1
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، مازندران
2
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
مدّتهای طولانی است که از پلیمرهای سنتزی مانند پلیاتیلن ترفتالات، پلیوینیل کلراید و پلیاتیلن به عنوان مواد بستهبندی استفاده میشود که بازاری در حدود 12 میلیون تن در سال را به خود اختصاص میدهد. مهمترین مشکل مواد بستهبندی سنتزی، زمانبر بودن فرآیند تجزیه آنها میباشد که باعث آلودگی محیط زیست میگردند. از طرفی، آلودگی مواد بستهبندی پلاستیکی به وسیله مواد غذایی یا مواد بیولوژیکی و مهاجرت از بسته غذا، از مشکلات دیگر این مواد است که باعث کاهش امنیت غذایی و تغییر طعم میشوند. این مشکلات، زمینهساز توسعه مواد بستهبندی زیست تخریبپذیر مانند فیلمهای خوراکی از جنس پلیساکاریدها و پروتئینها شده است. در این مقاله مروری، چندین بیوپلیمر پروتئینی با منشأ گیاهی به همراه ویژگیها، شرایط تولید، ویژگیهای فیلم حاصل و موارد کاربرد آنها در صنعت بستهبندی مواد غذایی به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است.
مقصودلو، ی.، دهناد، د. و دهقان سکاچای، الف. (1393). «نوآوریها در بستهبندی مواد غذایی»، گرگان : انتشارات مؤسسه آموزش عالی گلستان.##2.قنبرزاده، ب.، الماسی، ه. و زاهدی، ی. (1388).«بیوپلیمرهای زیست تخریبپذیر و خوراکی»، تهران: انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر.##3. تاجیک، ح.، رضوی روحانی، س.م.، مرادی، م. و فرهنگ فر، ع. (1391). «بررسی ویژگی های ضدباکتریایی فیلم خوراکی زئین حاوی اسانس آویشن شیرازی و مونولورین بر علیه لیستریا مونوسیتوژنز و اشرشیاکلی O157:H7 در شرایط آزمایشگاهی»، مجلّه پزشکی ارومیه، 3: 232-240.##4. قنبرزاده، ب. و الماسی، ه.( 1388). «مروری بر ویژگی های کاربردی فیلم های زیست تخریب پذیر خوراکی حاصل از پروتئین گلوتن گندم»، نشریه شیمی و مهندسی شیمی ایران، شماره3. 1-10.##5. جونگ، اچ.هان،(1393). «نوآوری ها در بسته بندی مواد غذایی»، ترجمه یحیی مقصودلو، دانیال دهناد و آتنا دهقان سکاچائی، گرگان: مؤسسه آموزش عالی گلستان.##6. Guerrero, P., Garrido, T., Leceta, I. and de la Caba, K., (2013)."Films based on proteins and polysaccharides: preparation and physical-chemical characterization", European polymer journal, 49: 3713- 3721.##7.Cuq, B., Gontrad, N. and Guilbert, S.,(1998). "Proteins as agricultural polymers for packaging production", Cereal chemistry, 75: 1-9.##8.Shukla, R. and Cheryan, M.,( 2001). "Zein: the industrial protein from corn", Industrial crops and products, 13: 171-192.##9.Ghanbarzadeh, B., Oromiehie, A., Musavi, M., Razmi, E. and Milani, J., (2006)."Effect of polyolic plasticizers on rheological and thermal properties of zein resins", Iranian polymer journal, 15: 779-787,##10. Liang, J., Xia, Q., Wang, S., Li, J., Huang, Q. and D.Ludescher, R., (2015)."Influence of glycerol on the molecular mobility, oxygen permeability and microstructure of amorphous zein films", Food hydrocolloids, 44: 94-100.##11.Lens, J.P., de Graff, L.A., Stevels, W.M., Dietz, C.H.J.T., Verhelst, K.C.S., Vereijken, J.M. and Kolster, P.,( 2003). "Influence of processing and storage conditions on the mechanical and barrier properties of films cast from aqueous wheat gluten dispersions", Industrial crops and products, 17: 119-130.##12.Wihodo, M. and Moraru, C.I., (2013.). "Physical and chemical methods used to enhance the structure and mechanical properties of protein films: A review", Food engineering, 114: 294-302.##13. Garrido, T., Etxabide, A., Penalba, M., de la Caba, K. and Guerrero, P., (2013)."Preparation and characterization of soy protein thin films: processing-properties correlation", Material letters, 105: 110-112.##14.Gonzalez, A., Igarzabal, C.I.A., "Soy protein-poly (lactic acid) bilayer films as biodegradable material for active food packaging", Food hydrocolloids, 33: 284-296, 2013.##15.Friesen, K., Chang, C. and Nickerson, M., (2015)."Incorporation of phenolic compounds, rutin and epicatechin, in to soy protein isolate films: mechanical, barrier and cross-linking properties", Food chemistry, 172: 18-23.##16. Marquie, C.,(2001). "Chemical reactions in cottonseed protein cross-linking by Formaldehyde, Glutaraldehyde, and Glyoxal for the formation of protein films with enhanced mechanical properties", Agric.Food.Chem, 49: 4676-4681.##
شکرانه, نادیا, مقصودلو, یحیی, صباغ پور, سمیرا, & حسن نیا, فرزانه. (1395). بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی. علوم و فنون بستهبندی, 7(25), -.
MLA
نادیا شکرانه; یحیی مقصودلو; سمیرا صباغ پور; فرزانه حسن نیا. "بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی", علوم و فنون بستهبندی, 7, 25, 1395, -.
HARVARD
شکرانه, نادیا, مقصودلو, یحیی, صباغ پور, سمیرا, حسن نیا, فرزانه. (1395). 'بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی', علوم و فنون بستهبندی, 7(25), pp. -.
VANCOUVER
شکرانه, نادیا, مقصودلو, یحیی, صباغ پور, سمیرا, حسن نیا, فرزانه. بسته بندی مواد غذایی توسط بیوپلیمرهای با منشأ پروتئین گیاهی. علوم و فنون بستهبندی, 1395; 7(25): -.