تأثیر بسته بندی اتمسفر اصلاح شده (MAP) بر برخی خصوصیات خیار رقم رویال

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

چکیده

یکی از مشکلات نگهداری میوه­هایی نظیر خیار، آسیب سرمایی آن است که در طول نگهداری منجر به تغییر ترکیبات و در نتیجه افت کیفیت آن می­شود. هدف از اجرای این تحقیق، بررسی اثر بسته­بندی اتمسفر اصلاح شده روی کیفیت خیار رقم رویال طی مدّت نگهداری می­باشد. مقایسه کیفیت خیارهای نگهدای شده در دمای 4 درجه سلسیوس در سه نوع بسته­بندی:  A: هوای معمولی و بسته منفذ­دار در تعادل با هوای محیط؛ B: هوای معمولی و بسته بدون منفذ؛ C: 10% O2 + 5%CO2 انجام شد. تنفس خیارها (برحسب میزان CO2 تولیدی)، سرمازدگی، میزان تغییر گلوکز، فروکتوز و اسید مالیک طی زمان بررسی شدند. بسته­بندیهای اتمسفر اصلاح شدهMAP کیفیت خیارها را بهتر از نگهداری سردخانه در دمای 4 درجه حفظ کرده و افزایش میزان CO2 (5%) و کاهش میزان O2 (10%) نیز باعث افزایش مقاومت خیارها شد. محتوای قندها از جمله فروکتوز، گلوکز و اسیدهای ارگانیک به خصوص اسید مالیک در سطوح بالاتری در خیارهای نگهداری شده در بسته C نسبت به نمونه­های نگهداری شده در دو بسته دیگر حفظ شد. نرخ تنفس (تابعی از تولید CO2) میوه خیار در طول نگهداری در 4 درجه سانتی­گراد به طور قابل توجّهی تحت شرایط اتمسفر اصلاح شده MAP متوقّف شد که در این مورد بسته C مؤثرتر بود. در نهایت مشخص شد که استفاده از اتمسفر اصلاح شده با میزان اکسیژن کمتر (10% O2 + 5% CO2) در کاهش صدمات سرمایشی و حفظ کیفیت خیار سودمند بوده و می­توان از این روش به عنوان روش مناسب پس از برداشت بهره­مند شد.

کلیدواژه‌ها


  1. صبحی، س. و تسلیمی، ا.( فروردین، 1385). «بررسی آسیب سرمایی در گوجه فرنگی، کدو، خیار، بادمجان و روش‌های جلوگیری از آن». شانزدهمین کنگره ملّی صنایع غذایی ایران- گرگان.
  2. شهدادی، ع.، صداقت، ن.، تقی زاده، م.، میلانی، ا. (آبان، 1393). «بررسی اثر MAP و پوشش خوراکی کیتوزان بر ویژگی‌های رنگی و بافت‌سنجی خیار گلخانه‌ای طی دوره نگهداری». سوین کنگره ملّی علوم و صنایع غذایی. ایران- قوچان.
  3. Janick, J. (1993)." Horticultural reviews, volume 15." John Wily & Sons, New York.
  4. Blanpied, G.D., Bartsch, J.A., Hicks, J.R. (1993). "Proceedings from the sixth international controlled atmosphere research conference. "Northern Regional Agr. Eng. Ser. 71, pp. 887, Ithaca, New York.
  5. Muriel-Galet, V., Cerisuelo, J.P., Lopez-Carballo, G., Lara, M., Gavara, R., Hernandez-Munoz, P. (2012). "Development of antimicrobial films for microbiological control of packaged salad." International Journal of Food Microbiology, 157, 195–201.
  6. Forney, C.F., Lipton, W.J. (1990). "Influence of controlled atmospheres and packaging on chilling sensitivity." In Chilling Injury of Horticultural Crops. (C.Y. Wang, ed.) pp. 257-267, CRC Press, Boca Raton, FL.
  7. Bartz, J.A., Brecht. J.K. (2003) "Postharvest physiology and pathology of vegetables." Marcel Dekker, Inc. New York.
  8. Ding, C.K., Wang, C.Y. (2001) "Reduction of chilling injury and Transcript accumulation of heat shock proteins in tomato by MEJA and MESA." Journal of Plant science, 161, 153-1159.
  9. Molinar, R., Trej, E., Contwell, M. (1996). "Development of chilling Injury in 3 types of eggplant dept. v.c. " University of California, 1-16
  10. Sivankalyani, V., Feygenberg, O, Maorer, D., Zaaroor, M, Fallik, E, Alkan, N. (2015). journal.pone.0140522. doi: 10.1371/journal.pone.0140522.
  11. Manjunatha, M. & Anurag. R. K. (2014). Journal of Food Science and Technology, 51(11), 3470–3475.
  12. Spalding, D.H. & Reeder, W.F. (1983). "Conditioning ‘Tahiti’ limes to reduce chilling injury." Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 96, 231-232.
  13. Lecetaa, I., Molinarob, S., Guerreroa, P., Kerryb, J.P., de la Caba. K. (2015). "Quality attributes of map packaged ready-to-eat baby carrots by using chitosan-based coatings." Postharvest Biology and Technology, 100, 142–150.
  14. Rodov, V., Copel, A., Aharoni, N., Aharoni, Y., Wiseblum, A., Horev, B., Vinokur ,Y. (2000). "Nested modified-atmosphere packages maintain quality of trimmed sweet corn during cold storage and the shelf life period." Postharvest Biology and Technology, 18, 259-266.
  15. Wang, C.Y. & Qi, L. (1997). "Modified atmosphere packaging alleviates chilling injury in cucumbers." Postharvest Biology and Technology, 10, 195-200.
  16. Yoon, Y., Kuppusamy, S., Man Cho, K., Joo Kim, P., Kwack, Y.B., Bok Lee, Y. (2017). "Influence of cold stress on contents of soluble sugars, vitamin C and free amino acids including gamma-aminobutyric acid (GABA) in spinach (Spinacia oleracea)." Food Chemistry, 215, 185–192.
  17. Wang, C.Y. )1990(. "Physiological and biochemical effects of controlled atmosphere on fruits and vegetables." In Food Preservation by Modified Atmospheres. (M. Calderon and R. Barkai-Golan, eds.) pp. 197-223, CRC Press, Boca Raton, FL.
  18. Nielsen, T., Leufven, A. (2008). "The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and Korona strawberries." Food Chemistry, 107, 1053–1063.
  19. Eaks, I.L. (1956). "Effect of modified atmospheres on cucumbers at chilling and non chilling temperatures." Proceedings of the Society for Horticultural Science, 67, 473-478.
  20. Shanmugavelan, P., Kim, S.Y., Kim, J.B., Kim, H.W., Cho, S.M., Kim, S.N., Kim, S.Y., Cho, Y.S., Kim, H.R. (2013). "Evaluation of sugar content and composition in commonly consumed Korean vegetables, fruits, cereals, seed plants, and leaves by HPLC-ELSD." Carbohydrate Research, 380, 112–117.
  21. Zhao, J., Li, H., Xi, W., An, W., Niu, L., Cao, Y., Wang, H. (2015). "Changes in sugars and organic acids in wolfberry (Lycium barbarum L.) fruit during development and maturation". Food Chemistry, 173, 718–724.
  22. Hagen, S.F., Borge, G.I.A., Solhaug, K.A., Bengtsson, G.B. (2009). "Effect of cold storage and harvest date on bioactive compounds in curly kale (Brassica oleracea L. var. acephala)." Postharvest Biology and Technology, 51, 36–42.
  23. Mc Feeters, R.F., Fleming H.P., Thompson R.L. (1982). "Malic and Citric Acids in pickling Cucumbers." Journal of food science, 47, 1859-1865.
  24. Ito, A., Shimizu, H., Hiroki, R., Nakashima, H., Miyasaka, J., Ohdoi, K. (2014). "Effect of different durations of root area chilling on the nutritional quality of spinach." Environmental Control in Biology, 51, 187–191.
  25. Kader, A.A. (1986). "Biochemical and physiological basis for effects of controlled and modified atmospheres on fruits and vegetables." Food Technology, 40(5), 99-104.