بررسی بهبود ویژگی های ضد میکروبی و مقاومتی کاغذ بسته بندی با استفاده از کیتوزان

نویسندگان

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

کیفیت کاغذ بسته­ بندی برای نگه­داری مواد غذایی نقش مهمی در حفظ محصولات دارد. به همین دلیل امروزه پوشش ­دهی به عنوان یک فرآیند تکمیلی در فرایند تولید کاغذ از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. معمولاً بهبود مقاومت­ های کاغذ از قبیل مقاومت به کشش، پارگی و همچنین بهبود خواص ضد میکروبی توسط افزودنی­ های مختلفی امکان­پذیر می­ باشد. یکی از موادی که دارای این ویژگی می­ باشد کیتوزان است. حضور این مواد در پوشش کاغذهای بسته ­بندی، فاز رشد میکرو­ارگانیسم­ ها را کاهش می­ دهد و با کنترل فساد میکروبی و جلوگیری از تغییرات ساختار مولکولی، زمان نگه­داری و ایمنی محصول را افزایش می­دهد. کیتوزان دومین پلی ­ساکارید طبیعی فراوان در طبیعت است که همانند سلولز خطی بوده و دارای خواص ضد­میکروبی، ضد­قارچی و زیست­ تخریب­ پذیری، می­ باشد. این پلی­مر متشکل از واحدهای گلوکوزامین و N-استیل گلوکوزامین است که به وسیله­  استیلاسیون کیتین از ضایعات خرچنگ و میگو تهیه می­ شود. در ایران با توجّه به منابع میگو در آب­ های جنوبی کشور، فرآوری این محصول، انبوهی از ضایعات به­ صورت سر و پوسته را به ­دنبال دارد که خود می­ تواند منبع مهم، ارزان و مقرون به صرف ه­ای برای تولید کیتین و کیتوزان به حساب آید. با توجّه به اینکه هر کیلو کیتوزان در جهان 10 هزار دلار ارزش دارد در صورت صنعتی کردن تولید کیتوزان در ایران، این ماده می­ تواند علاوه بر سودآوری عالی، جایگزین بسیار مناسبی برای افزودنی ­های سنتزی و گران قیمت محسوب شود.

کلیدواژه‌ها