2
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته، نوعی از فنّاوری است که با کمک کنترل دما، به منظور نگهداری و حفظ کیفیت مواد غذایی فاسدشدنی پایه گذاری شده است. تنوع زیاد مواد غذایی و عدم تطابق بین نیازهای آنها با ویژگی های فیلم مورد استفاده در بسته بندی این محصولات، اغلب منجر به عدم دستیابی به اهداف این روش بسته بندی می شود. بنابراین نکته کلیدی برای بهره مندی از فواید ارزشمند این روش، پس از شناخت دقیق نیازهای ماده غذایی مورد نظر، انتخاب یک فیلم بستهبندی مناسب است. پلیاتیلن سبک، پلیاتیلن سبک خطی، پلیاتیلن سنگین، پلیپروپیلن، پلیوینیل کلراید، پلیاستر، پلیاتیلن ترفتالات و پلیآمید (نایلون)، برخی از متداولترین فیلم های پلاستیکی مورد استفاده در بسته بندی به روش اتمسفر تغییر یافته هستند. ویژگیهای فیلم بسته بندی که می تواند بر تغییر اتمسفر درون بسته اثرگذار باشد و باید به دقّت انتخاب شود شامل: نفوذپذیری فیلم بسته بندی نسبت به اکسیژن، دیاکسیدکربن و بخار آب، ضخامت فیلم، مساحت سطح و فضای خالی داخل بسته است. برخی از این ویژگی ها با ترکیب کردن این فیلم ها با هم و یا با مواد دیگری نظیر کاغذ و آلومینیوم طی فرآیندهای کواکستروژن، پوششدار کردن، لامینه کردن و متالایز کردن قابل تغییر و اصلاح می باشد. همچنین فنّاوریهای جدید نیز مانند متالوسن، منفذدار کردن و به کارگیری نانوکامپوزیت ها در روش بسته بندی با اتمسفر تغییریافته، امکان تولیدفیلم هایی با ویژگی های مورد نیاز برای دامنه وسیعی از مواد غذایی را ایجاد کرده است. بنابراین توسعۀ فرصت های جدید برای بهره مندی بیشتر از مزایای این روش و در نتیجه گسترش بیش از پیش آن، اهمیت شناخت هرچه بیشتر این فیلمها و فنّاوری ها را برای انتخاب و به کارگیری صحیح ضروری ساخته است. در این مطالعه، ضمن معرفی انواع فیلم های پلاستیکی، بر مطالعات انجام شده در زمینه کاربرد این پوشش ها در بسته بندی به روش اتمسفر تغییر یافته مروری صورت گرفته است.
احمدی, بهاره, تاج الدین, بهجت, & احمدی چناربن, حسین. (1394). مروری بر پلاستیکها و کاربردشان در بستهبندی مواد غذایی به روش اتمسفر تغییر یافته. علوم و فنون بستهبندی, 6(23), 34-51.
MLA
بهاره احمدی; بهجت تاج الدین; حسین احمدی چناربن. "مروری بر پلاستیکها و کاربردشان در بستهبندی مواد غذایی به روش اتمسفر تغییر یافته", علوم و فنون بستهبندی, 6, 23, 1394, 34-51.
HARVARD
احمدی, بهاره, تاج الدین, بهجت, احمدی چناربن, حسین. (1394). 'مروری بر پلاستیکها و کاربردشان در بستهبندی مواد غذایی به روش اتمسفر تغییر یافته', علوم و فنون بستهبندی, 6(23), pp. 34-51.
VANCOUVER
احمدی, بهاره, تاج الدین, بهجت, احمدی چناربن, حسین. مروری بر پلاستیکها و کاربردشان در بستهبندی مواد غذایی به روش اتمسفر تغییر یافته. علوم و فنون بستهبندی, 1394; 6(23): 34-51.