دستاوردهای نوین پلاستیک‌های زیست‌تخریب‌پذیر پروتئینی

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد، ایران

2 دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

استفاده از پلاستیک‌های مشتق شده از نفت به‌ویژه پلاستیک‌های پنج‌گانه (پلی‌پروپیلن، پلی‌اتیلن، پلی وینیل کلراید، پلی استایرن و پلی‌اتیلن ترفتالات) مزایای اجتماعی متعدد و قابل‌توجهی را فراهم می‌کند. به‌عنوان‌مثال، پلاستیک‌ها برای بسته‌بندی مواد غذایی، آب و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود و به‌سلامت و ایمنی مردم در سراسر جهان کمک می‌کند. علاوه بر غذا، بیشتر لوازم شخصی، لوازم‌آرایشی و بهداشتی و خانگی در ظروف پلاستیکی بسته‌بندی می‌شوند. ولی پیشرفت آلودگی پلاستیک یک نگرانی جهانی است، "استفاده مجدد، کاهش و بازیافت" راه‌حلی برای این موضوع ارائه می‌دهد. اگرچه برای جلوگیری از استفاده بی‌رویه پلاستیک کافی نیست. پلاستیک‌های بر پایه مواد زیستی مانند پلاستیک‌های سنتی بر پایه فسیل، می‌توانند بازیافت یا سوزانده شوند. مقبولیت پلاستیک‌های زیست‌تخریب‌پذیر در کشاورزی و صنایع بسته‌بندی مواد غذایی در حال افزایش هستند. بااین‌حال، آن‌ها بخش نسبتاً کوچکی را اشغال می‌کنند. پلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر به صنایعی که به دستیابی به توسعه پایدار و درنتیجه تقویت اقتصاد سبز و کاهش گازهای گلخانه‌ای در محیط‌زیست و ارزش‌گذاری زیست‌توده زباله کمک می‌کند. فیلم‌های زیست‌تخریب‌پذیر از پروتئین‌های حیوانی (شامل پروتئین میوفیبریلار ماهی، کلاژن، ژلاتین و غیره) و گیاهان (برنج، گندم، ذرت، جو و غیره)، حبوبات (لوبیای لوکاست، نخود و غیره)، (آفتابگردان) و گیاهان آبزی مانند ماکروفیت­ها ساخته می‌شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

New Achievements of Biodegradable Protein Plastics

نویسندگان [English]

  • N. Sedaghat 1
  • Parvin Boghori 2
1
2 PhD Student, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

The use of petroleum-derived plastics, especially pentagonal plastics (polypropylene, polyethylene, polyvinyl chloride, polystyrene and polyethylene terephthalate), provides numerous and significant social benefits. For example, plastics are used to package food, water and beverages and contribute to the health and safety of people all around the world. In addition to food, most personal items, cosmetics and household items are packed in plastic containers. However, the proliferation of plastic contamination is a global concern. "Reuse, Reduce and Recycle" offers a solution; although it is not enough to prevent the improper use of plastics. Bio-based plastics, like traditional fossil-based plastics, can be recycled or incinerated. The popularity of biodegradable plastics in agriculture and the food packaging industry is increasing. However, they occupy a relatively small portion of plastic use. Biodegradable polymers help industries achieve sustainable development, thereby strengthening the green economy, reducing greenhouse gases in the environment and valuing waste biomass. Biodegradable films are made of animal proteins (including myofibrillar proteins of fish, collagen, gelatin, etc.), plants (rice, wheat, corn, barley, sunflower etc.), legumes (locust beans, peas, etc.), and aquatic plants such as macrophytes.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Packaging
  • Biodegradable Plastics
  • Food Packages
  • Ciriminna and M. Pagliaro, “Biodegradable and compostable plastics: A critical perspective on the dawn of their global adoption,” Chemistry Open, vol. 9, no. 1, pp. 8-13, 2020.
  • E. Weinstein, J. L. Dekle, R. R. Leads, and R. A. Hunter, “Degradation of bio-based and biodegradable plastics in a salt marsh habitat: Another potential source of microplastics in coastal waters,” Marine pollution bulletin, vol. 160, p. 111518, 2020.
  • Saygin, and A. Baysal, “Similarities and discrepancies between bio-based and conventional submicron-sized plastics: in relation to clinically important bacteria,”Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, vol. 105, no. 1, pp. 26-35, 2020.
  • F. Chek, S. Y. Kim, T. Mori, H. T. Tan, K. Sudesh, and T. Hakoshima, “Asymmetric open-closed dimer mechanism of polyhydroxyalkanoate synthase PhaC,”  Iscience, vol. 23, no. 5, p.101084, 2020.
  • S. Mazhandu, E. Muzenda, T. A. Mamvura, and M. Belaid, “Integrated and consolidated review of plastic waste management and bio-based biodegradable plastics: challenges and opportunities,” Sustainability, vol. 12, no. 20, p. 8360, 2020.
  • D. Moshood, G. Nawanir, F. Mahmud, F. Mohamad, M. H. Ahmad, and A. Abdul Ghani, “Sustainability of biodegradable plastics: New problem or solution to solve the global plastic pollution?,” Current Research in Green and Sustainable Chemistry, p.100273, 2022.
  • W Coates and Y. D. Getzler, “Chemical recycling to monomer for an ideal, circular polymer economy,” Nature Reviews Materials, vol. 5, no. 7, pp. 501-516, 2020.
  • Rai, S. Mehrotra, S. Priya, E. Gnansounou, and S. K. Sharma, “Recent advances in the sustainable design and applications of biodegradable polymers,” Bioresource technology,  vol. 325, p. 124739, 2021.
  • Narancic, F. Cerrone, N. Beagan, and K. E. O’Connor, “Recent advances in bioplastics: application and biodegradation,”Polymers, vol. 12, no. 4, p. 920, 2020.
  • Palanikumar, S. Al-Hosani, M. Kalmouni, V. P. Nguyen, L. Ali, R. Pasricha, and M. Magzoub, “pH-responsive high stability polymeric nanoparticles for targeted delivery of anticancer therapeutics,” Communications biology, vol. 3, no. 1, pp. 1-17, 2020.
  • R. Havstad, “Biodegradable plastics,” In Plastic waste and recycling, Academic Press, pp. 97-129, 2020.
  • Assad, S. U. Bhat, A. Gani, and A. Shah, “Protein based packaging of plant origin: Fabrication, properties, recent advances and future perspectives,” International Journal of Biological Macromolecules, vol. 164, pp. 707-716, 2020.
  • Amin, M. U. Khan, Y. Majeed, M. Rebezov, M. Khayrullin, E. Bobkova, M. A. Shariati, I. M. Chung, and M. Thiruvengadam, “Potentials of polysaccharides, lipids and proteins in biodegradable food packaging applications,” International Journal of Biological Macromolecules, vol. 183, pp. 2184-2198, 2021.
  • Chalermthai, A. Giwa, J. E. Schmidt, and H. Taher, “Life cycle assessment of bioplastic production from whey protein obtained from dairy residues,” Bioresource Technology Reports, vol. 15, p. 100695, 2021.
  • Jiménez-Rosado, E. Bouroudian, V. Perez-Puyana, A. Guerrero, and A. Romero, “Evaluation of different strengthening methods in the mechanical and functional properties of soy protein-based bioplastics,” Journal of Cleaner Production, vol. 262, p. 121517, 2020.
  • Álvarez-Castillo, M. Ramos, C. Bengoechea, I. Martínez, and A. Romero, “ Effect of blend mixing and formulation on thermophysical properties of gluten-based plastics. Journal of Cereal Science,” vol. 96, pp. 103090, 2020.
  • Yamada, S. Morimitsu, E. Hosono, and T. Yamada, “Preparation of bioplastic using soy protein,” International Journal of Biological Macromolecules, vol. 149, pp. 1077-1083, 2020.
  • M. Aguilar, C. Bengoechea, E. Perez, and A. Guerrero, “Effect of different polyols as plasticizers in soy based bioplastics,” Industrial Crops and Products, vol. 153, p. 112522, 2020.
  • Jiménez-Rosado, J. F. Rubio-Valle, V. Perez-Puyana, A. Guerrero, and A. Romero, “Use of heat treatment for the development of protein-based bioplastics,” Sustainable Chemistry and Pharmacy, vol. 18, p. 100341, 2020.