تولید فیلمهای خوراکی با ویژگیهای مکانیکی و نفوذپذیری مناسب، به عنوان یکی از فنّاوریهای بالقوه که میتواند موجب کاهش از دست رفتن رطوبت، محدود نمودن جذب اکسیژن و کاهش مهاجرت لیپیدها در ماده غذایی شود، بسیار مورد توجّه قرار گرفته است. نشاسته از مهمترین پلیمرهای پلیساکاریدی است که به دلیل دارا بودن خلوص بالا، قیمت پایین، زیست تخریبپذیر بودن، توانایی ایجاد فیلمی با قابلیت کشش مناسب و ممانعتکنندگی خوب نسبت به گازها بسیار مورد توجّه است. با این وجود فیلمهای حاصل از نشاسته ممانعتکنندگی ضعیفی نسبت به رطوبت و حساسیت بالایی به آب دارند. ایجاد اتصالات عرضی یک روش معمول برای بهبود عملکرد نشاسته است. با توجّه به سمّیّت مواد شیمیایی ایجادکننده اتصالات عرضی، توجّه زیادی به استفاده از اسیدهای آلی شده است. اسید سیتریک با یک گروه هیدروکسیل و سه گروه کربوکسیل، اصلیترین اسید آلی در ایجاد پیوند عرضی است. در این مقاله مروری، ویژگی فیلمهای خوراکی حاصل از نشاسته که با اسید سیتریک اتصال عرضی داده شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد.
Ghanbarzadeh, B., Musavi, M., Oromiehie, A., Rezayi, K., Rad, E. R., & Milani, J. (2007)."Effect of plasticizing sugars on water vapor permeability, surface energy and microstructure properties of zein films". LWT-Food Science and Technology, 40,1191-1197.##2. Bertuzzi, M., Armada, M., & Gottifredi, J. (2007). "Physicochemical characterization of starch based films". Journal of food engineering, 82,17-25.##3. Talja, R. A., Helen, H., Roos, Y. H., & Jouppila, K. (2007). "Effect of various polyols and polyol contents on physical and mechanical properties of potato starch-based films". Carbohydrate Polymers, 67,288-295.##4. Seker, M., & Hanna, M. A. (2006). "Sodium hydroxide and trimetaphosphate levels affect properties of starch extrudates". Industrial Crops and Products, 23,249-255.##5. Šimkovic, I., Hricovı́ni, M., Mendichi, R., & van Soest, J. J. (2004). "Cross-linking of starch with 1, 2, 3, 4-diepoxybutane or 1, 2, 7, 8-diepoxyoctane". Carbohydrate polymers, 55,299-305.##6. Wattanachant, S., Muhammad, K., Hashim, D. M., & Rahman, R. A. (2003). "Effect of crosslinking reagents and hydroxypropylation levels on dual-modified sago starch properties". Food Chemistry, 80, 463-471.##7. Eswaranandam, S., Hettiarachchy, N. S., & Meullenet, J. F. (2006). "Effect of Malic and Lactic Acid Incorporated Soy Protein Coatings on the Sensory Attributes of Whole Apple and Fresh‐Cut Cantaloupe". Journal of food science, 71,307-313.##8. Thiebaud, S., Aburto, J., Alric, I., Borredon, E., Bikiaris, D., Prinos, J., et al. (1997). "Properties of fatty-acid esters of starch and their blends with LDPE". Journal of Applied Polymer Science, 65,705-721.##9. Shi, R., Zhang, Z., Liu, Q., Han, Y., Zhang, L., Chen, D., et al. (2007). "Characterization of citric acid/glycerol co-plasticized thermoplastic starch prepared by melt blending". Carbohydrate Polymers, 69,748-755.##10. Hirashima, M., Takahashi, R., & Nishinari, K. (2004). "Effects of citric acid on the viscoelasticity of cornstarch pastes". Journal of agricultural and food chemistry, 52,2929-2933.##11. Yang, J., Webb, A. R., & Ameer, G. A. (2004). "Novel Citric Acid‐Based Biodegradable Elastomers for Tissue Engineering". Advanced Materials, 16,511-516.##12. Carvalho, A. J., Zambon, M. D., da Silva Curvelo, A. A., & Gandini, A. (2005). "Thermoplastic starch modification during melt processing: hydrolysis catalyzed by carboxylic acids". Carbohydrate Polymers, 62,387-390.##13. Wing, R. E. (1996). "Starch citrate: preparation and ion exchange properties". Starch‐Stärke, 48,275-279.##14. Menzel, C., Olsson, E., Plivelic, T. S., Andersson, R., Johansson, C., Kuktaite, R., et al. (2013). "Molecular structure of citric acid cross-linked starch films". Carbohydrate polymers, 96,270-276.##15. Reddy, N., & Yang, Y. (2010). "Citric acid cross-linking of starch films". Food Chemistry, 118,702-711.##16. Shi, R., Bi, J., Zhang, Z., Zhu, A., Chen, D., Zhou, X., et al. (2008). "The effect of citric acid on the structural properties and cytotoxicity of the polyvinyl alcohol/starch films when molding at high temperature". Carbohydrate Polymers, 74,763-670.##17. Olivato, J., Grossmann, M., Bilck, A., & Yamashita, F. (2012). "Effect of organic acids as additives on the performance of thermoplastic starch/polyester blown films". Carbohydrate polymers, 90,159-164.##18. Ghanbarzadeh, B., Almasi, H., & Entezami, A. A. (2011). "Improving the barrier and mechanical properties of corn starch-based edible films: Effect of citric acid and carboxymethyl cellulose". Industrial Crops and Products, 33,229-235.##19. Ma, X., Chang, P. R., Yu, J., & Stumborg, M. (2009). "Properties of biodegradable citric acid-modified granular starch/thermoplastic pea starch composites". Carbohydrate Polymers, 75,1-8.##20. Olsson, E., Hedenqvist, M. S., Johansson, C., & Järnström, L. (2013). "Influence of citric acid and curing on moisture sorption, diffusion and permeability of starch films". Carbohydrate polymers, 94,765-772.##21. Sreedhar, B., Sairam, M., Chattopadhyay, D., Rathnam, P., & Rao, D. (2005). "Thermal, mechanical, and surface characterization of starch–poly (vinyl alcohol) blends and borax‐crosslinked films". Journal of Applied Polymer Science, 96,1313-1322.##22. Ning, W., Jiugao, Y., Xiaofei, M., & Ying, W. (2007). "The influence of citric acid on the properties of thermoplastic starch/linear low-density polyethylene blends". Carbohydrate Polymers, 67,446-453.##
خورشیدیان, نسیم, فرهودی, مهدی, یوسفی اصلی, مجتبی, & عرب, سیده معصومه. (1395). کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته. علوم و فنون بستهبندی, 7(25), -.
MLA
نسیم خورشیدیان; مهدی فرهودی; مجتبی یوسفی اصلی; سیده معصومه عرب. "کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته", علوم و فنون بستهبندی, 7, 25, 1395, -.
HARVARD
خورشیدیان, نسیم, فرهودی, مهدی, یوسفی اصلی, مجتبی, عرب, سیده معصومه. (1395). 'کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته', علوم و فنون بستهبندی, 7(25), pp. -.
VANCOUVER
خورشیدیان, نسیم, فرهودی, مهدی, یوسفی اصلی, مجتبی, عرب, سیده معصومه. کاربرد اسید سیتریک در ایجاد اتصالات عرضی در فیلم نشاسته. علوم و فنون بستهبندی, 1395; 7(25): -.