با پیشرفت صنعت نوشیدنی و گسترش بازار مصرف این دسته از مواد غذایی، بسته بندی این محصولات نیز از قالب سنتی خارج شده و به تدریج بستهبندیهای هوشمند جایگزین بسته بندیهای سنتی شده است. انواع بسته بندیهای هوشمند در صنایع نوشیدنیها کاربرد گستردهای دارند. بستهبندیهای ایجادکننده گاز که با تولید گاز نیتروژن، حالتهای بافتی مطلوبی را موجب میشوند، در شیر قهوه به منظور ایجاد حالت خامه استفاده میشود. در بسته بندیهای رهاکننده مواد مغذّی، ترکیباتی مانند عوامل طعمزا، مواد ریز مغذّی، پروبیوتیکها، آنزیمها و عوامل عطرزا در درپوش و یا ابزار مصرف نوشیدنی مانند نی جاسازی شده و در هنگام و حتی قبل از استفاده، عوامل مربوطه آزاد میشوند. بستهبندیهای بو زدا با اکسایش و یا به دام انداختن فیزیکی ترکیبات با بوی نامطلوب موجب افزایش سطح کیفی محصول میشوند. بسته بندیهای ضد دست خوردگی که بر پایه فیلمهای تغییرپذیر نوری یا رنگهای حساس به گاز که به راحتی قابل مشابهسازی نیستند شامل تغییرات رنگ برگشت ناپذیر میباشند. از این بسته بندیها به منظور اطمینان مصرفکننده از دست نخورده بودن محصول تا قبل از مصرف استفاده میگردد. در این مقاله سعی شده است تا به بررسی اجمالی در زمیته کاربرد و مکانیسم عمل این دسته از بسته بندیها در صنعت نوشیدنیها پرداخته شود.