کاربرد فنّاوری نوین چاپ سه بعدی در صنایع غذایی

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مهندسی صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

استفاده از چاپگر سه بعدی، به عنوان یک روش جدید در تولید محصولات صنایع غذایی شناخته شده است، به طوری که این فنّاوری، توانایی بالایی برای تولید ساختارهای سه بعدی با هندسه‌های پیچیده، بافت‌های مطلوب و محتوای تغذیه‌ای مناسب را دارد. به همین علت، فنّاوری سه بعدی، نوآوری بزرگی در صنایع غذایی است. چاپگرهای سه بعدی، ماشین آلاتی هستند که می‌توانند بر روی یک میز قرار گرفته و اشیای سه بعدی از مواد خام را تولید کنند. این چاپگرها می‌توانند تقریباً هر چیزی را تولید کنند. بیشتر چاپگرهای سه بعدی غذا، چاپگرهای رسوبی هستند، بدین معنی که لایه‌های مواد اولیه در یک فرایند شناخته شده به عنوان ساخت افزایشی(لایه به لایه) روی هم قرار می‌گیرند. در این مقاله، معرفی مختصری از پیشرفت های اخیر در چاپ سه بعدی مواد غذایی و مواد تشکیل دهنده آن ارایه می گردد که می تواند برای طراحی ماتریس مواد غذایی سه بعدی استفاده شود. همچنین روش‌های فرآیند اکستروژن، چاپ جوهرافشان و پخت لیزری انتخابی نیز مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Application of New 3D Printing Technology in the Food Industry

نویسندگان [English]

  • Abdolsattar Avaz Sufyian 1
  • Seid Mahdi Jafari 2
1 PhD student of Food Process Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Professor, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده [English]

The application of 3D printers has been recognized as a new way of producing food industry products, so that the technology has the potential to produce three-dimensional structures with sophisticated geometries, optimal texture and appropriate nutritional contents. For this reason, 3D printing technology is a great innovation in the food industry. 3D technologyis a major innovation in the food industry. 3D printers are bench devices that can produce 3D objects from raw materials. These printers can produce almost anything. Most of the 3D food printers are sedimentary printers, which means that the layers of the raw materialare placed on each other in a known process as an Additive Manufacturing (AM). The main goal of this article is to briefly introduce the recent developments of food printer and its ingredients, which can be used to design the 3D food matrix. Extrusion process methods, inkjet printing, and selective laser sintering have also been studied.

کلیدواژه‌ها [English]

  • 3D printer
  • Food Products
  • Extrusion processes
  • Inkjet printing
  • Selective Laser Sintering
  1. موسوی، س. م، (۱۳۹۶)، «معرفی روش تولید چیپ­های میکروفلوییدیک با تکنولوژی نوین چاپ سه بعدی»، کنفرانس ملّی پژوهش­های نوین در برق، کامپیوتر و مهندسی پزشکی، کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
  2. قنبرپور، م، سیدافقهی، س.س، (۱۳۹۵)، «چاپگرهای سه بعدی، خصوصیت روش­های مختلف و مواد مورد استفاده»، سومین کنفرانس ملّی و اولین کنفرانس بین­المللی پژوهش­های کاربردی در علوم شیمی و مهندسی شیمی و سومین کنفرانس ملّی و اولین کنفرانس بین­المللی پژوهش­های کاربردی در زیست­شناسی، تهران، دانشگاه صنعتی مالک اشتر.

3. Hull, C.W. Hull, (1986), Apparatus for Production of Three-dimensional Objects by Stereo lithography.

4. Kodama, H. (1981), “Automatic method for fabricating a three-dimensional plastic model with photo-hardening polymer,” Cross Ref View Record in Scopus, 52 (11), pp. 1770-1773.

5. Malone and Lipson, E. Malone, H. Lipson, (2007), Fab@Home: the personal desktop fabricator kit, Rapid Prototyp. J., 13 (4) (2007), pp. 245-255.

6. Grood, J.P.W., Grood, P.J., (2011). “Method and Device for Dispensing a Liquid.” Google Patents.

7. Sol, I. E. J., Van der Linden, D., & Van Bommel, K. J. C. (2015). “3D Food Printing: the Barilla Collaboration.” Feb-2015.

8. Pinna, C., Ramundo, L., Sisca, F. G., Angioletti, C. M., Taisch, M., & Terzi, S. (2016). “Additive Manufacturing applications within Food industry: an actual overview and future opportunities.” In 21st Summer School Francesco Turco 2016(pp. 18-24). AIDI-Italian Association of Industrial Operations Professors.

9. Pallottino, F. et al., (2016). “Printing on Food or Food Printing: a Review.” Food and Bioprocess Technology, 9(5), pp.725–733.

10. Slade, L. & Levine, H., (1994). “Water and the glass transition - Dependence of the glass transition on composition and chemical structure: Special implications for flour functionality in cookie baking.” Journal of Food Engineering, 22(1-4), pp.143–188

11. Von Hasseln, K.W., Von Hasseln, E.M., Williams, D.X., Gale, R.R., 2014.

12. Sun, J., Peng, Z., Yan, L., Fuh, J.Y.H., Hong, G.S., (2015). 3D food printing – an inno-vative way of mass customization in food fabrication Vol. 1.

13. Zoran, A., & Coelho, M. (2011). “Cornucopia: the concept of digital gastronomy.” Leonardo, 44(5), 425–431.

14. Wegrzyn, T. F., Golding, M., & Archer, R. H. (2012). “Food layered manufacture: a new process for constructing solid foods.” Trends in Food Science & Technology, 27(2), 66–72.

15. Haiming Zhao, Jufeng Wang, Xiaoyu Ren, Jingyuan Li, Xiaogang Jin, (2018). “Personalized food printing for portrait images,    Computers & Graphics,” Volume 70, Pages 188-197.

16. Combellack, E., Z.M. Jessop, “I. S. Whitaker, (2018). 3DBioprinting for Reconstructive Surgery, 20 – The commercial 3D bioprinting industry,” Techniques and Applications, Pages 413-421.

17. Zhenbin Liu, Min Zhang, Bhesh Bhandari,Yuchuan Wang, (2017), “3D printing: Printing precision and application in food sector,” Trends in Food Science & Technology.Volume 69, Part A, Pages 83-94.

18. IA Ferreira, JL Alves, (2017), “Low-cost 3Dfood printing, Ciência & Tecnologia dos Materiais,” Volume 29, Issue 1, Pages e265-e269.

19. Bollini, M., Barry, J. & Rus, D. (2011). “Bakebot: baking cookies with the PR2, In: The PR2 workshop: challenges and lessons learned in advancing robots with a common platform,” IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems, San Francisco, USA.

20. Burritobot, (2014). “A 3-D printer that spits out burritos.” Available at: https://www.pinterest.com/pin/115967759125319211/. Accessed Dec 2014.

21. CandyFab, (2007). “The CandyFab project.” Available at http://wiki. Candy fab.org /Main _Page. Accessed Dec 2014.

22. Godoi, F.C., Prakash, S. & Bhandari, B.R., (2016). “3D printing technologies applied for food design: Status and prospects.” Journal of Food Engineering, 179, pp.44–54.

23. Huang, S. H., Liu, P., & Mokasdar, A. (2013). “Additive manufacturing and its societal impact: a literature review.” The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 67(5–8), 1191–1203.

24. Fanli Yang, Min Zhang, Bhesh Bhandari, Yaping Liu, (2018), “Investigation on lemon juice gel as food material for 3Dprinting and optimization of printing parameters,”    LWT - Food Science and Technology, Volume 87, January 2018, Pages 67-76.

25. Crump, S. S. (1991). “Fast, precise, safe prototypes with FDM. In: Proceedings of ASME annual winter conference,” 50, 53–60.

26. Hao, L., Mellor, S., Seaman, O., Henderson, J., Sewell, N., & Sloan, M. (2010). “Material characterisation and process development for chocolate additive layer manufacturing.” Virtual and Physical Prototyping, 5, 57–64.

27. Huang, S. H., Liu, P., & Mokasdar, A. (2013). “Additive manufacturing and its societal impact: a literature review.” The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 67(5–8), 1191–1203.

28. Serizawa, R., Shitara, M., Gong, J., Makino, M., Kabir, M.H., Furukawa, H., (2014). “3D jet printer of edible gels for food creation.” In: Proceedings of SPIE - the International Society for Optical Engineering.

29. Hao, L., Mellor, S., Seaman, O., Henderson, J., Sewell, N., Sloan, M., (2010). “Material characterisation and process development for chocolate additive layer manufacturing.” Virtual Phys. Prototyp. 5 (2), 57e64.

30. Diaz, J. V., Noort, M. W. J., & Van Bommel, K. J. C. (2017). U.S. Patent Application No. 15/116,048.

31. Crump, S.S., (1991). “Fast, Precise, Safe Prototypes with FDM, American Society of Mechanical Engineers.” Production Engineering Division (Publication) PED, pp. 53e60.

32. Pallottino, F. et al., (2016). “Printing on Food or Food Printing: a Review.” Food and Bioprocess Technology, 9(5), pp.725–733.

33. Haque, M.K., Roos, Y.H., 2006. “Differences in the physical state and thermal behavior of spray-dried and freeze-dried lactose and lactose/protein mixtures. Innov.” Food Sci. Emerg. Technol. 7 (1e2), 62e73.