بستهبندی یکی از اصول عرضه کالا بوده و در طول سالها تغییرات زیادی داشته که همچنان در حال دگرگونی است. زمانی محفوظ بودن یک محصول، بستهبندی محسوب میشد، درحالی که پس از مدّتی مزیتهای ماندگاری، زیبایی و چاپ مرغوب به آن افزوده شد. از انواع کاغذ و مقوا، مشتقات نفتی و حتّی آلیاژهای فلزی جهت بستهبندی استفاده میشود. برخی از این مواد، خواص مقاومتی لازم را داشته و بعضی به علت سبکی استفاده میشوند. البته در بستهبندی مواد غذایی، خواص ممانعتی نسبت به هوا(اکسیژن و دی اکسیدکربن)، رطوبت (آب و بخار آب) و حرارت، جهت افزایش عمر مفید مواد غذایی ضروری است و جهان نیازمند بستهبندی است و در آینده، بستهبندی غذا، تقاضای صعودی خواهد داشت. چندلایه کردن مواد بستهبندی، یکی از عملیات ساخت است که میتواند چندین خاصیت مفید را در بستهبندی ایجاد کند. با وجود مصرف بسیار زیاد انواع پلاستیکها مثل پلیاتیلن، پلیپروپیلن و غیره در صنایع بستهبندی، به علت اشتقاق از مواد نفتی، تولید و مصرف آنها به اتمام خواهد رسید. در آینده کلیه مواد بستهبندی با مواد تجدید پذیر بر پایه زیست توده استفاده شده و ضمن داشتن خواص مطلوب ممانعتی و مکانیکی، شرایط بحرانی کرهی زمین را بهبود میدهند که در این میان، بهترین گزینه کاغذ و مقوا است که با روشهای مختلف، میتوان قابلیتهای لازم را در آنها ایجاد کرد. فنّاوریهای پوششدهی، نانو الیاف سلولز، اصلاح شیمیایی الیاف چوبی، مشتقات خاص لیگنین و همیسلولز چوب، روشهای لایهگذاری بخار شیمیایی و لایه نشانی اتمی، تیمارهای سطحی پلاسما و کرونا، اصلاح نشاسته، پروتئین و سایر روشهای جدید در بهکارگیری کامل مواد زیستی به جای مشتقات نفتی و تجدید ناپذیر استفاده خواهند شد. طرح جدید استفاده از پوششهای زیستتخریب بر روی کاغذ و مقوای پایه که پوشش اول جهت تکمیل خواص ممانعتی و لایه دوم برای چاپپذیری مناسب است، امروزه اهمیت زیادی یافته و در آینده جایگزین بسته بندیهای مواد غذایی و بهداشتی خواهد شد. بررسی امکان پوشش پذیری لایه دوم بر پوشش اولیه و شرایط چاپ قابل قبول روی لایه دوم با کمترین مقدار مصرف جوهر و تسهیل در بازیافت این کاغذهای بسته بندی، تغییراتی در صنایع بسته بندی و چاپ به وجود خواهد آورد که هدف آن پوششهای ممانعتی، چاپ مناسب، قابلیت بازیابی و بررسی خواص مکانیکی بسترهای پوشش شده است. بنابراین تحول عظیمی در صنایع بستهبندی و چاپ محصولات غذایی به وجود خواهد آمد.
اسدی خوانساری, روزبه, & دهقانی فیروزآبادی, حمدرضا. (1392). معرفی مواد کاغذی و مقوایی نوین در بسته بندی محصولات صنایع غذایی. علوم و فنون بستهبندی, 4(16), -.
MLA
روزبه اسدی خوانساری; حمدرضا دهقانی فیروزآبادی. "معرفی مواد کاغذی و مقوایی نوین در بسته بندی محصولات صنایع غذایی", علوم و فنون بستهبندی, 4, 16, 1392, -.
HARVARD
اسدی خوانساری, روزبه, دهقانی فیروزآبادی, حمدرضا. (1392). 'معرفی مواد کاغذی و مقوایی نوین در بسته بندی محصولات صنایع غذایی', علوم و فنون بستهبندی, 4(16), pp. -.
VANCOUVER
اسدی خوانساری, روزبه, دهقانی فیروزآبادی, حمدرضا. معرفی مواد کاغذی و مقوایی نوین در بسته بندی محصولات صنایع غذایی. علوم و فنون بستهبندی, 1392; 4(16): -.