مروری بر کاربرد جلبکها در بسته بندی فعال مواد غذایی

نوع مقاله : مروری

نویسنده

دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

بسته بندی مواد غذایی به دلیل عمر کوتاه خود منجر به تجمع سریع پلاستیک در محیط اطراف ما می شود و در نتیجه تاثیر زیادی بر آلودگی های زیست محیطی نیز دارد. در این مقاله مروری استفاده از ترکیبات ریزجلبکها در فرایند بسته بندی فعال مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این، مزایای حاصل از پلی ساکارید های جلبک ها که نه تنها منجر به افزایش خواص مکانیکی، فیزیکی، حرارتی، آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و شیمیایی بسته بندی های فعال می شود، بلکه منجر به افزایش آب دوستی و بهبود خواص مکانیکی مانند استحکام کششی می شوند نیز مورد بحث قرار می گیرد. همه این فواید به دلیل خواص آنتی اکسیدانی طبیعی جلبک ها است که می توانند اکسیداسیون لیپید ها را به حداقل برسانند و در نتیجه عمر مفید و ارزش غذایی مواد غذایی را افزایش دهند و همچنین رادیکال های آزاد را که ممکن است اثر سرطان زا، جهش زا یا سیتوتوکسیک داشته باشند، کاهش دهند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A review of the use of algae in active food packaging

نویسنده [English]

  • Bahareh Nowruzi
Associate professor, Department of Biotechnology, Faculty of Converging Sciences and Technologies, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran
چکیده [English]

Due to its short life, food packaging leads to the rapid accumulation of plastic in our surroundings, and as a result, it has a great impact on environmental pollution. In this review article, the use of microalgae compounds in the process of active food packaging is investigated. In addition, the benefits of algae polysaccharides, which not only increase the mechanical, physical, thermal, antioxidant, antimicrobial and chemical properties of active packaging, but also increase hydrophilicity and improve mechanical properties such as Tensile strength is also discussed. All these benefits are due to the natural antioxidant properties of algae, which can minimize the oxidation of lipids and thus increase the shelf life and nutritional value of food, as well as reduce free radicals that may have carcinogenic, mutagenic effects or have cytotoxicity.

Due to its short life, food packaging leads to the rapid accumulation of plastic in our surroundings, and as a result, it has a great impact on environmental pollution. In this review article, the use of microalgae compounds in the process of active food packaging is investigated. In addition, the benefits of algae polysaccharides, which not only increase the mechanical, physical, thermal, antioxidant, antimicrobial and chemical properties of active packaging, but also increase hydrophilicity and improve mechanical properties such as Tensile strength is also discussed. All these benefits are due to the natural antioxidant properties of algae, which can minimize the oxidation of lipids and thus increase the shelf life and nutritional value of food, as well as reduce free radicals that may have carcinogenic, mutagenic effects or have cytotoxicity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • algae
  • active food packaging
  • antioxidant properties
  • shelf life

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 22 مهر 1403
  • تاریخ دریافت: 11 تیر 1403
  • تاریخ بازنگری: 31 مرداد 1403
  • تاریخ پذیرش: 05 شهریور 1403
  • تاریخ انتشار: 22 مهر 1403