دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220بسته بندی های پلی(3- هیدروکسی بوتیرات) برای نگهداری مواد غذایی201348FAمرجانشرافتیدانشکده مهندسی و فنّاوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانJournal Article20140617پلیمرها بهطور گستردهای برای بستهبندی مواد غذایی استفاده میشوند. با وجود این، به دلیل تجزیه کند آنها و نیز زوال ذخائر نفتی، استفاده از پلیمرها مشکلات زیست محیطی قابل توجّهی را ایجاد نموده است. بنابراین، لازم است، این مواد با بیوپلاستیکها که با قرارگیری در محیطهای فعال بیولوژیکی در زمان کوتاهی تجزیه میشوند، جایگزین گردند. در این مطالعه، امکان استفاده از PHB (پلی(3- هیدروکسی بوتیرات) در بستهبندی مواد غذایی مورد بررسی قرار گرفته است. از این پلیمر با روش تزریق برای تولید بستهبندی استفاده شد. بستهبندیهای تولید شده از طریق آزمونهای ابعادی (ابعاد، ظرفیت حجمی، وزن و ضخامت) و آزمونهای مکانیکی(فشردگی دینامیک و مقاومت ضربه) مورد ارزیابی قرار گرفته و با بستهبندیهای مشابه از جنس PP (پلیپروپیلن) مقایسه شدند. همچنین امکان ایجاد آلودگی ارگانولپتیک در تعدادی از مواد غذایی(مارگارین، مایونز و پنیر خامهای) مورد بررسی قرار گرفت و این نتیجه حاصل شد که PHB نسبت به PP در برابر فشردگی دینامیک مقاومت متفاوتی از خود نشان میدهد. این امر در میزان تغییر شکل که 50% کمتر از مقدار متناظر در مورد PP است نمایان گردید که در نتیجه مادهای با سفتی بیشتر و انعطافپذیری کمتر به ما ارائه میکند. در شرایط معمولی، انجماد و نگهداری در یخچال، کارایی PHB کمتر از PP است در حالی که در دماهای بالاتر PHB بهتر از PP عمل میکند. ارزیابی خواص ابعادی، لزوم طراحی قالبهای ویژه برای تزریق PHB یا بهینهسازی شرایط تزریق و دمای قالب را تقویت نمود. نتایج حسی با مواد غذایی مورد آزمایش مثبت بود. به این معنی که هیچ تفاوتی در سطح 5% مشاهده نشد. نتایج نشان دادند که احتمالاً آینده روشنی برای بستهبندیهایی از جنس مواد با پایه طبیعی همانند PHB وجود دارد.دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220استفاده از پوشش های با خاصیت ضد میکروبی در بسته بندی مواد غذایی201349FAمحمدگنجهسید مهدیجعفریمرادامان جانیJournal Article20140617اخیراً به دلایل نگرانیهای زیست محیطی و همچنین تقاضاهای بالا برای حداقل کردن فرایندهای مواد غذایی استفاده از بستهبندی ضد میکروبی در صنعت غذا توجّه زیادی را به خود جلب کرده است. سامانههای تولید دی اکسید کربن و اتانول، فنّاوریهای تثبیتسازی مواد ضد میکروبی روی فیلمها و پوشش فیلمها با این مواد و همچنین اصلاح سطح فیلمها از جمله روشهای کاربرد این بستهبندیها در صنعت غذاست. مواد ضد میکروبی استفاده شده در بستهبندی، باید فاز تأخیر میکروارگانیسم را افزایش و فاز رشد آنها را کاهش دهند تا بتوانند زمان نگهداری محصول را، ضمن حفظ کیفیت و ایمنی افزایش دهند.دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220کاربرد اتمسفر اصلاح شده جهت نگه داری و بسته بندی دانه های انار201350FAطیبهشاهیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانحبیب الهمیرزاییدانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20140726مسئله بازاریابی و تجارت محصول، حلقه انتهایی چرخه تولید محسوب می شود. محصولات باغی همچون انار به جهت مشکل انبارمانی و فسادپذیری در این خصوص از وضعیت پیچیده تری برخوردارند. یکی از مشکلات میوه انار در ایران، نگهداری و عرضه نامناسب آن است، لذا دست یابی به بسته بندی مناسب انار و دانه انار در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر، پوسیدگی میوه انار در انبار یا در مراحل بازاررسانی، مهمترین مشکل انبارداری و مانع عمده صادرات میوه انار محسوب می گردد و از طرفی، اگرچه درخواست جهانی برای انار به دلیل خواص درمانی آن افزایش یافته، ولی به دلیل مشکلات مربوط به جدا کردن دانه از میوه انار تمایل زیادی به خریدن این میوه وجود ندارد. از این رو، در چندین سال اخیر، استفاده از روش های درست و صحیح جدا کردن دانه ها و نگهداری مناسب به منظور عرضه به بازار بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. خوشبختانه دستگاه های جداکردن دانه از انار در حال حاضر وجود دارد ولی متأسفانه مشکلات مربوط به نگهداری دانه وجود داشته که در حال حاضر، روش های به کار رفته، فقط قادر به نگه داری به مدّت چند روز میباشند. تحقیقات زیادی پیرامون نگهداری دانه انار در حال حاضر در سرتاسر دنیا مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از این روشها، نگهداری تحت شرایط اتمسفر اصلاح شده می باشد که نتایج خوبی را در بر داشته است. در ادامه به بررسی تحقیقات انجام شده در این زمینه و بر روی دانه انار و اهمیت استفاده از این روش پرداخته می شود.دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220کاربرد بسته بندی هوشمند و فعال در بسته بندی نان و سایر محصولات پخت201351FAساراآقاجان زاده سورکیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانیحییمقصودلودانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20140726مواد غذایی در صورت وجود فرصت کافی، به خصوص زمانی که در شرایط نامطلوب قرار می گیرند، دچار فسادهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی می شوند. در صورت بروز فساد در نان و سایر محصولات پخت، عمر ماندگاری و کیفیت محصول کاهش می یابد. در نتیجه علاوه بر ایجاد خطر برای سلامت مصرف کننده، میتواند منجر به بروز زیان های اقتصادی قابل توجّهی نیز شود. از این رو، باید گفت توجّه به بسته بندی به عنوان پوشش و محافظ در برابر عوامل خارجی و نیز به عنوان ابزاری جهت آگاهی رسانی به مصرف کننده از لحاظ کیفیت محتوا، یکی از ضروریات صنعت تولید، بسته بندی نان و سایر محصولات پخت به شمار می رود. با پیشرفت صنایع بسته بندی و شناخت جایگاه آن در بازار مصرف، به تدریج استفاده از بسته بندی های هوشمند، جایگزین بسته بندی های سنتی شده است. بسته بندی فعال، دسته ای از بسته بندی های هوشمند به شمار می روند که انواع پرکاربرد آن در بسته بندی محصولات پخت، شامل بسته بندی دارای جاذب اکسیژن و رطوبت، بسته بندی دارای رهاساز اتانول و بسته بندی دارای جاذب طعم و بو می باشد.بسته بندی های دارای برچسب شناسایی امواج رادیویی و نیز بسته بندی های مجهّز به شناساگر دما ـ زمان از دیگر انواع بسته بندی های هوشمند به شمار می روند. در این مقاله به بررسی اجمالی نقش و مکانیسم عمل بسته بندی های هوشمند نان و سایر محصولات پخت پرداخته می شود.دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220معرفی مواد کاغذی و مقوایی نوین در بسته بندی محصولات صنایع غذایی201352FAروزبهاسدی خوانساریدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانحمدرضادهقانی فیروزآبادیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20140726بستهبندی یکی از اصول عرضه کالا بوده و در طول سالها تغییرات زیادی داشته که همچنان در حال دگرگونی است. زمانی محفوظ بودن یک محصول، بستهبندی محسوب میشد، درحالی که پس از مدّتی مزیتهای ماندگاری، زیبایی و چاپ مرغوب به آن افزوده شد. از انواع کاغذ و مقوا، مشتقات نفتی و حتّی آلیاژهای فلزی جهت بستهبندی استفاده میشود. برخی از این مواد، خواص مقاومتی لازم را داشته و بعضی به علت سبکی استفاده میشوند. البته در بستهبندی مواد غذایی، خواص ممانعتی نسبت به هوا(اکسیژن و دی اکسیدکربن)، رطوبت (آب و بخار آب) و حرارت، جهت افزایش عمر مفید مواد غذایی ضروری است و جهان نیازمند بستهبندی است و در آینده، بستهبندی غذا، تقاضای صعودی خواهد داشت. چندلایه کردن مواد بستهبندی، یکی از عملیات ساخت است که میتواند چندین خاصیت مفید را در بستهبندی ایجاد کند. با وجود مصرف بسیار زیاد انواع پلاستیکها مثل پلیاتیلن، پلیپروپیلن و غیره در صنایع بستهبندی، به علت اشتقاق از مواد نفتی، تولید و مصرف آنها به اتمام خواهد رسید. در آینده کلیه مواد بستهبندی با مواد تجدید پذیر بر پایه زیست توده استفاده شده و ضمن داشتن خواص مطلوب ممانعتی و مکانیکی، شرایط بحرانی کرهی زمین را بهبود میدهند که در این میان، بهترین گزینه کاغذ و مقوا است که با روشهای مختلف، میتوان قابلیتهای لازم را در آنها ایجاد کرد. فنّاوریهای پوششدهی، نانو الیاف سلولز، اصلاح شیمیایی الیاف چوبی، مشتقات خاص لیگنین و همیسلولز چوب، روشهای لایهگذاری بخار شیمیایی و لایه نشانی اتمی، تیمارهای سطحی پلاسما و کرونا، اصلاح نشاسته، پروتئین و سایر روشهای جدید در بهکارگیری کامل مواد زیستی به جای مشتقات نفتی و تجدید ناپذیر استفاده خواهند شد. طرح جدید استفاده از پوششهای زیستتخریب بر روی کاغذ و مقوای پایه که پوشش اول جهت تکمیل خواص ممانعتی و لایه دوم برای چاپپذیری مناسب است، امروزه اهمیت زیادی یافته و در آینده جایگزین بسته بندیهای مواد غذایی و بهداشتی خواهد شد. بررسی امکان پوشش پذیری لایه دوم بر پوشش اولیه و شرایط چاپ قابل قبول روی لایه دوم با کمترین مقدار مصرف جوهر و تسهیل در بازیافت این کاغذهای بسته بندی، تغییراتی در صنایع بسته بندی و چاپ به وجود خواهد آورد که هدف آن پوششهای ممانعتی، چاپ مناسب، قابلیت بازیابی و بررسی خواص مکانیکی بسترهای پوشش شده است. بنابراین تحول عظیمی در صنایع بستهبندی و چاپ محصولات غذایی به وجود خواهد آمد. دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220تهیه فیلم بستهبندی زیستتخریبپذیر با استفاده از کیتوسان و ژلاتین201353FAنیلوفراصلاحیدانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهرانفاطمهداداشیاندانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهرانناهیدهمتی نژاددانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهرانJournal Article20140726در سالهای اخیر توسعه و پیشرفت در زمینه بستهبندیهای نوین حاصل از منابع طبیعی تجدیدپذیر با رشد چشمگیری مواجه شده است. کیتوسان، پلیساکاریدی طبیعی است که دارای خواص منحصر به فردی چون زیستسازگاری، زیستتخریبپذیری و ضد میکروبی میباشد و کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف غذایی، دارویی، پزشکی و کشاورزی دارد. ژلاتین نیز نوعی پروتئین محلول در آب است که از کلاژن پوست و استخوان جانوران به دست میآید. در این پژوهش، کامپوزیت کیتوسان- ژلاتین در ترکیب درصدهای مختلف با هدف تولید فیلم بستهبندی دوستدار محیط زیست تهیه شد و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی فیلمها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش مقدار ژلاتین، میزان حلالیت، نفوذپذیری بخار آب و درصد تخریب فیلمها افزایش یافت. همچنین خصوصیات مکانیکی کیتوسان بهبود یافته و فیلمی الاستیک و انعطافپذیر به دست آمد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی، نشاندهنده یکپارچگی ساختاری،سطح صاف و همگن فیلمهای تهیه شده و در نتیجه سازگاری بین اجزاست. به علاوه برهمکنش بین کیتوسان و ژلاتین توسط نتایج طیفسنجی مادون قرمز و پراش اشعه ایکس تأیید شد.دانشگاه جامع امام حسین (ع)علوم و فنون بستهبندی2228-667541620140220بررسی اثر جنس بسته بندی و تیمارهای شیمیایی بر کیفیت بذر بسته بندی شده201354FAمحمدرضاصالحی سلمیدانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینمحمدحسیندانشوردانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینمرتضیبیاتدانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینعلیابوالفتحیدانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینسیدرضاموسویدانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینJournal Article20140726در این مقاله به بررسی مختصر تیمار بذر با مواد شیمیایی در بسته بندی ها و در شرایط نگهداری گوناگون جهت نگهداشتن بالاترین زنده مانی بذر برداشت شده برای فصل بعد و بررسی پژوهشهای انجام شده در این زمینه پرداخته می شود. در بخش اول به اثر جنس بسته بندی بر کیفیت بذر پرداخته شده که توسعه قابلیت انبارداری بستگی به نوع جنس بسته دارد. در بخش دوم به اثر تیمارهای شیمیایی بر کیفیت بذر می پردازد. در نهایت اثر متقابل شرایط انبار و ظروف بسته بندی بر کیفیت بذر؛ اثر متقابل شرایط انبار و مواد شیمیایی بر کیفیت بذر؛ اثر متقابل بسته بندی و مواد شیمیایی بر کیفیت بذر بررسی می شود.