دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220کاربرد نشاسته در صنایع کاغذ و کارتن سازی201294FAنگیننیکبینسعیدمهدویJournal Article20141209در این تحقیق، کاربرد نشاسته به عنوان چسب نشاسته در صنایع بستهبندی و تأثیر بهبود ویژگیهای نشاسته روی گسترش کاربردهای آن به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. کاربرد نشاسته در صنایع مختلف بسیار گسترده است، لیکن در صنایع بستهبندی سلولزی میتواند به عنوان اندود، آهار و یا چسب محدود شود. در این صنایع، کیفیت مناسب چاپ، پایین بودن میزان جذب آب، مناسب بودن چسبندگی لایهها و زیستتخریب پذیر بودن چسب مصرفی، نشاسته را در جایگاه رفیعی به عنوان یکی از مواد اولیه مناسب، قرار داده است. چسب نشاسته برای چسباندن روکشها، مقوای کنگرهای، ساک کاغذی و ... استفاده میشود. امروزه در کارخانههای کارتنسازی کشور از نشاسته اصلاح نشده به عنوان چسب استفاده میشود که مشکلات عدیدهای را به همراه داشته است. تاکنون، تحقیقات زیادی برای بهبود ویژگیهای چسب نشاسته در راستای کاهش هزینه تولید و افزایش کیفیت صورت گرفته است. در این مقاله، ضمن بررسی مشکلات به مواردی از اصلاح نشاسته اشاره میشود. در مجموع، کاربرد نشاسته در صنایع مختلف به دلیل زیست تخریب پذیر بودن آن رو به گسترش است و صنایع مختلف با توجّه به نیازمندیهای خود میتوانند ویژگیهای آن را به روشهای مختلف اصلاح کنند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201294_23023f1525b88ad2ef387fff3d98a92d.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220معرفی روش ها و الزامات مهم در بسته بندی مواد پرتوزا201295FAمصطفیامام پورJournal Article20141209در این مقاله جنبه ای از کاربرد بسته بندی مطرح می شود که نقش اولیه آن حفظ کالا و ایجاد آرامش به محیط است تا باعث شود انسان ها از کالا با رعایت اصول و قواعد استانداردی استفاده کنند. در جاهایی که بسته بندی کالاها را با آرم خطر می بینیم، متوجّه می شوییم که در به کارگیری از آن بایستی دقّت کنیم به چنین بسته هایی اصطلاحاً بسته بندی های خطرناک یا مقاوم به خطر می گویند. تهدید عوامل میکروبی و شیمیایی نه تنها در میادین نبرد بلکه در جوامع شهری نیز وجود دارد. با گسترش فنّاوری های هسته ای و به کارگیری این عوامل در محیط های غیر نظامی و بالاخص مراکز بیمارستانی، ایجاد خطرات میکروبی و شیمیایی را در جوامع شهری افزایش داده است. آن دسته از عملیاتی که در راستای جابه جایی رادیوایزوتوپ ها[1]، پسماند های پرتوزا و محموله های چرخه سوخت هسته ای انجام می گیرد، به عنوان ترابری مواد پرتوزا نام برده می شود. سالیانه حدود بین هجده تا بیست میلیون بسته مواد پرتوزا در سراسر جهان جابه جا می شود. این بسته ها از بشکه های کوچک تا محموله های سنگین را شامل می شود که طراحی، ساخت و حمل آن ها نیازمند آنست که در مقابل خطرات ناشی از نقل و انتقال در شرایط عادی و سانحه مورد حفاظت قرار گیرد. 2- Radioisotopeshttps://packaging.ihu.ac.ir/article_201295_c67b72735c156f0bb838a884809dcf90.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220کاربرد فیلمهای خوراکی ضد میکروبی در بسته بندی فراوردههای گوشتی201296FAمحمدتقیصفریناصرسلطانی تهرانیJournal Article20141217با استفاده از مواد ضد میکروبی در پوشش فراوردههای گوشتی، علاوه بر کاهش جمعیت میکروبی و افزایش کیفیت و ایمنی محصولات، می توان تا حد زیادی استفاده از نگهدارندههای سنتزی و سرطانزا مثل نیتریت را کاهش داد. ترکیباتی را که دارای فعالیت ضد میکروبی هستند می توان به صورت مخلوط شده، تثبیت شده یا تغییر شکل داده شده در سطح پوششهای خوراکی استفاده کرد. ادویهها و عصارههای گیاهی نیز دستهای از ترکیبات ضد میکروبی هستند که می توان آن ها را در پوششهای خوراکی و زیست تخریب پذیر استفاده کرد. استفاده از اسانسها به خاطر سمیّت کمتر، در دسترس بودن و تجزیه پذیری بهتر در مقایسه با آنتی بیوتیکها و دیگر نگهدارندهها امروزه بیشتر مورد توجّه است. در این مقاله بیشتر روی کاربرد فیلمها و پوششهای ضد میکروبی در بسته بندی محصولات گوشتی تأکید شده است. 3- Synthetic 4- Nitrite 5- Antibioticshttps://packaging.ihu.ac.ir/article_201296_8e1a86953de803ca4e579d3db25ab4f5.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220پلیمرها و پلاستیک های بسته بندی زیست تخریب پذیر بر پایه نشاسته201297FAفرشیدجلیلیسید مهدیجعفریJournal Article20141217به نظر میرسد که امروزه سرتاسر کره زمین با پلاستیک پوشیده شدهاست. تقریباً هر چیزی که میخریم، هر غذایی که میخوریم و بسیاری از نوشیدنیها با پلاستیک بسته بندی شده است. تأثیر مخرب پلاستیکهای ضایعاتی بر روی محیط زیست به دلیل محدود بودن روش های دفع آن باعث تشدید نگرانیها گردیده است. سوزاندن پلاستیک سبب آلودگی و سمّی شدن هوا می گردد و زباله دانی ها هم بسیار اندک می باشند. همچنین منابع نفتی محدود بوده و در حال کاهش هستند. کار روی پلیمرهای گیاهی در جهان از سال 1970 و در زمان بحران نفت آغاز شد. در آن زمان کشورهای پیشرفته به فکر استفاده از موادی برای بسته بندی افتادند که وابسته به نفت و مشتقات آن نباشد، بنابراین پلیمرهای گیاهی مورد آزمایش قرار گرفت. نشاسته هیدروکربنی است که ارزان بوده و به وفور در گیاهان یافت می شود. نشاسته دارای خواص ضعیف پلیمری است و با تغییر و اصلاح آن ها می توان به ویژگی های پلیمر نفتی رسید. شکل و ظاهر ظروف مبتنی بر نشاسته کاملاً مشابه ظروف پلاستیکی است با این تفاوت که زیست تخریب پذیر هستند. در سالهای اخیر علاقه بهاستفاده از مواد زیست تخریب پذیر در صنعت بستهبندی، کشاورزی، دارویی و سایر زمینههای مربوط افزایش چشمگیری داشته است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201297_2add3ed0095ec06445e13fd0de821a97.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220بررسی شناساگرهای تازگی و دما - زمان در بسته بندی201298FAمانامشکورمسعودهاشمی شهرکییحییمقصودلوJournal Article20141217امروزه با استفاده از ترکیباتی تحت عنوان شناساگرها، می توان تغییرات کیفی ماده غذایی را بدون باز نمودن بسته بندی بررسی نمود. از مهم ترین شناساگرها می توان به آن دسته ای اشاره نمود که نشان دهنده ی سطح کیفیت و تازگی محصول می باشند. شناساگرهای تازگی و دما- زمان هر کدام به نوعی میزان کیفیت محصول را بازگو می کنند. شناساگرها به وسیله ی تغییرات فیزیکی و شیمیایی که منجر به یک تغییر دیداری شود، کیفیت محصول را نشان می دهند. در این مقاله سعی می شود که به بررسی شناساگرهای تازگی و دما- زمان با توجّه به پژوهش های اخیر در این زمینه پرداخته شود.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201298_d23cb086fe9e91e2ba1c4e2e71301bd8.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220ویژگی های فیزیکی و شیمیایی پودر گوجه فرنگی تحت تأثیر نوع بسته بندی در طی انبار مانی201299FAمحسنمختاریانفاطمهکوشکیحمیدبخش آبادیشیدانرشیدزادهJournal Article20141217در این پژوهش ویژگی های انبارمانی پودر گوجه فرنگی تحت تأثیر دمای هوای خشک کردن مورد مطالعه قرار گرفت. از نظر ارزیابی کیفی نیز مشاهده گردید که پذیرش رنگ، عطر، طعم و ظاهر در دمای 70 درجه سانتی گراد بهتر می باشد. بنابراین بهترین دما جهت تولید پودر گوجه فرنگی دمای 70 درجه سانتی گراد می باشد. پودر گوجه فرنگی بعد از خشک کردن در سه نوع بسته بندی سلوفان نازک، سلوفان ضخیم و شیشه برای مدّت سه ماه انبارمانی گردید. نتایج نشان داد که بسته بندی شیشه به عنوان بهترین بسته بندی جهت نگهداری پودر گوجه فرنگی می باشد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201299_9f43feb5e345654ecd2392301f588612.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220فنّاوری شناساگر فرکانس رادیویی و کاربرد آن در ردیابی مواد غذایی بسته بندی شده چالش ها و راهکارها201300FAالهاماسدپورهیواناطقیJournal Article20141217بسیاری از کشورها سیستم هایی را جهت ردیابی مواد غذایی درست کرده اند. با این حال سیستم های موجود نیازمند کاغذ و نیروهای انسانی است. همچنین این سیستم ها نمی توانند مبدأ و مقصد مواد غذایی را ردیابی کنند. سیستم شناساگرهای فرکانس رادیویی RFID این توانایی را دارد که ماده غذایی را به طور کامل ردیابی و مبدأ و مقصد آن را مشخص نماید. فنّاوری RFID، ردیابی همزمان تعداد زیادی از کالاها را آسان نموده است. همچنین با بهره گیری از این سیستم، تمامی اطّلاعات مربوط به تولید و سازنده را می توان ثبت کرد. در این مقاله سعی بر آنست علاوه بر تشریح فنّاوری RFID، کاربردهای آن را هم در صنعت غذا معرفی نماییم و همچنین چالش های موجود در استفاده از این روش و راهکارهای ممکن نیز در پایان مورد بررسی قرار گرفته است. 3- Radio -Frequency Identificationhttps://packaging.ihu.ac.ir/article_201300_3564157535ed60dfa0985c4141b0cd71.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-66752820120220کاربرد نانوحسگرها در بسته بندی و نگه داری مواد غذایی201301FAطیبهشاهیمحمدقربانیJournal Article20141217فنّاوری نانو با ساخت حسگرها در ابعاد کوچک، بسیاری از شاخص ها را با دقّت بیشتری ارزیابی میکند. نانوحسگرها کاربردهای بسیاری در سه حوزه مهم نانوبیوتکنولوژی(پزشکی، کشاورزی و صنایع غذایی) دارند. فنّاوری نانوحسگرها به عنوان یک علم نوین، جایگزین قدرتمندی برای روش های آنالیز مرسوم، در عرصه علوم کشاورزی می باشد. حساسیت و انتخاب گری نانوحسگرها، امکان توسعهی ابزارهای مخصوص برای آنالیز آنی مخلوط های پیچیده بدون نیاز به آماده سازی، با مقدار کم نمونه را میدهد. تحقیق و توسعهی این قبیل از نانوحسگرها، بیشتر در زمینهی سلامت، کاربردهای محیطی و صنعت غذاست. بستهبندیهای مجهّز به نانو سنسورها دسته دیگری از کاربرد فنّاورینانو در صنعت بستهبندی مواد غذایی میباشد. این بستهبندیها میتوانند دما و رطوبت را در زمانهای مختلف ارزیابی کنند و برحسب شرایط، پاسخهای متناسبی را به مصرفکننده بدهند. برای مثال: با تغییر رطوبت، رنگ بستهبندی تغییر میکند. این مواد میتوانند به مصرفکننده هشدار بدهند که غذا یا محصولات کشاورزی فاسد شده است. با توجّه به اهمیت فنّاوری نانو در صنایع غذایی، در این مقاله مروری بر کابردهای نانوحسگرها در زمینه ی بسته بندی مواد غذایی(تشخیص عوامل بیماری زای غذایی و ترکیبات سمی آن ها و شناسایی آلودگی های شیمیایی در مواد غذایی) صورت گرفته است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201301_bb9890d13ddf10354636ac71de906ad1.pdf