A Review of the Materials and Coatings of Cans for Packaging

Document Type : Compilation

Authors

1 Department of Materials Science and Engineering, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran

2 Department of Polymer Engineering, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran

Abstract

The science of packaging in the food industry is the knowledge of food storage in packaging that can store foods or drinks without changing the taste, color, and absence of any pathogenic agent. One of the many types of packaging in this industry is packaging in metal cans. To make these cans, certain metals are used. Metal cans are usually coated with a layer of polymer material, so that the metal is not affected by the food, because high acidity food contributes to the corrosion of the metal body. Metal corrosion can cause leakage from the can and eventually spillage, corrosion of food or drink. Polymer coating prevents corrosion reactions between food and metal body. The present paper is an overview of the metals found in the packaging industry for canned cans as well as polymers used as coatings on metal.

Keywords


1. میرنظامی ضیابری، س.، (بهار 1389)،«اصول بسته­بندی مواد غذایی»، چاپ چهارم، انتشارات آییژ، تهران.
2. صداقت، ن. (فروردین1385)، «تکنولوژی     بسته­بندی مواد غذایی: مبانی»، شابک:          7-04-9900-964، انتشارات مرز دانش.
3. طرح «مطالعات امکان­سنجی مقدماتی طرح تولید قوطی کنسرو»، (فروردین 1390)، سازمان صنایع کوچک و شهرک­های صنعتی ایران.
4. ساعتچی، ا.، (1394)، «مهندسی خوردگی»، چاپ سوم، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان.
5. استاندارد ملّی ایران 2455 (1393)،«بسته­بندی پوشش­های مورد مصرف در بسته­بندی فلزی مواد غذایی و آشامیدنی- ویژگی­ها».
6. استاندارد ملّی ایران2509،(1393)،«بسته­بندی پوشش­های مورد مصرف در بسته­بندی فلزی روش­های آزمون».
7. استاندارد ملّی ایران1881،(1381)، «ظروف فلزی غیر­قابل نفوذ جهت نگهداری مواد غذایی (ویژگی­ها)».
8. قربانی، م،(1391)،«پوشش دادن فلزات»، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف، تهران.
9. حدادی اصل، و، (1385)، «تکنولوژی پلیمرها»، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران.
10. Geueke, B., (December 2016), “Dossier – Can Coatings”, Food Packaging Forum, DOI: 10.528/zenodo 200633, pp. 1-10.
11. ISO 8442-6:2000, Materials and articles in contact with foodstuffs -- Cutlery and table holloware -- Part 6: Lightly silver-plated table holloware protected by lacquer.
12.K. T. Oldring P., Nehring U., (September 2007), “Packing Materials 7.Metal Packing for Food Stuffs”, International Life Science Institute, pp.1-39.
13.Safta M., Limam I., Bouajina A., Ousji B., JomaaEya, G. Turki, Belgaied S., RidhaDriss, M.&Kalfat, R.,(2018), “Characterization of the Migration of Bisphenol A and F Diglycidyl Ethers from Epoxy-coatedContainers to Food Simulants",Analytical Letters”, Vol.51, Issue 3: Tenth Maghreb-Europe Conference on Materials and Applications for Devices and Sensors (MADICA 2016).
14. Morsch S., LyonS., GibbonS. R.,(2017), “The Degradation Mechanism of an Epoxy-Phenolic Can Coating”,Progress in Organic Coatings, Vol. 102, 01, pp. 37-43
15. R. Slama M.,(1996), “Polyester and Vinyl Ester Coatings”, Journal of Protective Coatings & Linings, pp.88-109.