بسته بندی های نوین جهت حفظ خصوصیات کیفی و بهبود ماندگاری دانه های انار آماده مصرف

نویسندگان

1 دانشگاه فردوسی مشهد

2 پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد

چکیده

دوره رسیدن و مصرف میوه­های تازه از جمله انار نسبتاً کوتاه است. به­علاوه مصرف انار عمدتاً به دلیل خارج کردن سخت دانه­ها چندان متداول نمی­باشد.  از این رو، میوه انار با حداقل فرآوری شده (دانه­های انار آماده مصرف) بجای میوه کامل، محصول جذّاب­تری به مصرف­کنندگان ارائه و چشم­انداز تولید و مصرف انار را افزایش می­دهد. در سال­های اخیر، دانه­های انار آماده مصرف به علت سهولت مصرف، ارزش تغذیه­ای بالا و خصوصیات حسی منحصر به فرد، عامه­پسند شده­اند. با توجّه به ارزش تغذیه­ای انار، دانه­های انار با حداقل فرآوری و بسته­بندی شده تحت اتمسفر اصلاح یافته راه جدیدی برای استفاده بهینه از میوه درجه پایین با نقص­های سطحی پوست مانند ترک، شکاف و آفتاب سوختگی را ارائه می­دهد. میوه­ها و سبزیجات با حداقل فرآیند، به علت افزایش فرآیندهای آنزیمی درون­زا و سرعت تنفس، مستعد افزایش افت کیفی و آلودگی میکروبی می­گردند. فنّاوری بسته­بندی در اتمسفر اصلاح شده، امکان به تأخیر انداختن میزان تنفس و افزایش مدّت ماندگاری محصولات تازه را فراهم می­کند. پوشش ­های خوراکی نیز به عنوان مانعی در برابر مهاجرت رطوبت و گاز عمل می­کنند و برخی مانند کیتوزان خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی نیز دارند. استفاده از  اسانس ­های روغنی در پوشش خوراکی نیز به بهبود خاصیت ضدمیکروبی آن کمک می­ نماید. پوشش ­دهی دانه­های انار با ژل آلوئه ورا و عسل نیز موجب حفظ خصوصیات کیفی آن می­ گردد.

کلیدواژه‌ها