دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521افزایش ماندگاری بسته بندی های خوراکی با استفاده از بسته بندی های فعال حاوی جاذب اکسیژن201411FAصالحهصنیعی نیامقدمدانشگاه اراکعبدالرسولارومیه ایدانشگاه آزاد واحد تهران جنوبعزت اللهجودکیدانشگاه اراکJournal Article20160524جاذبهای اکسیژن به عنوان یکی از مهمترین و پرکاربردترین نوع بسته بندیهای فعال در بستهبندی مواد غذایی میباشند که در پاسخ به نیاز مصرفکنندگان با هدف عمر نگهداری بالا و کیفیت کنترل شده توسعه یافتهاند,میتوانند به طور مؤثری از حضور و اثرات سوء آن به مواد غذایی جلوگیری کنند. سطح بالای اکسیژن موجود در برخی از بستهبندیهای مواد غذایی میتواند باعث رشد حشرات و میکروب های هوازی، تغییرات نامطلوب عطر، طعم، رنگ و از دست رفتن مواد مغذّی گردد. بنابراین کاهش میزان اکسیژن در فضای فوقانی بستهبندی، امری ضروری است. یک راه استفاده از روش اتمسفر اصلاح شده، بسته بندی تحت خلأ میباشد، اما این روشهانمیتوانند باقیمانده اکسیژن را در بسته بهطور مناسبی حذف نمایند و حدود 1/0 تا 2 درصد اکسیژن باقی میماند، لذا استفاده از جاذبهای اکسیژن میتوانند میزان اکسیژن را به کمتر از 01/0 درصد کاهش دهند و در این مقدار نگه دارند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201411_9419c0843a9bd2bcc2b0ac3ccf9cf86e.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته201412FAنسیمخورشیدیاندانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیمهدیفرهودیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیمجتبییوسفی اصلیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسیده معصومهعربدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیJournal Article20160524تولید فیلمهای خوراکی با ویژگیهای مکانیکی و نفوذپذیری مناسب، به عنوان یکی از فنّاوریهای بالقوه که میتواند موجب کاهش از دست رفتن رطوبت، محدود نمودن جذب اکسیژن و کاهش مهاجرت لیپیدها در ماده غذایی شود، بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. نشاسته از مهمترین پلیمرهای پلیساکاریدی است که به دلیل دارا بودن خلوص بالا، قیمت پایین، زیست تخریبپذیر بودن، توانایی ایجاد فیلمی با قابلیت کشش مناسب و ممانعتکنندگی خوب نسبت به گازها بسیار مورد توجّه است. با این وجود فیلمهای حاصل از نشاسته ممانعتکنندگی ضعیفی نسبت به رطوبت و حساسیت بالایی به آب دارند. ایجاد اتصالات عرضی یک روش معمول برای بهبود عملکرد نشاسته است. با توجّه به سمّیّت مواد شیمیایی ایجادکننده اتصالات عرضی، توجّه زیادی به استفاده از اسیدهای آلی شده است. اسید سیتریک با یک گروه هیدروکسیل و سه گروه کربوکسیل، اصلیترین اسید آلی در ایجاد پیوند عرضی است. در این مقاله مروری، ویژگی فیلمهای خوراکی حاصل از نشاسته که با اسید سیتریک اتصال عرضی داده شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201412_39b4526451da1d94e4de8ef84f00f175.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی201413FAنادیاشکرانهدانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، مازندرانیحییمقصودلودانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسمیراصباغ پوردانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، مازندرانفرزانهحسن نیادانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، مازندرانJournal Article20160524مدّتهای طولانی است که از پلیمرهای سنتزی مانند پلیاتیلن ترفتالات، پلیوینیل کلراید و پلیاتیلن به عنوان مواد بستهبندی استفاده میشود که بازاری در حدود 12 میلیون تن در سال را به خود اختصاص میدهد. مهمترین مشکل مواد بستهبندی سنتزی، زمانبر بودن فرآیند تجزیه آنها میباشد که باعث آلودگی محیط زیست میگردند. از طرفی، آلودگی مواد بستهبندی پلاستیکی به وسیله مواد غذایی یا مواد بیولوژیکی و مهاجرت از بسته غذا، از مشکلات دیگر این مواد است که باعث کاهش امنیت غذایی و تغییر طعم میشوند. این مشکلات، زمینهساز توسعه مواد بستهبندی زیست تخریبپذیر مانند فیلمهای خوراکی از جنس پلیساکاریدها و پروتئینها شده است. در این مقاله مروری، چندین بیوپلیمر پروتئینی با منشأ گیاهی به همراه ویژگیها، شرایط تولید، ویژگیهای فیلم حاصل و موارد کاربرد آنها در صنعت بستهبندی مواد غذایی به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201413_2d58e6c84846eaa7eb8e91a22eda7ca1.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521راهنمای طراحی بدنه، درب و نکات اطّلاع رسانی انواع ظروف مواد غذایی201414FAمصطفیامام پوررضاپور زندJournal Article20160524یکی از اصول بستهبندی پایدار و هدفمند در بسته بندی مواد غذایی، جهت برآورده ساختن نیازهای مصرفکننده، نقش شاخص های طراحی بسته در قابلیت به دست گرفتن آن میباشد. بستهبندی مواد غذایی از اهمیت ویژهای برای مصرفکننده برخوردار میباشد و باید دارای کارایی و عملکرد بالایی بوده و در هنگام مصرف توسط مصرف کننده به آسانی باز شود و از طرف دیگر، مسائل بهداشت و ایمنی نیز در آن رعایت گردد. بنابراین یکی از راهبردهای طراحی پایدار که باید به وسیله طراحان در راستای نیاز به بسته بندی موجود یا جدید اتخاذ گردد، رفع نیاز مصرف کنندگان است. برای اینکه بسته بندی به سادگی در دسترس باشد؛ باید آسان باز شده و بدون به خطر انداختن سلامت مصرف کننده از کیفیت خوب و بالایی نیز برخوردار باشد. تولیدکنندگانی که این عوامل را رعایت نمی کنند، اثرات منفی و پیامدهای کاهش فروش محصولات خود را باید تحمل کنند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201414_9e6c422c54a6bdb736595c940d1834be.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521معرفی تولید برچسب در بسته بندی201415FAمجیدخسرویخ شریعتی زرگنده خ حیدری ک ناز ک شکرابی پ24 واحد 4Journal Article20160524در یک تعریف تخصصی، برچسب یا برچسب به بخشی از محصولات چاپی در حوزههای مختلف بستهبندی، نشر، تبلیغات، تجاری، امنیتی و ... اطلاق میشود که اطّلاعات محصول بهصورت مختصر و مفید با استفاده از متن و عناصر گرافیکی در آنها جا داده شده یا همان چاپ میشود. برابر آمار و اطّلاعات مؤسسات پژوهشی بینالمللی در حوزه بازاریابی و برندسازی بیش از 70% تصمیمهای خرید در فروشگاهها و در مرحله نهایی، کنار قفسههای کالا و بدون تصمیم قبلی خریداران شکل میگیرد. به همین دلیل کیفیت بستهبندی نهایی محصولات به ویژه انواع برچسبها در این انتخابهای آنی نقش اساسی دارد. چاپخانههای بزرگ و زنجیرهای برچسب که در گوشه و کنار جهان دارای دهها شعبه هستند، یک شعار مشترک دارند، آنها میگویند: «ما تنها تولیدکننده برچسب برای محصولات برندها نیستیم، بلکه به صاحبان برندها کمک میکنیم که کالاهایشان زودتر قفسه فروشگاهها را ترک کنند. ما قدرت برندها را در نقطه خرید افزایش میدهیم و بزرگترین شریک نامرئی برای برترین برندهای بینالمللی هستیم.» بازار برچسب بیش از 30% کل حجم محصولات چاپی تولیدی در ایران را تشکیل میدهد چرا که بخش زیادی از محصولات چاپ امنیتی، چاپ بستهبندی و حتّی تجاری نیز برچسب یا تگ محسوب میشوند. برابر برآورد مؤسسه پژوهشی تارسوس، مصرف کل برچسب کشورهای اتحادیه اروپا 78/5 میلیارد مترمربع و جهان حدود 52 میلیارد متر مربع در سال 2013 بوده است. این مقاله شما را با اهمیت راهبردی این محصول و وضعیت فنّاوریها و بازار برچسب در ایران آشنامیسازد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201415_ecbdd354ee1cfbf78f0d617051ac62da.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521بهبود ویژگی های مقاومتی و ضدمیکروبی کاغذهای بسته بندی با استفاده از نانو کامپوزیت روی - کیتوزان با روش لایه به لایه201416FAحبیباللهصحراگرد دهکردیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانالیاسافرادانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20160524در سال های اخیر، نگرانیهای زیست محیطی برای افزایش مصرف مواد شیمیایی حاصل از مشتقات نفت برای بسته بندیهای پلاستیکی افزایش پیدا کرده بنابراین لزوم استفاده از کاغذهای بسته بندی با مقاومت زیاد جهت نگهداری و افزایش ماندگاری مواد غذایی برای جلوگیری از رشد باکتری ها و همچنین بهبود ایمنی سلامت برای افراد جامعه ضروری می باشد. بههمین منظور، برای مقاومت های کاغذهای بسته بندی و تأمین این هدف به صورت متداول از روش های فرآیندی مانند: پالایش، افزودن خمیر الیاف بلند و روش های تیمار شیمیایی مانند: استفاده از رزین های مقاومت خشک و تر استفاده می گردد. یکی از روش های نوین نانو فنّاوری، روش رسوب لایه به لایه، به عنوان یکی از روش های بهبود ماندگاری و افزایش جذب افزودنی ها در سطح الیاف به کار می رود که این روش، جهت رفع مشکلات تأمین ماده اولیه و ایجاد خصوصیت های شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و ضدباکتری در ساختارها و لایه های مرکب باعث ویژگی های مطلوب در کاغذ می شود. عملکرد روش رسوبگذاری لایه ای، بر پایه رسوب یک در میان پلی کاتیون و پلیآنیون از طریق واکنش های الکترواستاتیکی استوار است. به منظور بهبود خواص ضدباکتری کاغذ تلاش های زیادی برای توسعه هیبریدهای آلی/معدنی بر اساس نمک های فلزات و پلیمرهای زیستی، جهت ویژگی های پیوند پلیمرهای زیستی با خواص یون فلزی اختصاص داده شده است. کیتوزان دارای ظرفیت بالا برای جداسازی یون های مختلف فلزی و جداسازی یون کیتوزان- فلز با بار مثبت کیتوزان است که انتظار میرود منجر به جذب پلیمر بر روی سطح سلول باکتری با بار منفی شده و در پوشش کاغذهای بسته بندی، فاز رشد میکروارگانیسمها را کاهش و با کنترل فساد میکروبی و جلوگیری از تغییرات ساختار مولکولی، زمان نگهداری و ایمنی محصول را افزایش دهد. این مواد، دارای طول عمر بیشتری نسبت به عوامل ضدمیکروبی آلی بوده و سبب کاهش استفاده از نانو فلزات در کاغذهای بستهبندی می شوند. این تحقیق برای مواد جدید، کارآمد و ضدباکتری، ضروری است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201416_e1ad53c244118822c2d8146d3851e3c3.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572520160521اهمیت شناسایی ترکیب الیاف در ارتقای ویژگیهای کاغذهای بستهبندی201417FAسعیدمهدویکرج حسین آباد راه آهن بعد از سه راه واریان شهر مرکز تحقیقات البرزJournal Article20160524در سالهای اخیر به دلایل اقتصادی- زیستمحیطی استفاده از کاغذهای بازیافتی در ساخت انواع لاینر و کاغذ کنگرهای مورد استفاده برای کارتنهای کنگرهای رو به افزایش بوده است. به علت نقش اساسی الیاف در ارتقای ویژگیهای مورد نیاز بستهبندی سلولزی و تعیین کمیت و کیفیت الیاف مورد استفاده، اهمیت یافته است. اندازهگیری ابعاد (بیومتری) و شناسایی الیاف مورد استفاده در ساخت کاغذهای بستهبندی شامل جنس، گونه و درصد اختلاط الیاف، میتواند کاغذساز را در راستای بهبود کیفیت اجزای ورقهای بستهبندی و ورقساز را در راستای بهبود کیفیت کارتن یاری نماید. برای شناسایی و اندازهگیری عناصر سلولی خمیرکاغذ تهیه شده از چوب و گیاهان غیرچوبی، روشهای مختلف استاندارد وجود دارد که در این مقاله به آنها پرداخته شده است. بکارگیری این روشها میتواند سازندگان کاغذ و ورق را در پیشبینی ترکیب الیاف مورد نیاز برای تأمین ویژگیهای لازم بستهبندی و نیز کاهش هزینههای تولید هدایت نموده و از بروز مشکلاتی در حین فرآیندهای چاپ و برش کاغذ جلوگیری نماید.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201417_40f860a447454c13de7f137f0bfb302f.pdf