گلیزینگ روشی موثر برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت آبزیان منجمد

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

1 استادیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

محصولات غذایی منجمد حاصل از آبزیان در طول انجماد یا نگهداری در سردخانه می­توانند تحت تاثیر تماس مستقیم اکسیژن و هوای خنک سردخانه دچار افت کیفیت شوند. امروزه برای جلوگیری یا کاهش سرعت افت کیفیت آبزیان منجمد ذخیره­سازی شده در سردخانه از روش گلیزینگ (لعاب­دهی/پوشش یخی) استفاده می­کنند. گلیزینگ، روشی است که به­طور گسترده بمنظور حفظ کیفیت انواع آبزیان منجمد در برابر اثرات نگهداری طولانی مدت آنها در سردخانه مورد استفاده قرار می­گیرد. در این فرآیند لایه و پوششی از یخ روی سطح آبزیان منجمد مانند ماهی را پوشش می­دهد که از تماس بین هوا و سطح محصول جلوگیری می­کند و موجب حفظ کیفیت آنها در هنگام حمل و نقل و نگهداری در سردخانه می­شود. این پوشش یخی مانع تماس مستقیم اکسیژن و همچنین هوای خنک سردخانه با سطح محصول غذایی شده و در نتیجه موجب کاهش سرعت اکسیداسیون، دهیدراتاسیون، سوختگی انجمادی، کاهش وزن و... محصول می­شود. ضخامت پوشش یخی به عوامل بسیاری مانند مدت زمان لعابدهی، دمای اولیه محصول غذایی منجمد، دمای محلول مورد استفاده برای پوشش­دهی و ویژگی­های خود محصول شامل میزان سطح محصول، شکل و اندازه آن بستگی دارد. حفظ کیفیت محصول تحت تأثیر ضخامت پوشش یخی قرار داشته و پوشش یخی ضعیف عملا عملکرد حفاظتی خود را بصورت صحیح ارائه نمی­دهد. در این مقاله به معرفی روش­های مختلف گلیزینگ، استانداردهای مربوط به تعیین وزن مواد غذایی گلیزشده، معایب و مزایای گلیزینگ در مقایسه با روش­های معمول بسته­بندی آبزیان و عارضه­یابی برخی از مشکلات گلیزینگ و ارائه راه حل آنها پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Glazing is an effective method to increase the shelf life and maintain the quality of frozen seafood

نویسندگان [English]

  • Reza rezanejad 1
  • Gholamreza Rafieee 2
1 Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Department of Fishery, Faculty of Natural Resources,University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran-
چکیده [English]

Frozen food products obtained from aquatic animals during freezing or storage in the cold room can experience a loss of quality due to the direct contact of oxygen and cool air of the cold room. Nowadays, glazing technique is used to prevent or slow down the quality loss of frozen aquatic animals stored in cold storage. Glazing is a method that is widely used to preserve the quality of frozen seafood against the effects of long-term storage in cold storage. In this process, a layer of ice covers the surface of frozen aquatic products such as fish, which prevents contact between the air and the surface of the product and preserves their quality during transportation and storage in cold storage. This ice cover prevents the direct contact of oxygen and cool air of the cold room with the surface of the food product, and as a result, reduces the rate of oxidation, dehydration, freeze burn, etc. of the product. The thickness of the ice coating depends on many factors such as the duration of glazing, the initial temperature of the frozen food product, the temperature of the solution used for coating, and the characteristics of the product itself, including the amount of product surface, its shape and size. Keeping the product quality is affected by the thickness of the ice cover and the weak ice cover practically does not provide its protective function correctly. In this article, various glazing methods have been introduced, the factors affecting the thickness of the ice cover, its disadvantages and advantages compared to the usual methods of packaging seafood products, and the causes of some glazing problems and their solutions have been discussed. In this article, different glazing methods have been introduced, factors affecting the thickness of the ice coating, disadvantages and advantages of different glazing methods.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Glazing
  • ice coating
  • quality
  • increasing shelf life of aquatic animals
  • frozen

Smiley face

[1]  S. F. Mexis, E. Chouliara, and M. G. Kontominas, “Combined effect of an oxygen absorber and oregano essential oil on shelf-lif extension of rainbow trout fillets stored at 4°C,” Food Microbiol., vol. 26, pp. 598-605, 2009. https: //doi.org/ 10.1016/ j.fm. 2009. 04. 002
[2]  Rezanejad. R, Ojagh. S. M, Heidarieh. M, Raeisi, M. Alishahi. A, Rafiee. G. The Impact of Diets Supplemented with Different Forms of Rosemary and BHA on Chemical, Microbial and Sensory Properties of Rainbow Trout Fillet. Journal of Aquatic food product technology. vol. 28, NO. 5, 478–494, 2019. https://doi.org/10.1080/10498850.2019.1604594
[3]  Frankel, E.N. Lipid oxidation. Progress in Lipid Research. vol 19: 1-22, 1980. https://doi.org/10.1016/0163-7827(80)90006-5.
[4]  Frankel, E.N. Lipid oxidation: Mechanisms, products and biological significance. J Am Oil Chem Soc 61, 1908–1917, 1984. https://doi.org/10.1007/BF02540830.
[5]  Kanner, J., German, J.B. and Kinsella, J.E. Initation of lipid peroxidation in biological systems. CRC crit. Rev. food sci. & nutr. 25: 317-364, 1987. https: //doi.org/ 10.1080/ 10408398709527457.
[6] Porter, N.A. Mechanisms for the autoxidation of polyunsaturated lipids. Acc. Chem.. res., 19: 262-268, 1986. https: //doi.org/ 10.1021/ar00129a001
[7]  Goncalves, A.A. and Gindri Junior, C.S.G. The effect of glaze uptake on storage quality of frozen shrimp. Journal of Food Engineering, 90:285-290, 2009. https: //doi.org/ 10.1016/ j.jfoodeng.2008.06.038
[8]  Lynn, V. Wim, V. , Hubert, F. Glazing of frozen fish: Analytical and economic challenges. Analytica Chimica Acta 672. 40–44, 2010. https://doi.org/10.1016/j.aca.2010.03.045
[9] Seafish the authority on seafood. Research and development facy sheet. https: //edisciplinas.usp.br/pluginfile. php/ 296852/ mod_resource/ content/ 1/ Glazing%20 (Seafish).pdf
[10] Seifzadeh, M.Introducing Packaging by Edible Coatings to Increase the Shelf Life of Fresh Fish Fillets. Journal of Packaging Science and Technology. vol. 13, No. 2, Summer, 2022. DOI: 10.3390/ coatings 8100366.
[11]  Glazeadora Desarrollada Completamente En Acero Inoxidable , De Facil Limpieza https://inprope-sa.com.ar/
[12] GLAZING MACHINE COMPACT VERSION https://martak.com/ shrimp-processing-equipment/ shrimp-glazing-machine/glazing-unit-compact-version/
دوره 15، شماره 59 - شماره پیاپی 59
شماره پیا پی 59 پاییز 1403
آذر 1403
صفحه 53-58
  • تاریخ دریافت: 09 مهر 1403
  • تاریخ بازنگری: 09 آبان 1403
  • تاریخ پذیرش: 15 آبان 1403
  • تاریخ انتشار: 20 آذر 1403