دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220تأثیر پیوستن به سازمان تجارت جهانی بر صنایع کارتن سازی ایران201404FAمحمد رضااخلاصیدانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجشادمانپورموسیدانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجآژنگتاج دینیدانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجJournal Article20160202صنایع کارتنسازی با تولیدات متنوع خود برای بستهبندی انواع کالاهای صنعتی و غیرصنعتی در کشور احداث شدهاند. موفّقیّت آنها به عملکرد سایر صنایع وابسته است. در این تحقیق، تأثیر پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی بر صنایع کارتنسازی با روشهای تحقیقاتی میدانی و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و ارزیابی ماتریس SWOT، بررسی شد. نتایج تحقیق نشان دادند که با توجّه به نزدیکی ایران به منابع تأمینکننده مواد اولیه، بازار مصرف و ارزان بودن هزینه نیروی کار،صنایع کارتنسازی میتواند از مزیت قابل توجّهی برخوردار باشد. فقدان ساختار منسجم خطمشیگذاری، مدیریت، راهبری و نظارت در صنعت کارتنسازی، وجود نیروی کار تحصیل کرده و آموزش پذیر، تحریمهای اقتصادی بینالمللی و نزدیکی ایران به بازارهای تأمین مواد اولیه و مصرف به ترتیب از جمله مهمترین نقاط ضعف، قوت، تهدیدها و فرصتهای صنعت کارتنسازی میباشند.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201404_691ee655813e223f39009216505637f7.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220بهبود عملکرد فیلم های بسته بندی مواد غذایی با بکارگیری ارتقاء دهنده های چسبندگی سیلانی201405FAعلیرضاسوخته سراییدانشگاه تهرانمحمدآزاد فلاحدانشگاه تهرانسعیدباستانیحامدذوالفقاریدانشکده چاپ دانشگاه علمی- کاربردیJournal Article20160202چاپ فلکسوگرافی به عنوان پرکاربردترین فنّاوری چاپ در صنعت بستهبندی مطرح میباشد؛ اما کیفیت محصولات چاپ شده با روش فلکسوگرافی کمتر از چاپ افست است و یکی از مهمترین مسائلی که کیفیت چاپ فلکسوگرافی را تهدید میکند، عدم چسبندگی مناسب مرکبهای فلکسوگرافی به سطح زیرآیند به ویژه سطوح پلیاولفینی میباشد. سیلانهای آلی ترکیبات دوستدار محیط زیست هستند که از جمله خواص آنها میتوان به افزایش چسبندگی، افزایش مقاومت به آب و افزایش مانعشوندگی اشاره کرد و در صنایع مختلفی از جمله صنایع بستهبندی، مرکب، رنگ، غذا و آشامیدنیها به جهت افزایش امنیت مواد غذایی استفاده میشود. سیلانهای آلی علاوه بر افزایش چسبندگی، به میزان زیادی از چسبندگی میکروارگانیسمها و رشد و نمو آنها جلوگیری میکند. از جمله سطوحی که با فنّاوری سیلان قابل استفاده است میتوان به فلزات، پلاستیکها، شیشه، سرامیک، لاستیک، پلیاستر، پلییورتان، پلیآکریلیک، رزینهایی مانند ملامین یا فنولیک و پلیکربناتی اشاره کرد. با توجّه به گران بودن ترکیبات سیلانی بهینهسازی فرمولاسیون از اهمیت بالایی برخوردار است. این مقاله مروری بر شیمی، خصوصیات، کاربرد سیلانهای آلی در صنایع مختلف و برخی از تحقیقات صورت گرفته خواهد داشت. هدف این تحقیق، شناساندن و تشریح فرصتها و امکان استفاده از مواد سیلانی آلی به منظور افزایش چسبندگی در فیلمهای بستهبندی و کاهش چسبندگی میکروبی میباشد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201405_5324affaa3fa47a0482d0dec88d14771.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220بررسی پتانسیل استفاده از نانولیگنوسلولز فیبریله شده (NLFC) بجای نانوسلولز فیبریله شده (NFC) با تأکید بر اهداف صنایع بسته بندی201406FAمینازبردستدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانالیاسافرادانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20160202امروزه استفاده از نانوذرّات به دلیل سبکی، تجدیدپذیری، سطح ویژه زیاد و ایجاد مقاومت فراوان در کامپوزیتهای سلولزی و کاغذ بسیار حائز اهمیت بوده و با شناسایی و بهرهگیری از فنّاوری نانو فرصتهای عظیمی در اختیار صنایع سلولزی و بستهبندی قرار گرفته است. نانولیگنوسلولز مواد دارای ویژگیهای جالبی مانند تجدیدپذیری، قیمت پایین، سطح ویژه و مقاومت بسیار زیاد، پایداری شیمیایی و مکانیکی، ساختار شبکهای و ظرفیت تبادل کاتیونی زیاد میباشند. با توجّه به اهداف صنایع بستهبندی برای ارتقاء ویژگیهای کاغذ و کارتن بستهبندی، استفاده از مواد زیستسازگار با محصول و همچنین قیمت پایین، امری ضروری به نظر میرسد. استفاده از نانو سلولز فیبریله شده برای تقویت کاغذ و کارتن مورد استفاده در صنایع بستهبندی اقتصادی نمیباشد؛ زیرا این محصولات عمدتاً دارای رنگ تیره(قهوهای) هستند و الزامی برای استفاده از نانو سلولز فیبریله شده که حاوی سلولز خالص و رنگبری شده است، نمیباشد. بنابراین کاربرد نانو لیگنو سلولز فیبریله شده بجای نانو سلولز فیبریله شده در پوششدهی کاغذ و کارتن مورد استفاده برای صنعت بستهبندی موجب کاهش هزینههای مواد اولیه، مصرف انرژی و تولید (رنگبری و همگنسازی) این ماده میگردد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201406_72d1eb823362e98afa227298562bbce0.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220ساخت و کاربرد ترکیبات جدید برای پوشش دهی کاغذ و مقوا در بسته بندی201407FAمحمدرضادهقانی فیروزآبادیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانروزبهاسدی خوانساریدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20160202این مقاله قابلیت مصرف انواع مشتقات همیسلولزها، نانو ذرّات الیاف چوبی، رنگدانههای معدنی و ریزذرّات آن و نیز بسپارهای زیستتخریبپذیر را در پوششدهی کاغذ نشان میدهد که در بستهبندی مواد غذایی و بهداشتی کاربرد دارد. استخراج و خالصسازی زایلان خالص از همیسلولز خمیرکاغذ کرافت رنگبری شده چوب، تهیه انواع ریز ذرّات طبیعی چوب، مواد معدنی و بسپارهای جدیدی مانند پلی3- هیدروکسیبوتیرات و پلیلاکتیک اسید بهعنوان بخشی از تهیه دوغاب پوششدهی کاغذ و مقوا با خواص مطلوب در این مقاله شرح داده شده است. همچنین ترکیبات کارآمدی به صورت مشتقات محلول در آب به دست آمده است و نتایج امیدوارکنندهای در آزمونهای اولیه پوششدهی ممانعتی مقوا حاصل شده است که در صنایع بستهبندی مواد مرطوب قابل استفاده میباشد . در مقایسه با بسپارهای تجاری، پوششدهی با مناسبترین بسپارهای دوستدار محیط زیست، خواص ممانعتی بهتری ایجاد کرده است، به طوری که نفوذ هوا و اکسیژن بسیار کمتر از پوششهای پلیاتیلن ترفتالات بود. به همین ترتیب، خواص نوری، چاپپذیری و مقاومتهای مکانیکی در نمونههای شاهد با متصلکننده صنعتی با کاغذ و مقوای پوشش شده با این ترکیبات جدید پوششدهی مقایسه شده است و در برخی از موارد، خواص مکانیکی نظیر مقاومت به تاخوری، کشش، ترکیدن و پارگی نیز بهبود یافت.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201407_999fb3712328e17ce894e40bfb15bce8.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220مروری بر کاربردهای نانوالیاف الکتروریسی شده در بسته بندی مواد غذایی201408FAسانازاصلاحدانشگاه گیلان، رشتمهدینورینساجی دانشگاه گیلان، رشتJournal Article20160202بستهبندی مواد غذایی نقش مهمی را در حفاظت از ماده غذایی در طی فرآیندهای تولید، کنترل، ذخیرهسازی، نقل و انتقال و در نهایت تحویل آن به مشتری ایفا میکند. نوآوری در صنایع بستهبندی مواد غذایی، موجب بهبود کیفیت و مشتریپسند شدن بستهبندیها، زیستتخریبپذیر شدن آنها و ایجاد خصوصیاتی از این قبیل گردیده است. امروزه فناوری نانو در صنایع غذایی، کاربردهای بسیاری از جمله: در زمینه کپسوله کردن و تحویل مواد در سایتهای هدف، وارد کردن نانوذرّات ضدباکتری به درون ماده غذایی، تشخیص آلایندهها، بهبود فرآیند ذخیرهسازی ماده غذایی و غیره یافته است. بستهبندیهای مواد غذایی نانو به علت افزایش خاصیت محافظتی بستهبندی، باعث افزایش سلامت ماده غذایی شده و مصرفکننده را از فساد و آلوده شدن ماده غذایی مطّلع کرده و حتّی در بعضی از موارد، برای افزایش طول عمر ماده غذایی درون بستهبندی نگهدارندههایی را منتشر میکنند. الکتروریسی یکی از روش های ساخت مواد با ساختار نانو بوده که با به کارگیری نیروهای الکترواستاتیک به یک روش ساده برای تولید الیاف پلیمری، سرامیکی و کامپوزیتی با محدوده قطری میکرومتر تا نانومتر مبدّل شده است. لایههای حاصله از نانوالیاف الکتروریسی شده دارای خصوصیات منحصر به فردی مانند سطح مخصوص و تخلخل بالا دارند که زمینه استفاده آنها را در کاربردهای مختلف از جمله صنایع بستهبندی مواد غذایی، فراهم میآورد. از اینرو الکتروریسی یک روش نویدبخش برای تولید مواد بستهبندی فعال و هوشمند برای مواد غذایی محسوب میشود. در این مقاله، به طور مختصر به پیشرفتهای صورت گرفته در زمینه به کارگیری نانوالیاف الکتروریسی شده در صنایع بستهبندی مواد غذایی پرداخته شده است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201408_067478fcc1363d45a0a5289f65c645f4.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220بررسی روش ساخت و ویژگی های فیلم های خوراکی امولسیونی و دو لایه201409FAمجتبیپورصباغیاندانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتینصیرباقریدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیمریمچایچیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیمهدیفرهودیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیJournal Article20160202امروزه تمایل به استفاده از بستهبندیهای زیستتخریب پذیر شامل پوششها و فیلمهای خوراکی به دلیل دارا بودن مواد طبیعی و عدم ایجاد آلودگیهای زیست محیطی، روز به روز در حال افزایش میباشد. فیلمهای خوراکی کامپوزیتی با هدف بهبود ویژگیهای عملکردی فیلمهای تک جزئی و غلبه بر نقاط ضعف آنها تولید میشوند. فیلمهای خوراکی تهیه شده از پلیساکاریدها و پروتئینها ویژگیهای مکانیکی مناسبی داشته ولی تراوایی زیادی در مقابل رطوبت دارند. در مقابل، فیلم های حاصل از ترکیبات لیپیدی، تراوایی پائینی نسبت به رطوبت داشته و از ویژگیهای مکانیکی ضعیفی برخوردار میباشند. با آمیختن این دو نوع ماده، فیلمهای مرکب حاصله از ویژگیهای مطلوبی برخوردار خواهند بود. فیلمهای مرکب به دو صورت، دو لایهای و امولسیونی تهیه میشوند. بنابراین فیلمهای خوراکی کامپوزیتی خاصیت ممانعتکنندگی بیشتری در برابر رطوبت، گازها و مواد حل شده خواهند داشت. علاوه بر این استفاده از فیلمهای کامپوزیت، به دلیل خواص مکانیکی بهبود یافته، محافظت بالاتری را از ماده غذایی به عمل خواهند آورد، لذا مواد غذایی پوشش داده شده با این فیلمها ماندگاری بالاتری را خواهند داشت. در این مقاله مروری به بررسی چگونگی ساخت فیلمهای کامپوزیت و بررسی ویژگیهای این فیلمها و برتری نسبی آنها در مقایسه با فیلمهای خوراکی تک جزئی پرداخته شده است.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201409_83ccb47641a89a5dc548d3538062ab59.pdfدانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667562420160220مروری بر روش های بسته بندی هوشمند در محصولات گوشتی تازه و شناخت مزایا و معایب کاربردی هر یک از روش ها201410FAحامدمهدویان مهردانشگاه فردوسی مشهدناصرصداقتدانشگاه فردوسیJournal Article20160202نظارت بر کیفیت و فساد محصولات گوشتی تازه، با هدف کاهش ابتلا به بیماریهای غذایی و کاهش تولید ضایعات گوشتی در طول زنجیره تامین آن، ضروری است. اگرچه، سامانههای سنتی بسته بندی قادر به ارائه خدمات کمی در زمینه نظارت بر زنجیره تأمین می باشند؛ اما سامانه های جدید بسته بندی هوشمند با هدف نظارت بر کیفیت گوشت های بسته بندی شده و یا محیط پیرامون آن، در حال پیشرفت به سمت ارائه راه حل های نوآورانه در صنعت تولید و عرضه فرآورده های گوشتی می باشند. به طوری که، انواع شناساگرهای تجاری دما- زمان، اکسیژن، یکپارچگی، شناساگرهای تازگی و رادیو فرکانس با مفاهیم هوشمند، در جهت بهبود شرایط نگهداری و کاهش ضایعات محصولات گوشتی تازه و ایمن تر، تا کنون به بازار مواد غذایی معرفی شده اند. با این حال، هر یک از این روش ها دارای معایب و مزایای بوده، که عملکرد و کارایی آن سامانه را تحت تأثیر قرار میدهد.https://packaging.ihu.ac.ir/article_201410_317121dce3838f70d0b658450b1ff7eb.pdf