تأثیر پوشش فعال بر پایه زیست پلیمرهای پلی ساکاریدی و پروتئینی بر ماندگاری گوشت مرغ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

2 گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

چکیده

اثربخشی افزودنی‌های مورد استفاده در پوشش‌های فعال تحت تأثیر بسترهای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی آسکوربیک اسید (ویتامین ث) و پروپیل گالات در پوشش‌های زیست‌پلیمری آلژینات (پلی ساکاریدی) و کازئینات (پروتئینی) به‌صورت پوشش فعال بر ماندگاری فیله مرغ اجرا شد. تیمارها شامل فیله‌های مرغ فاقد پوشش (شاهد) و دارای پوشش فعال سدیم آلژینات یا سدیم کازئینات، هریک حاوی آسکوربیک اسید یا پروپیل گالات، در مجموع پنج تیمار، در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. فیله‌ها با یکی از محلول‌ها به‌روش غوطه‌وری پوشش‌دهی شده و به‌مدت 12 روز در دمای یخچال نگهداری شدند. در فواصل معین زمانی، جهت اندازه‌گیری نشانگرهای میکروبیولوژیکی، شیمیایی و اکسیداتیو نمونه‌گیری انجام شد. نتایج نشان داد پوشش فعال موجب افزایش زمان ماندگاری فیله‌ها شد. در این بین سدیم آلژینات عملکرد مطلوب‌تری نسبت به سدیم کازئینات داشت و توانست ماندگاری فیله‌ها را حداقل به‌مدت 3 روز افزایش دهد. کمترین تغییرات و تعداد باکتری مزوفیل (log cfu/g 75/5)، باکتری سرماگرا (log cfu/g 13/4)، pH (80/5) و مجموع ترکیبات ازته فرار (mg/100g 90/14) در فیله‌های دارای پوشش فعال سدیم آلژینات حاوی آسکوربیک اسید و کمترین مقدار عدد پراکسید (meq/kg 37/4) و اندیس تیوباربیتوریک اسید (mg MDA/kg 80/0) نیز در فیله‌های دارای پوشش فعال آلژینات حاوی پروپیل گالات دیده شد (05/0>p). نوع پوشش فعال بر ظرفیت نگهداری آب فیله‌ها تأثیر معنی‌داری نداشت. به‌طور کلی می‌توان از پوشش فعال برپایه سدیم آلژینات حاوی افزودنی مجاز و ایمن آسکوربیک اسید همراه با انواع پلیمرهای سنتزی مرسوم برای افزایش ماندگاری فیله مرغ استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of active coating based on polysaccharide and protein biopolymers on the shelf life of chicken meat

نویسندگان [English]

  • Dariush Khademi Shurmasti 1
  • Mehdi Zakeri 2
  • Abdollah Alizadeh Karsalari 1
1 Dep. of Agriculture, Savadkooh Branch, Islamic Azad University, Savadkooh, Iran
2 Dep. Agriculture, Savadkooh Branch, IAU, Savadkooh, Iran
چکیده [English]

Considering the substrates used, the effectiveness of additives is influenced in active packaging. This study aimed to investigate the effectiveness of ascorbic acid (Vit C) and propyl gallate (PG) in alginate- and caseinate-based biopolymers as active packaging on the shelf life of chicken fillets. The treatments included chicken fillets without coating (control) and with active packaging of sodium alginate or sodium caseinate, each containing Vit C or PG, a total of five treatments, were analyzed in the form of a randomized complete block design. An immersion method was used to coat fillets with each solution and, then kept at refrigerated storage for 12 days. Sampling was periodically done to assess microbiological, chemical and oxidative indicators. The results showed that active packaging increased the shelf life of fillets. Meanwhile, sodium alginate had a better performance than sodium caseinate and was able to increase the shelf life of fillets for at least 3 days. The lowest changes and final amount of mesophilic bacteria (5.75 log cfu/g), psychrophilic bacteria (4.13 log cfu/g), pH (5.80) and total volatile nitrogen compounds (14.90 mg/100g) in fillets with active packaging of sodium alginate containing Vit C and The lowest peroxide value (4.37 meq/kg) and thiobarbituric acid index (0.80 mg MDA/kg) were also seen in fillets with active alginate coating containing PG (p<0.05). The type of active packaging had no significant effect on the water-holding capacity of fillets. In general, it is possible to use sodium alginate-based active packaging containing Vit C, as the allowed and safe additive, to extend the shelf life of chicken fillets as an alternative to conventional traditional polymers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Alginate
  • Ascorbic acid (Vit C)
  • Active packaging
  • Propyl Gallate (PG)
  • Caseinate

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 18 دی 1403
  • تاریخ دریافت: 25 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 17 دی 1403
  • تاریخ پذیرش: 18 دی 1403
  • تاریخ انتشار: 18 دی 1403