2024-03-29T14:02:52Z
https://packaging.ihu.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=2200968
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
طراحی بستهبندی فعال مواد غذایی حاوی سنسورهای هالوکرومیک به کمک نانوالیاف حاصل از روش الکتروهیدرودینامیک
الهام
آلحسینی
سید مهدی
جعفری
با پیشرفت دانش و فنّاوری، صنعت بستهبندی مواد غذایی در حال تکامل است. فرآیند الکتروریسی روشی کاربردی، ساده و ارزان است و به عنوان یکی از بهترین روشهای تولید الیاف (در محدوده نانومتر تا میکرومتر) کاربرد گستردهای پیدا نموده است. اصول این فرآیند برپایه، اعمال میدان الکتریکی بالا بر یک محلول پلیمری، ایجاد جت الکترواستاتیکی و در نهایت شکلگیری الیاف روی صفحة جمعکننده استوار است. با توجّه به ویژگیهایی همچون تخلخل و سطح مخصوص بالا نانوالیاف الکتروریسی شده، میتوان از پوششهای تولید شده با این روش، در صنایع بستهبندی مواد غذایی استفاده نمود. به کارگیری نانوالیاف در بستهبندیهای مواد غذایی، به علت افزایش ویژگیهای محافظتی بستهبندی، موجب افزایش طول عمر و حفظ کیفیت ماده غذایی درون بستهبندی میشود. همچنین با استفاده از روش الکتروریسی میتوان حسگرهای حساس به pH را تولید و در بستهبندی مواد غذایی استفاده نمود که به مصرفکننده در ارزیابی سریع تازگی محصولات کمک خواهد کرد. با توجّه به اینکه امروزه فنّاوری تولید نانوالیاف از استقبال فراوانی برخوردار است، لذا در این مطالعه، به معرفی فرآیند الکتروریسی، عوامل مؤثر بر قطر نانوالیاف و کاربردهای استفاده از این نانوالیاف در بستهبندی مواد غذایی پرداخته میشود.
الکتروریسی
بستهبندی فعال مواد غذایی
نانوالیاف
نانوسنسور
2019
11
21
6
17
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204871_1f1e3c81946253af11b483cdfe556662.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
جلوگیری از افزایش دمای محصولات غذایی بستهبندی شده در زنجیره سرد با استفاده از مواد جاذب انرژی حرارتی
الهام
آلحسینی
سید مهدی
جعفری
استفاده از سامانههای ذخیره و انتقال انرژی گرمای نهان با استفاده از مواد تغییر فازدهنده راهحل مؤثری برای ذخیره و انتقال انرژی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجّه بوده است. این مواد در حین ایجاد تغییر فاز، انرژی حرارتی را ذخیره نموده و در موارد لزوم با تغییر فاز معکوس آن را آزاد میکنند. مواد تغییر فازدهنده قابلیت حفظ انرژی گرمای نهان را بدون هیچ گونه تغییری حتّی پس از هزاران چرخه فاز، در درون خود دارند. مواد تغییر فازدهنده جامد - مایع به سه دسته مواد آلی (واکسهای پارافین، اسیدهای چرب و ...)، معدنی (نمکهای هیدراته، فلزات و نمکها) و یوتکتیکها تقسیم میشوند. از سوی دیگر، بستهبندیهای مواد غذایی نقش بسیار مهمی در حفاظت و نگهداری مواد غذایی در طی فرآیندهای ذخیرهسازی، حملونقل و در نهایت تحویل آن به مصرفکننده بر عهده دارند. یکی از راههای افزایش عمر نگهداری محصولات غذایی، جلوگیری از نوسانات دمایی ماده غذایی در طی نگهداری و حملونقل، استفاده از مواد تغییر فاز در بستهبندی مواد غذایی میباشد. اخیراً استفاده از مواد تغییر فازدهنده در سامانههای انتقال و بستهبندی مواد غذایی (همچون گوشت، بستنی و ...) مورد توجّه محققین قرار گرفته است. در این مطالعه، ضمن معرفی مواد تغییر فازدهنده و انواع آنها، به ارزیابی روشهای تحقیقاتی انجام شده و کاربردهای آنها در بستهبندی مواد غذایی پرداخته میشود.
بستهبندی مواد غذایی
حفظ کیفیت
مواد تغییر فازدهنده
نوسانات دمایی
2019
11
22
18
27
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204872_326c3ab408eb70f961f289c2e6fd55d4.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
مروری بر ویژگیهای نانوذرّات دارای خاصیت ضدمیکروبی و کاربرد آن ها در بسته بندی فعال مواد غذایی
هادی
الماسی
سعیده
عزیزی
در طی سالهای اخیر، تمایل به گسترش و توسعه بستهبندیهای نوین در صنایع غذایی بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از مهمترین انواع بستهبندیهای نوین غذایی، بستهبندیهای فعال حاوی ترکیبات نگهدارندة مختلف میباشند. مواد ضدمیکروبی از جمله مهمترین انواع ترکیبات فعال هستند که در طراحی بستهبندی فعال مورد استفاده قرار میگیرند. انواع مختلف ترکیبات ضدمیکروبی برای این منظور مورد استفاده قرار گرفتهاند و نانوذرّات دارای خاصیت ضدمیکروبی یک دستة مهم از آنها محسوب میشوند. این نانوذرّات در ترکیب فیلم بستهبندی و یا به عنوان پوشش در سطح داخلی آن مورد استفاده قرار میگیرند و بدون مهاجرت به داخل مادۀ غذایی، اثر میکروبکشی را در سطح محصول نشان میدهند. نانوذرّات فلزی مانند نانونقره و اکسیدهای فلزی(دی اکسید تیتانیوم، اکسید روی و اکسید مس) و همچنین برخی از نانوذرّات آلی (نانوذرّات کیتوزان) خاصیت ضدمیکروبی قابل توجّهی از خود نشان میدهند و در طی سالهای اخیر، استفاده از آنها در تولید بستهبندی فعال برای افزایش ماندگاری محصولات غذایی مختلف گسترش یافته است. در این مقالة مروری، به انواع نانومواد دارای خاصیت ضدمیکروبی که میتوانند در تولید بستهبندیهای فعال استفاده شوند اشاره شده است. ویژگیها و خصوصیات شیمیایی این نانومواد، مکانیسم اثر ضدمیکروبی آنها و همچنین مثالهایی از کاربرد آنها در بستهبندی مواد غذایی، به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
بستهبندی فعال
نانومواد ضدمیکروبی
ساختار شیمیایی
مکانیسم اثر
افزایش ماندگاری
2019
10
22
28
43
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204873_a7474722f95a2680d8d2bc84c4b72300.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
تأثیر بسته بندی برگر ماهی و مرغ در شرایط اتمسفر اصلاح شده بر ویژگی های میکروبی و فیزیکوشیمیایی آن
آزاده
رشیدی مهر
علی
فضل آرا
مهدی
زارعی
مهدی
پورمهدی
محمد
نوشاد
با توجّه به افزایش مصرف غذاهای آماده مانند برگر و محبوبیت آنها در بین عموم، هدف از پژوهش حاضر جایگزین کردن سوریمی در فرمول برگر و بهینهسازی فرمول برگر با درصدهای مختلف سوریمی و همچنین ارزیابی اثر بستهبندی اتمسفر اصلاحشده روی ماندگاری برگرهای بهینه شده است. در ابتدا ژل سوریمی تولید شد و برگرها با 2 متغیر سوریمی و گوشت چرخ شده مرغ با ارائه چندین فرمول توسط روش سطح پاسخ یا (RSM)، تولید و توسط ارزیابها مورد ارزیابی قرار گرفتند. با آنالیز نتایج حاصل از ارزیابی حسی به کمک روش سطح پاسخ، بهترین فرمول 63 درصد سوریمی + 37 درصد گوشت مرغ به دست آمد. سپس تغییرات کیفی برگر با فرمول برگزیده، در مدّت زمان نگهداری 27 روز در دمای 2 درجه سانتیگراد مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از اتمسفر اصلاح شده اثر خوبی برای افزایش زمان نگهداری برگرهای تازه با فرمول جدید دارد. بنابراین در حضور اتمسفر اصلاح شده برگرها را تا 12 روز میتوان نگهداری کرد.
برگر
اتمسفر اصلاح شده(MAP)
سوریمی
2019
11
22
44
53
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204874_a055db89da8264d5fdae4837a9fddd4e.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
استفاده از فیلم نانوکمپوزیتی ضد باکتری برای بسته بندی مواد غذایی
روناک
امیری
محسن
اکبری
این مطالعه به منظور بررسی استفاده از فیلمنانوکمپوزیتی ضد باکتری برای بستهبندی مواد غذایی انجام شد. پس از اصلاح نانورس، با استفاده از اکسترودر دو ماردون فیلمهای پلیمری زده شد، برای هر کدام از فیلمها با ضداکسیدان و ضدباکتری با درصدهای 1 درصد و 2 درصد از ضداکسیدان و ضد باکتری تهیه شد. برای هر نمونه، آزمون آنتی بیوگرام (تعیین خواص ضدباکتری مواد)، تعیین قطر هاله عدم رشد یا اصطلاحاً دیسک دیفیوژن و همچنینMICو MBC انجام شد. آزمونها در سه تکرار انجام شد. فیلمها در هردو سطح بیشترین تأثیر را به ترتیب بر روی باکتری لیستریا و اشرشیاکلی داشتند. در ارتباط با باکتری سالمونلا، سطح 1 درصد نتوانسته است تأثیر معنیداری بر روی قطر هاله داشته باشد ولی سطح 2% فعالیت ضد باکتری از خود نشان داد. حداقل غلظت ممانعتکنندگی و کشندگی به ترتیب برای باکتری لیستریا، اشرشیاکلی و سالمونلا به ترتیب مشاهده شد. در مجموع می توان بیان نمود که فیلمهای تهیه شده از نانورس، ضداکسیدان و مواد ضد باکتری بخصوص در سطح 2% بیشترین تأثیر را بر روی باکتریهای لیستریا و اشرشیاکلی داشتهاند.
ضد باکتری
ضد اکسیدان
نانوکمپوزیت
نانورس
2019
09
21
54
63
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204875_8af9f57528676294064fe8d95b8a6406.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
روند استفاده از پالت های چوبی در سامانه های حمل و نقل کشورهای توسعه یافته
فاطمه
رضایی ارجمند
محمد آزاد
فلاح
بسته بندیهای چوبی را می توان به انواع پالت، پالت جعبه، جعبه، جعبه کابل، بسته بندی سبک وزن برای میوهها و سبزیجات، بشکه، سازههای سفارشی و ... برای نگهداری و حفاظت از کالا در حین حمل و نقل دسته بندی کرد. پالت ها از معمولی ترین انواع بسته بندی چوبی هستند. آنها یک صفحه مسطح امن و کارامد به منظور حمل ونقل در سرتاسر فرایند توزیع وجود دارد. اگرچه از نظر ابعاد، نسخه های استانداردی برای پالت ها وجود دارد، ولی با توجّه به نوع تجهیزات مورد نیاز برای جابه جایی (معمولاً لیفتراک)، نوع محموله و محدودیت فضا و طول عمر مورد نیاز (با قابلیت استفاده مجدّد یا استفاده چندمنظوره)، در اندازه ها و پیکره بندی های مختلفی تولید میشوند. پالت ها نقش کلیدی در کل سامانه های توزیع توزیع بازی می کنند. چنین واقعیتی نشاندهنده اهمیت پالت در تدارکات روزافزون جهانی است. بهدلیل افزایش مقرّرات و سیاست های مربوط به حفظ منابع طبیعی، مسئله استفاده از پالت، استفاده مجدّد و بازیافت مواد در بسیاری از تحقیقات انجام شده در این زمینه نگرانکننده است. گزارش ارائه شده در این تحقیق، به بررسی روند استفاده از پالت و پالتهای بازیافتی در کشورهای توسعه یافته (مانندایالات متحده)در زمان حاضر و در آینده میپردازد تا نقشه راهی برای صنعتگران، کارشناسان و سیاست گزاران حوزه بسته بندی و لجستیک در داخل کشور باشد. علاوه بر این، عوامل تأثیرگذار در استفاده از پالت ها در سامانه های توزیع نیز بررسی شدهاند.
Wooden Pallet
Distribution System
logistic
Wood
Plastic
2019
05
20
64
71
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204876_22a47b7a2d6ed7522b0eaad842db3916.pdf
علوم و فنون بستهبندی
بسته بندی
2228-6675
2228-6675
1398
10
39
بررسی تأثیر عناصر بستهبندی (رنگ، تصاویر، نشان تجاری) مواد خوراکی بر انتخاب محصول توسط کودکان
داود
فیض
مرتضی
خیرالدین قدیرآبادی
در این پژوهش، تأثیر عناصر بستهبندی مواد خوراکی بر انتخاب محصول توسط کودکان با نقش تعدیلگری متغیرهای جمعیت شناختی بررسی گردیده است. این روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی- میدانی میباشد، که با استفاده از نمونهگیری خوشهای 447 نفر از کودکان 12-9 سال مورد بررسی قرار گرفتند و نظرات آنها با استفاده از پرسشنامه و اسلایدهایی که طراحی شده بود جمعآوری گردید. به منظور بررسی پایایی از روش بازآزمایی استفاده شد که پایایی ابزار جمعآوری دادهها مورد تأیید قرار گرفت. نتایج نشان میدهند که متغیرهای رنگ، تصاویر و لوگوی نشان تجاری در بستهبندی مواد خوراکی بر انتخاب کودکان مؤثر است. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد، بین سن، جنسیت و موقعیت اجتماعی آنها و انتخاب محصول در کودکان با رنگ بستهبندی رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین بین سن و موقعیت اجتماعی و انتخاب محصول در کودکان با عامل تصاویر رابطة معناداری وجود ندارد. علاوه بر این، بین جنسیت و موقعیت اجتماعی و انتخاب محصول در کودکان با عامل لوگوی نشان تجاری رابطهمعناداری وجود ندارد.
بستهبندی
تصاویر
رنگ
کودکان
لوگو
2019
10
22
72
83
https://packaging.ihu.ac.ir/article_204877_3900fb533c0690824f8632c18f9d8f56.pdf