مروری بر کاربردهای نانوالیاف الکتروریسی شده در بسته بندی مواد غذایی

نویسندگان

1 دانشگاه گیلان، رشت

2 نساجی دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

بسته­بندی مواد غذایی نقش مهمی را در حفاظت از ماده غذایی در طی فرآیندهای تولید، کنترل، ذخیره­سازی، نقل و انتقال و در نهایت تحویل آن به مشتری ایفا می­کند. نوآوری در صنایع بسته­بندی­ مواد غذایی، موجب بهبود کیفیت و مشتری­پسند شدن بسته­بندی­ها، زیست­تخریب­پذیر شدن آن­ها و ایجاد خصوصیاتی از این قبیل گردیده است. امروزه فناوری نانو در صنایع غذایی، کاربردهای بسیاری از جمله: در زمینه کپسوله کردن و تحویل مواد در سایت­های هدف، وارد کردن نانوذرّات ضد­باکتری به درون ماده غذایی، تشخیص آلاینده­ها، بهبود فرآیند ذخیره­سازی ماده غذایی و غیره یافته است. بسته­بندی­های مواد غذایی نانو به علت افزایش خاصیت محافظتی بسته­بندی، باعث افزایش سلامت ماده غذایی شده و مصرف­کننده را از فساد و آلوده شدن ماده غذایی مطّلع کرده و حتّی در بعضی از موارد، برای افزایش طول عمر ماده غذایی درون بسته­بندی نگهدارنده­هایی را منتشر می­کنند. الکتروریسی یکی از روش ‌های ساخت مواد با ساختار نانو بوده که با به کارگیری نیروهای الکترواستاتیک به یک روش ساده برای تولید الیاف پلیمری، سرامیکی و کامپوزیتی با محدوده قطری میکرومتر تا نانومتر مبدّل شده است. لایه­های حاصله از نانوالیاف الکتروریسی شده دارای خصوصیات منحصر به فردی مانند سطح مخصوص و تخلخل بالا دارند که زمینه استفاده  آن­ها را در کاربردهای مختلف از جمله صنایع بسته­بندی مواد غذایی، فراهم می­آورد. از این­رو الکتروریسی یک روش نویدبخش برای تولید مواد بسته­بندی فعال و هوشمند برای مواد غذایی محسوب می­شود. در این مقاله، به طور مختصر به پیشرفت­های صورت گرفته در زمینه به کارگیری نانوالیاف الکتروریسی شده در صنایع بسته­بندی مواد غذایی پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها