زرد) ﻫﺴﺘﻨﺪ، کاهش یافتند. با این وجود، روند کاهش شاخصهای رنگ در نمونههای حاوی 35 درصد عصاره دارچین آهستهتر بوده و در زمان مشابه شاخصهای رنگ این نمونهها بالاتر بودهاند. نتایج نشان داد که استفاده از پوشش موسیلاژ به دانه همراه با عصاره دارچین موجب حفظ خواص کیفی و کاهش تخریب خواص حسی میوه خرمالو طی انبارداری شد.
موسیلاژ به دانه
عصاره دارچین
میوه خرمالو
روش شناسی پاسخ سطح
پوشش خوراکی
2019
03
21
70
80
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204404_0ab045b105b303db29af16bd5c71181c.pdf