درباره نشریه

تاریخچه مجله

آشنایی با فعالیت های گروه بسته بندی مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع)

دانشگاه جامع امام حسین (ع) با پایان یافتن جنگ تحمیلی و بازگشت آرامش و آغاز دوران سازندگی ایفای نقش تازه ای را به عهده گرفت.تکیه بر امکانات انسانی و فنی وتوانمندی های تحقیقاتی و مهندسی و نیز بهره گیری از تجربیات ارزشمند هشت سال دفاع مقدس خیلی سریع نقش تازه این نهاد نوپا را در عصر سازندگی برجستهکرد.

گفتنی است که نهادهای نظامی، در همه کشورهای دنیا در ازای بودجه هایی که در اختیار دارند و بنا به ضرورت وجودی شان، در دوران صلح بخش عمده ای از فعالیت خود را در زمینه های علمی، تحقیقاتی، مهندسی و عمرانی متمرکز می کنند و گاهی پیشرفت ها و دستاوردهای این بخش از زمینه های مشابه غیرنظامی هم فراتر می رود. معاونت لجستیک وقت در همین چارچوب با شکل دادن گروه بسته بندی به دستاوردهایی دست یافت .

عمدتاً نیروهای نظامی برای پشتیبانی از مأموریت های محوله با حجم بسیار زیادی از اقلام لجستیکی مواجه هستند که بسته بندی این اقلام از ابعاد مختلف بسیار حائز اهمیت می باشد، در این راستا با عنایت به شرایط و محدودیت های موجود در زمینه اطلاعات مربوط به بسته بندی، اداره لجستیک(وقت) در سال 1372 نسبت به طراحی و ایجاد گروه بسته بندی اقدام نمود.

فعالیت گروه بسته بندی از سال 1372 با تدوین برنامه ای زمان بندی شده آغاز شد. در آغاز به دلیل فقدان رشته دانشگاهی در این حرفه از صنعت، به مشکلات فراوانی از قبیل کمبود منابع علمی و کارشناسی برخورد شد. بدین منظور جمع آوری اطلاعات با فعالیت های زیر آغاز شد:

1- شناسایی مراکز تحقیقاتی صنعتی، انجمن های علمی و مؤسسات آموزشی مرتبط با جنبه های مختلف بسته بندی در ایران و جهان.

2- شناسایی و ارتباط و همکاری با افراد مجرب و با تجربه در عرصه بسته بندی.

3- شناسایی، جمع آوری و تهیه منابع علمی موجود از کتابخانه های دانشکده های فنی و مراکز تحقیقاتی و سازمان های دولتی

4- شناسایی کلیه تولیدکنندگان و سازندگان مواد، ملزومات و تجهیزات بسته بندی در کشور.

با شناسایی و جمع آوری منابع علمی در دهه 70، مشخص گردید، اطلاعات علمی بسته بندی بسیار محدود و پراکنده بود، لیکن با جدیت و کار کارشناسی گروه بسته بندی منابعی تهیه و تدوین گردید که قابل بهره برداری برای تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مشتریان بسته بندی شد.

مطالعات و تحقیقات کارشناسی منجر به طبقه بندی علوم بسته بندی در موضوعات زیر شد.

1- اهمیت بسته بندی؛ مزایا و معایب به کارگیری آن.

2- نقش اقتصادی بسته بندی در نگهداری و جلوگیری از ضایعات.

3- شناسایی مواد بسته بندی و خصوصیات آن ها.

4- تقسیم بندی ماشین آلات و تجهیزات بسته بندی بر اساس کاربرد آن ها.

5- بررسی فرآیندهای بسته بندی کالا.

6- شناسایی انواع بسته های رایج در داخل و خارج.

7- نحوه ساخت و تولید انواع بسته ها.

8- شناسایی تکنولوژی های جدید بسته بندی کالا.

9- اهمیت و نقش طراح در بسته بندی.

10- حمل و نقل و بسته بندی.

11- بسته بندی و نقش آن در نگهداری محصول.

12- طبقه بندی استاندارد های ملی و خارجی بسته بندی.

13- قوانین بسته بندی.

14- بسته بندی و محیط زیست.

15- بسته بندی و بازیافت مواد.

16- عمر مفید بسته ها و عوامل مخرب تأثیرگذار روی بسته بندی.

17- کنترل کیفیت و آزمون های کنترلی.

18- نقش چاپ و برچسب زنی در بسته بندی.

پس از شناسایی، جمع آوری، مطالعه و تحقیق در موضوعات و علوم بسته بندی، کتاب هایی با عناوین زیر در مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی چاپ شد:

عنوان کتاب

الزامات استانداردهای  بسته بندی

استاندارد بسته بندی موادواقلام خطرناک

لایه های زیستی در محیط فرآوری مواد غذایی

علاوه بر تهیه و گردآوری منابع علمی، نرم افزارهایی برای جستجوی اطلاعات و انتخاب بسته مناسب کالا تهیه شده است.

در این گروه پروژه های تحقیقاتی مختلفی در بخش نظامی و غیر نظامی انجام شده است و در حال حاضر نیز با   بهره گیری از این تحقیقات مقدور شد از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مجوز انتشار اولین فصلنامه ((علوم و فنون بسته بندی)) با درجه علمی - ترویجی در مرکز مطالعات و پژوهشهای لجستیکی دانشگاه جامع امام حسین(ع) را با          توانمندی اساتید علمی در رشته های مرتبط با بسته بندی (از قبیل: طراحی، گرافیک، چاپ، صنایع، پلیمر، صنایع چوب و کاغذ، صنایع غذایی و کشاورزی) و چاپ دریافت نماید.

یکی دیگر از فعالیت های این گروه پرداختن به آموزش بسته بندی و برگزاری دوره های تخصصی بسته بندی در مرکز مطالعات و پژوهش های لجستیکی است که اسامی برخی از این دوره ها به شرح جدول ذیل می باشد:

دیف

نام دوره

مدت دوره

شناخت (مبانی) بسته بندی

16 ساعت

شناخت مواد بسته بندی

30 ساعت

پلاستیک های بسته بندی (پلیمر)

20 ساعت

طراحی بسته بندی