دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219ارزیابی کمی و کیفی نانوذرّات در بسته بندی غذا با استفاده از روش های آنالیزی به منظور کاهش مخاطرات ناشی از مهاجرت415201432FAزهرههنروردانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران کمیتۀ پژوهشی دانشجویان، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذاییمهدیفرهودیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذاییJournal Article20170108طی سالهای اخیر، با ظهور فنّاوری نانو و ورود آن به صنایع مختلف، به صورت چشمگیری پیشرفتهای آن در ابعاد مختلف مشاهده میشود. صنعت بستهبندی غذایی نیز یکی از این صنایع است که به دنبال تأثیر مناسب بکارگیری فنّاوری نانو بر بهبود ویژگیهای مختلف بسته بندی، با استقبال زیادی مواجه شده است. از طرفی نانوذرّات به کار برده شده در بستهبندی، ممکن است همانند سایر اجزای آن به شبکه غذایی مهاجرت و مشکلاتی را برای ایمنی مادۀ غذایی ایجاد کند. نگرانی عمدهای که در به کارگیری فنّاوری نانو وجود دارد به اندازۀ کوچک نانوذرّات مربوط میشود. اندازۀ کوچک خیلی از نانو مواد، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی متفاوتی نسبت به ترکیبات شیمیایی مشابه با ایعاد میکرومتری ایجاد میکند. امروزه دستیابی به پاسخ این سؤال که چطور فرآیندهایی بر پایۀ نانومواد ممکن است بر سلامت انسان اثر بگذارند، دانش و مطالعه بیشتری را میطلبد. در این مقاله، ضمن بیان مختصر اهمیت و کاربردهای فنّاوری نانو در بستهبندی غذا، روشهایی که به منظور تعیین ویژگیهای کمی و کیفی نانوذرّات در جهت ارزیابیهای مربوط به مهاجرت و ایمنی آنها وجود دارد، بررسی میشود. همچنین، به جنبههای کلی مهاجرت نانو ذرّات، روشهای اندازهگیری مهاجرت و برخی قوانین مربوط به استفاده از فنّاوری نانو در حوزۀ بستهبندی بررسی میشوند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201432_6489fe70454aebdad8aaaa8164745cc6.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219تأثیر بکارگیری اسانس های روغنی بر ویژگی فیلم های پلی ساکاریدی1627201433FAالههفروغیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذاییمهدیفرهودیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گروه علوم صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذاییJournal Article20170108با توجّه به مشکلات زیست محیطی جدّی پلاستیکهای مشتق شده از مواد نفتی، امروزه فیلمها و پوششهای پلیساکاریدی توجّه بسیاری را به خود جلب کردهاند که برخلاف اکثر بستهبندیهای قدیمی، زیست تخریبپذیر بوده و به کاهش آلودگی محیط زیست کمک میکنند؛ این فیلمهای پلیساکاریدی شامل کیتوزان، نشاسته، آلژینات و ... میباشند؛ همچنین مصرفکننده خواهان محصولات فاقد نگهدارندههای شیمیایی است که به نظر میرسد اسانسهای روغنی به سبب ویژگی ضدمیکروبی که دارند، جایگزین بسیار مناسبی باشند. اسانسهای روغنی ترکیبات جالب توجّهی برای بستهبندی زیست تخریبپذیر عمدتاً به سبب منشأ طبیعی و ویژگیهای عملکردی مفید نظیر فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی میباشند. هدف از این مطالعه مروری، بررسی تأثیر اسانسهای روغنی مختلف بر ویژگی فیلمهای پلیساکاریدی نظیر ساختمان میکروسکوپی، ویژگیهای بصری، فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و ... میباشد. طبق مطالعات صورت گرفته، افزودن اسانس روغنی بر پیوستگی ماتریس فیلم اثر میگذارد و ویژگی ممانعتکنندگی بخارآب بهبود مییابد، همچنین اسانس روغنی، فیلمی با شفافیت کمتر و ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی ایجاد میکند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201433_0943f065d0999e75a323214117c68fc4.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219فیلم ها و پوشش های خوراکی فعال حاوی اسانس دارچین: مروری بر خواص و کاربرد در بسته بندی مواد غذایی2841201434FAسـعیدرنـجـبریانگروه علوم و صنایع غذایی مؤسسه آموزش عالی صبا ارومیهبـهـبودپورفـتـحیمؤسسه آموزش عالی صبا ارومیه، گروه علوم و صنایع غذاییهـادیالـماسیدانشگاه ارومیه، گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزیصـابرامـیریدانشگاه تبریز، تبریز، دانشکده کشاورزیJournal Article20170108استفاده از نگهدارندههای شیمیایی و اثرات سوء آنها بر روی سلامتی مصرفکننده، موجب نگرانی مراجع بهداشتی و مصرفکنندگان شده است. در نتیجه تولیدکنندگان مواد غذایی به فکر روشهای ایمنسازی غذا به وسیله راههای طبیعی یا سبز و جایگزینی نگهدارندههای طبیعی به جای شیمیایی شدهاند. یکی از این روشها، استفاده از اسانس و عصارههای گیاهی به عنوان افزودنی ضدباکتریایی میباشد. اسانس دارچین منبع مناسبی از ترکیبات ضدمیکروبی، ضدقارچی و آنتیاکسیدانی قوی بوده و قادر است از رشد میکروارگانیسمهای فاسدکننده موادغذایی جلوگیری کند. اخیراً گرایش به استفاده از پوششها و فیلمهای خوراکی فعال در بستهبندی مواد غذایی، به دلیل تأثیر مثبت در ماندگاری بالای محصولات، افزایش چشمگیری داشته است. در این مقاله، به بررسی خواص اسانس دارچین و تأثیر آن بر روی خواص فیلمها و پوششهای خوراکی پرداخته شده است و همچنین کاربرد فیلمهای فعال حاوی اسانس دارچین در بستهبندی و افزایش ماندگاری محصولات غذایی مختلف مرور شده است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201434_92348aa30252e6d52e8e57d2ead1b9a8.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219بررسی نقش درجهبندی و بستهبندی در بهبود بازاریابی و صادرات خرمای ایران4253201435FAراضیهپوردربانیدانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه مهندسی بیوسیستمJournal Article20170108درجهبندی و بستهبندی محصولات کشاورزی در نگهداری، استانداردسازی محصول از نظر یکنواختی در کمیت و کیفیت و راهیابی به بازارهای جدید خارجی و افزایش صادرات و ارزآوری بسیار اهمیت دارد. با ایجاد رقابت در بازار محصولات کشاورزی میتوان باعث افزایش بهرهبرداری در محصولات کشاورزی شد. برخلاف کشورهای پیشرفته که از فنّاوریهای مهمی مانند شرایط ایدهآل نگهداری و بازاریابی استفاده میکنند در ایران چنین چیزی به صورت کارا صورت نمیپذیرد و به همین خاطر در برخی مواقع، محصولات کشاورزی فاقد مشتریپسندی مناسب(آن گونه که باید باشند)، میباشند. با توجّه به آسیبپذیری بخش کشاورزی به عنوان مهمترین بخش اقتصادی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، و ضرورت کاهش ضایعات کشاورزی و همچنین تأکید بر افزایش درآمدهای ناشی از صادرات غیرنفتی، در این مقاله به لزوم درجهبندی و بستهبندی محصولات خرما، بررسی وضعیت و مشکلات صادرات آن در ایران و ارایه راهکارهای پیشنهادی پرداخته میشود.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201435_433741c8f442856805e636b3ae0f73da.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219مروری بر مهم ترین الزامات استانداردهای بسته بندی چوبی (مواد اولیه، اتصالات و متعلقات همراه)5469201436FAمصطفیامامپوردانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات. تهران. ایران، مدیر کمیته استاندارد و بستهبندی مرکز مطالعات و پژوهشهای لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع)Journal Article20170108چوب با خصوصیات و ویژگی های خود به بسته بندی کالا و انتظارات مصرف کنندگان پاسخگو می باشد. اتصالات استاندارد شده، یراق آلات و قفل های استاندارد، مواد مصرفی، متعلقات همراه جعبه در حمل ونقل و ذخیره سازی کالا، دستگیره ها و علایم اطّلاع رسانی از موارد مهمی می باشد که در بسته بندی چوبی باید آنها را مدنظر قرار داد. استفاده از مواد بکر و نیز رعایت اجرای قوانین و الزامات استاندارد شده در ساخت بسته بندی های چوبی در تحویل و رضایت مندی مصرف کننده تأثیر بسزایی دارد. کاهش خسارت و هزینه های احتمالی در حین بسته بندی کالا و توزیع آن در جابه جایی، چیدمان و ذخیره سازی بلند مدّت می تواند هم برای تولیدکننده کاهش هزینه را به همراه داشته باشد و هم باعث رضایت مندی مصرف کننده شود. در این مقاله سعی شده با استفاده از منابع استانداردهای روز به معرّفی مهم ترین ویژگی های بسته بندی چوبی پرداخته شود و با بیان نکات مهم در چگونگی ساخت بسته های چوبی و رعایت قوانین در ساخت آنها به اهداف تعریف شده در بسته بندی کالا رسید.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201436_800bce2ac3a157b877b3e80de64771ac.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219اثربخشی بسته آموزشی هنر(مؤلفه انبارداری، چیدمان و حمل ونقل) بر کیفیت طراحی هنری بسته های مواد غذایی7081201437FAفرشتهحسین لودانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرجJournal Article20170108هدف از تشکیل و ایجاد انبارها چه در سازمان های دولتی و خصوصی، تأمین، نگهداری و در دسترس قرار دادن مجموعه وسایل مورد نیاز آنها است، در غیر این صورت، در گردش کار و فعالیتهای آن مؤسسه وقفه ایجاد میشود. مواد غذایی در انبار باید طوری روی هم چیده شوند که ضمن عدم تغییر در خواص فیزیکی، شیمیایی و فعل وانفعالات، از ضرر و زیان و خسارت مالی و جانی آن نیز جلوگیری نماید. همچنین، شبکههای حمل و نقل شهری، باید به طور منظم و سیستماتیک طراحی و احداث شوند که هر کدام از اجزای آن نیز ضمن انجام بهینه مسئولیت خود، مشکل و معضلی در شبکه بهوجود نیاورند. بر همین اساس، هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی بسته آموزشی هنر در دو مؤلفه: انبارداری، چیدمان و حملونقل میباشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش، شبه تجربی میباشد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی تهران و حجم نمونه با توجّه به روش تحقیق،۶۰ نفر میباشد که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق است که روایی آن با نظر متخصصین موضوعی تأیید و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرنباخ برابر با ۹۴۶٪ محاسبه گردید. دانشجویان ابتدا در پیش آزمون به پرسشنامه مذکور پاسخ داده، سپس محتوای آموزشی به گروه آزمایش در ۵ جلسه کارگاه آموزشی۲ ساعته تدریس گردید و پس از آن، هر دو گروه در پس آزمون شرکت نمودند. نتایج آزمون t وابسته نشاندهنده بهبود کیفیت طراحی گروه آزمایش در پس آزمون میباشد. ضمن اینکه نتایج آزمون t دو گروه مستقل نشان داد تفاوت معنیداری میان دوگروه آزمایش و کنترل دو مؤلفۀ مذکور وجود دارد. همچنین با کمک آزمون فریدمن، مشخص شد شاخصها دارای اولویتهای متفاوتی بوده و عامل انبارداری و چیدمان از اولویت بالاتری نسبت به حملونقل برخوردار میباشند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201437_21db8d71bb4eee77c9a3b0e9a657408a.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667572820170219عملکرد بسته بندی مواد غذایی بر پایه نانوکامپوزیت های پلی (لاکتیک اسید)/رس طی هوازدگی طبیعی: مکانیسم ها و ویژگی ها8293201438FAعبدالخالقگل کاردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، گروه علوم و صنایع غذاییجعفرمحمدزاده میلانیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، گروه علوم و صنایع غذاییJournal Article20170108نانوکامپوزیتهای پلیلاکتیک اسید، به واسطه زیست تخریب پذیری کاربردهای متعددّی در بستهبندی مواد غذایی دارند. با این وجود، کاربرد نانوکامپوزیت پلیلاکتیک اسید تا حدّی به دلیل محدودّیت خصوصیات فیزیکی همچون پایداری حرارتی، ممانعتکنندگی از گاز و شکننده بودن، محدود است. پراکنش نانو رس در ماتریکس پلیلاکتیک اسید میتواند باعث بهبود قابل توجّهی در خصوصیات نانوکامپوزیتهای آن گردد. در این مطالعه، مکانیسمهای درگیر در هوازدگی طبیعی و اثر آن در تغییر خصوصیات نانوکامپوزیتهای پلیلاکتیک اسید طی دوره نگهداری بررسی شده است. تخریب شیمیایی پلیمر یک فرآیند بسیار مهم و برگشت ناپذیر است که عملکرد تمام مواد پلاستیکی را طی دوره بستهبندی تحت تأثیر قرار داده و در نهایت منجر به افت خصوصیات محافظتکنندگی آن میگردد. هوازدگی طبیعی (یا هوازدگی در فضای باز) به طور گسترده جهت ارزیابی دوام پلیمرهای بستهبندی مواد غذایی استفاده شدهاند. فرآیند تخریب نوری اکسیداتیو یا فتواکسیداسیون نانوکامپوزیتهای بستهبندی به عوامل مختلفی بستگی دارند و مهمترین عامل آن، نور خورشید است که مسئول شروع یا آغازگر فرآیندهای نوری در تخریب پلیمرها میباشد. ماهیت محصولات اصلی اکسیداسیون نانوکامپوزیتهای بستهبندی به خوبی شناخته شده؛ اگرچه مکانیسمهای مؤثر در اکسیداسیون تا حدّی بحث برانگیز است. مطالعات نشان داد که خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عملکردی نانوکامپوزیتهای پلیلاکتیک اسید و رس PLA/Cloisite 30B، طی نگهداری تغییر میکند. همچنین، ترکیبات با وزن مولکولی پایین در پلیمر ایجاد شده و این میزان کاهش با افزایش میزان رس، زیاد میشود. شاخص بلورینگی طی دوره نگهداری افزایش مییابد. دمای انتقال شیشهای (Tg) کاهش یافت که این میزان کاهش در مقادیر بالای رس، بیشتر بود. افت پاسخ مکانیکی در نتیجه تخریب نوری پلیمر هم مشهود است. بر این اساس، گزارش شد که اغلب خصوصیات کششی فیلمهای پلی لاکتیک اسید تحت تأثیر تابش نور ماوراء بنفش است. حضور پرکنندههای رس در ماتریکس نانوکامپوزیتهای پلیلاکتیک اسید میتواند، علاوه بر بهبود خصوصیات فیزیکی فیلمهای حاصل (شکننده بودن، بازدارندگی به گازها و غیره)، فرآیند تخریبپذیری آنها را هم به کمتر از شش ماه کاهش میدهد که مشکل عمده پلیمرهای سنتزی در مبحث بستهبندی مواد غذایی است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201438_9d5bd39a4998dd3cbb3f8db372344704.pdf