1
کارشناس آزمایشگاه غذا و دارو- دانشگاه علوم پزشکی شیراز. نویسنده مسئول
2
دکتری، استاد یار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
چکیده
مشتقات مواد نفتی مانند پلاستیک ها مشکلات زیست محیطی جدّی را به وجودآورده اند. به همین منظور، تحقیقات اخیر بر روی بهبود بسته بندی خوراکی زیست تجزیهپذیر برای موادغذایی تأکید دارند. تولید این نوع بستهبندی جدید، نیازمند بررسی تأثیر هر یک از اجزای تشکیل دهندۀ مادۀ بستهبندی بر روی ویژگی های اساسی آن است. اسانس های روغنی ترکیبات حائز اهمیتی جهت استفاده در بسته بندی زیست تجزیه پذیر مواد غذایی داشته که این اساساً به دلیل طبیعی بودن و خواص عملکردی (آنتیاکسیدان/ضدمیکروبی) آنها است و ممکن است خاصیت خوراکی- زیست تجزیه پذیری فیلمها در بسته بندی مواد غذایی بر خواص مختلف (ظاهر، بافت و...) تأثیر بگذارد که همۀ این عوامل مستقیماً روی مشتری پسندی محصول نیز تأثیرخواهد داشت. هدف این مقاله مرور آخرین یافته ها در مورد چگونگی تأثیر اسانس های روغنی بر روی ویژگی های فیلم ها و پوشش های خوراکی از جمله ساختار مولکولی، خواص فیزیکی(بافت، ممانعت کنندگی و ظاهر)، ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی است. آنچه که تاکنون از مطالعات مختلف حاصل شده است این است که اسانس های روغنی بر روی یکپارچگی ماتریس پلیمر تأثیر می گذارند و این امر بسته به نوع واکنش روغن و پلیمر منجر به بروز تغییرات فیزیکی می شود. به طور کلی، ساختار فیلم با افزودن روغن تضعیف می شود در صورتی که خاصیت ضدآبی آن تقویت می شود و شفافیت فیلم کاهش می یابد. اسانس های روغن میتوانند خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی را در فیلم ایجاد نمایند. ترکیب اسانس و واکنش های روغن- پلیمر تأثیر آن را به عنوان یک جزء فعال تعیین می نماید.
Acevedo-Fani, A., Salvia-Trujillo, L., Rojas-Graü, M. A., & Martin-Belloso, O. (2015). "Edible films from essential-oil-loaded nanoemulsions: physicochemical characterization and antimicrobial properties." Food Hydrocolloids, 47, 168-177.
Ahmad, M., Benjakul, S., Prodpran, T., & Agustini, T. W. (2012). "Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leather jacket incorporated with essential oils." Food hydrocolloids, 28(1), 189-199.
Alves-Silva, J. M., Dias dos Santos, S. M., Pintado, M. E., Perez-Alvarez, J. A., Fernandez-Lopez, J., & Viuda-Martos, M. (2013). "Chemical composition and in vitro antimicrobial, antifungal and antioxidant properties of essential oils obtained from some herbs widely used in portugal." Food control, 32(2), 371-378.
ASTM. (1995). "Standard test methods for water vapor transmission of materials." Standard designations: E96-95. Anual books of ASTM, ASTM, philadelphia (pp. 406-413).
ASTM. (1999). "Standard test method for specular gloss. Designation (D523)." In Annual Book of ASTM standards, vol. 06.01. Philadelphia, PA: American society for testing and materials.
ASTM.. (2001). "Standard test method for tensile properties of thin plastic sheeting. In standard D882. Annual book of American standard testing methods, (162-170." Philadelphia, PA: American society for testing and materials.
Atar_es, L., De Jesús, C., Talens, P., & Chiralt, A. (2010). "Characterization of SPI-based edible films incorporated with cinnamon or ginger essential oils." Journal of food engineering, 99, 384-391.
Atares, L., Perez-Masia, R., & Chiralt, A. (2011). "The role of some antioxidants in the HPMC film properties and lipid protection in coated toasted almonds." Journal of food engineering, 104(4), 649-656.
Azeredo, H. M. C. (2009). "Nanocomposites for food packaging applications." Food research international, 42, 1240-1253.
Benavides, S., Villalobos-Carvajal, R., & Reyes, J. E. (2012). "Physical, mechanical and antibacterial properties of alginate film: effect of the crosslinking degree and oregano essential oil concentration." Journal of food engineering, 110(2), 232-239.
Bonilla, J., Atares, L., Vargas, M., & Chiralt, A. (2012a). "Edible films and coatings to prevent the detrimental effect of oxygen on food quality: possibilities and limitations." Journal of food engineering, 110, 208-213.
Bonilla, J., Atares, L., Vargas, M., & Chiralt, A. (2012b). "Effect of essential oils and homogenization conditions on properties of chitosan-based films." Food hydrocolloids, 26, 9-16.
Burt, S. (2004). "Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods - a review." International Journal of Food Microbiology, 94, 223-253.
Cuq, B., Aymard, C., Cuq, J.-L., & Guilbert, S. (1995). "Edible packaging films based on fish myofibrillar proteins: formulation and functional properties." Journal of food science, 60(6), 1369-1374.
Du, W. X., Olsen, C. W., Avena- Bustilios, R. J., Mchugh, T. H., Levin, C. E., & Friedman, M. (2009). "Effects of allspice, cinnamon, and clove bud essential oilsin edible apple films on physical properties and antimicrobial activities." Journal of food science, 74, 372-378.
Emiro_glu, Z. K., Yemis¸ , G. P., Cos¸ kun, B. K., & Cando_gan, K. (2010). "Antimicrobial activity of soy edible films incorporated with thyme and oregano essential oils on fresh ground beef patties." Meat science, 86(2), 283-288.
Fabra, M. J., Jimenez, A., Atares, L., Talens, P., & Chiralt, A. (2009). "Effect of fatty acids and beewax addition on properties of sodium caseinate dispersions and films." Biomacromolecules, 10, 1500e1507.
Shen, Z. & Kamdem, D.P. Cellulose (2015). "Antimicrobial activity of sugar beet lignocellulose films containing tung oil and cedarwood essential oil." 22: 2703. doi:10.1007/s10570-015-0679-y.
Gomez-Estaca, J., Gimenez, B., Montero, P., & Gomez-Guillen, M. C. (2009b). "Incorporation of antioxidant borage extract into edible films based on sole skin gelatin or a commercial fish gelatin." Journal of food engineering, 92, 78-85.
Kunte, L. A., Gennadios, A., Cuppette, S. L., Hanna, M. A., & Weller, C. L. (1997). "Cast films from soy protein isolates and fractions." Cereal chemistry, 74, 115e118.
Ojagh, S. M., Rezaei, M., Razavi, S. H., & Hosseini, S. M. H. (2010). "Development and evaluation of a novel biodegradable film made from chitosan and cinnamon essential oil with low affinity toward water." Food Chemistry, 122, 161-166.
Pires, C., Ramos, C., Teixeira, G., Batista, I., Mendes, R., Nunes, L., et al. (2011). "Characterization of biodegradable films prepared with hake proteins and thyme oil." Journal of food engineering, 105, 422e428.
Pranoto, Y., Salokhe, V. M., & Rakshit, S. K. (2005). "Physical and antibacterial properties of alginate-based edible film incorporated with garlic oil." Food research international, 38(3), 267e272.
Ruiz-Navajas, Y., Viuda-Martos, M., Sendra, E., Perez-Alvarez, J. A., & Fernandez- Lopez, J. (2013). "In vitro antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with Thymus moroderi or Thymus piperella essential oils." Food control, 30, 386e392.
Ruiz-Navajas, Y., Viuda-Martos, M., Sendra, E., Perez-Alvarez, J. A., & Fernandez- Lopez, J. (2013). "In vitro antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with Thymus moroderi or Thymus piperella essential oils." Food Control, 30, 386-392.
Saggiorato, A. G., Gaio, I., Treichel, H., De Oliveira, D., Cichoski, A. J., & Cansian, R. L. (2012). "Antifungal activity of basil essential oil (Ocimum basilicum L.): evaluation in vitro and on an Italian-type sausage surface." Food and bioprocess technology, 5, 378-384.
Sanchez Gonzalez, L., Ch_afer, M., Chiralt, A., & Gonz_alez-Martinez, C. (2010). "Physical properties of edible chitosan films containing bergamot essential oil and their inhibitory action on Penicillium italicum." Carbohydrate Polymers, 82(2), 277-283.
Sanchez-Gonzalez, L., Chafer, M., Gonzalez-Martinez, C., Chiralt, A., & Desobry, S. (2011b). "Study of the release of limonene present in chitosan films enriched with bergamot oil in food simulants." Journal of Food Engineering, 105, 138-143.
Sanchez-Gonzalez, L., Chiralt, A., Gonzalez-Martinez, C., & Chafer, M. (2011a). "Effect of essential oils on properties of film forming emulsions and films based on hydroxypropylmethylcellulose and chitosan." Journal of food engineering, 105(2), 246-253.
Sanchez-Gonzalez, L., Vargas, M., Gonzalez-Martinez, C., Chiralt, A., & Chafer, M. (2009). "Characterization of edible films based on hydroxypropylmethylcellulose and tea tree essential oil." Food hydrocolloids, 23(8), 2102-2109.
Seydim, A. C., & Sarikus, G. (2006). "Antimicrobial activity of whey protein based edible films incorporated with oregano, rosemary and garlic essential oils." Food research international, 39, 639-644.
Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging, Lorena Atares, Amparo Chiralt , Volume 48, February 2016, Pages 51–62.
Shojaee-Aliabadi, S., Hosseini, H., Mohammadifar, M. A., Mohammadi, A., Ghasemlou, M., Ojagh, S. M., et al. (2013). "Characterization of antioxidantantimicrobial k-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil." International journal of biological macromolecules, 52, 116-124.
Siripatrawan, U., & Harte, B. R. (2010). "Physical properties and antioxidant activity of an active film from chitosan incorporated with green tea extract." Food hydrocolloids, 24, 770-775.
Sivarooban, T., Hettiarachchy, N. S., & Johnson, M. G. (2008). "Physical and antimicrobial properties of grape seed extract, nisin, and EDTA incorporated soy protein edible films." Food research international, 41, 781785.
Tongnuanchan, P., Benjakul, S., & Prodpran, T. (2012). "Properties and antioxidant activity of fish skin gelatin film incorporated with citrus essential oils." Food chemistry, 134(3), 1571e1579.
Viuda-Martos, M., El Gendy, N. G. S., Sendra, E., Fernandez-Lopez, J., El- Razik, K. A. A., El-Sayed, A., et al. (2010). "Chemical composition and antioxidant and anti-listeria activities of essential oils obtained from some Egyptian plants." Journal of agricultural and food chemistry, 58, 9063e9070.
Ward, G., & Nussinovitch, A. (1996). "Gloss properties and surface morphology relationships of fruits." Journal of food science, 61(5), 973-977.
Yanishlieva, N. V., Marinova, E., & Pokorný, J. (2006). "Natural antioxidants from herbs and spices." European Journal of lipid science and technology, 108, 776-793.
Zinoviadou, K. G., Koutsoumanis, K. P., & Biliaderis, C. G. (2009). "Physico-chemical properties of whey protein isolate films containing oregano oil and their antimicrobialaction against spoilage flora of fresh beef." Meat science, 82, 338-345.
ذکایی, مریم, & فرهودی, مهدی. (1395). استفاده از اسانس های روغنی در فیلم ها و پوشش های زیست تجزیه پذیر برای بسته بندی فعال مواد غذایی. علوم و فنون بستهبندی, 7(27), 44-53.
MLA
مریم ذکایی; مهدی فرهودی. "استفاده از اسانس های روغنی در فیلم ها و پوشش های زیست تجزیه پذیر برای بسته بندی فعال مواد غذایی", علوم و فنون بستهبندی, 7, 27, 1395, 44-53.
HARVARD
ذکایی, مریم, فرهودی, مهدی. (1395). 'استفاده از اسانس های روغنی در فیلم ها و پوشش های زیست تجزیه پذیر برای بسته بندی فعال مواد غذایی', علوم و فنون بستهبندی, 7(27), pp. 44-53.
VANCOUVER
ذکایی, مریم, فرهودی, مهدی. استفاده از اسانس های روغنی در فیلم ها و پوشش های زیست تجزیه پذیر برای بسته بندی فعال مواد غذایی. علوم و فنون بستهبندی, 1395; 7(27): 44-53.