استفاده از نانوذرّات سیلیکایی مونت موریلونیت(MMT) در صنعت بسته بندی مواد غذایی

نویسندگان

دانشگاه صنعتی سهند تبریز

چکیده

فنّاوری نانو به عنوان علم پیش روی بشر در کمتر از یک دهه گذشته پیشرفت ­های قابل توجّهی داشته است. به خصوص در زمینه صنایع غذایی و بسته­ بندی جایگزینی فنّاوری نانو به جای کاربردهای سنتی هر روز توسعه بیشتری از خود نشان می­ دهد. در صنعت بسته ­بندی استفاده از نانو کامپوزیت­ ها به دلیل خواص بسیار مطلوب و مناسب در حفظ کیفیت و سلامت ماده غذایی و نیز افزایش زمان ماندگاری مورد توجّه محققان و صنعتگران قرار گرفته است. در صورتی که در ساختمان نانو کامپوزیت از پلی­مرهای زیست سازگار با منشأ تجدید­پذیر مانند نشاسته، پروتئین، پلی­ ساکارید یا پلی­مرهای زیست سازگار با منشأ پتروشیمیایی استفاده شود، می­ توان از حجم فزاینده انباشت مواد پلاستیکی، آلودگی محیط زیست و تکثیر گاز  CO2 ناشی از سوزاندن آن­ها در طبیعت جلوگیری به عمل آورد. نانو کامپوزیت­ ها موادی هستند که از ترکیب نانو ذرّات تهیه می­ گردند. پرکاربردترین تقویت­ کننده ­های نانو اندازه در پلی­مرهای مورد استفاده در بسته ­بندی مواد غذایی، سیلیکات­ های لایه­ای از نوع مونت مورلونیت می ­باشد. مونت­موریلونیت به عنوان یکی از ارزان­ ترین و در دسترس­ ترین نوع سیلیکای لای ه­ای در کنار هکتروریت و ساپونیت این توانایی را دارد که در ابعاد نانو به کار رفته و علاوه بر امتزاج با پلی­مرهای هیدروکربنی با بیوپلی­مرها و پلی­مرهای زیست تخریب ­پذیر ترکیب شده و با ارتقاء خواص مکانیکی، حرارتی، الاستیسیتی و مقاومت نفوذی این پلی­مرها، محدودیت به کارگیری آن­ها را در کاربردهای بسته ­بندی مرتفع ساخته و به لحاظ صنعتی نیز جایگزین مناسبی برای پلاستیک­ های موجود باشد.

کلیدواژه‌ها