1
مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
2
گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
بکارگیری فنّاوری بسته بندی فعال و هوشمند علاوه بر به تأخیر انداختن اثرات نامطلوب محیطی بر مواد غذایی، مکانیسمی پویا را در نگهداری محصول به کار میگیرد. این فنّاوری بر اثرات متقابل بین پوشش با ماده غذایی و یا محیط پیرامون آن، به منظور بهبود کیفیت و ایمنی ماده غذایی پایهریزی شده است که در برگیرنده مواردی مانند تاخیر اکسیداسیون، کنترل شدّت نفس، سرعت رشد میکروبی و مهاجرت رطوبت میباشد. جاذب های اکسیژن، آزاد کننده های دی اکسید کربن، جاذبهای بو، حذفکننده های اتیلن و آزاد کننده عطر، مثال هایی از بستهبندی های فعال بوده، در حالی که شاخص های زمان- دما، شاخص رسیدگی، حسگرهای زیستی و شناساگرهای امواج رادیویی، مثال هایی از بستهبندهای هوشمند میباشند. با توجّه به برقراری اثرات متقابل بین بستهبندی و مواد غذایی و/ یا محیط پیرامون آن، مهاجرت مواد فعال می تواند بیانگر یک نگرانی در خصوص ایمنی مواد غذایی بستهبندی شده با این فنآوریها باشد. از این رو، تاکنون مقرّرات و قوانین مختلفی نظیر: مقرّرات/EC 2004/1935 با مفاد و اصلاحیه آن در خصوص مواد در تماس با ماده غذایی و به طور کاملتر مقرّرات /EC2009/450 برای استفاده صحیح، ایمنی و هم چنین بازاریابی بسته بندی های فعال و هوشمند تنظیم شدهاند.
Robertson, G. (2006). "Food packaging principles and practices." Boca Raton, Fla: Taylor & Francis.##2.Kotler, P., & Keller, K. (2006). "Marketing management (12th ed.)." Upper Saddle River, NJ: Pearson.##3.Marsh, K., & Bugusu, B. (2007). "Food packaging: Roles, materials, and environmental issues." Journal of Food Science, 72, 39–55.##4.Rosca, I. D., & Vergnaud, J. M. (2007). "Problems of food protection by polymer packages." Journal of Chemical Health and Safety, 14, 14–20.##5.Rooney, M. (2005). "Introduction to active food packaging technologies." In J. H. Han (Ed.), Innovations in food packaging. Elsevier Academic Press.##6.Ozdemir, M., & Floros, J. D. (2004). "Active food packaging technologies." Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 44, 185–193.##7.Stauffer, J. E. (2005). "Radio frequency identification." Cereal Food World, 50, 86–87.##8.Weiss, J., Takhistov, P., & McClements, J. (2006). "Functional materials in food nanotechnology." Journal of Food Science, 71, 107–116.##9.Chiellini, E. (2008). "Environmentally compatible food packaging." Cambridge: Woodhead Publishing.##10.Spizzirri, U. G., Parisi, O. I., Iemma, F., Cirillo, G., Puoci, F., Curcio, M., et al. (2010). "Antioxidant-polysaccharide conjugates for food application by eco-friendly grafting procedure." Carbohydrate Polymers, 79, 333–340.##11.Actipak (2001). "Evaluating safety, effectiveness, economic-environmental impact and consumer acceptance of active and intelligent packaging." FAIR project CT-98-4170.##12. Han, J. H., Ho, C. H. L., & Rodrigues, E. T. (2005). "Intelligent packaging. In J. H. Han (Ed.), Innovations in food packaging." Elsevier Academic Press.##13.Wilson, C. (2007). "In: C. Wilson (Ed.), Intelligent & active packaging for fruits & vegetables." Paris, France.##14.Curcio, M., Puoci, F., Iemma, F., Parisi, O. I., Cirillo, G., Spizzirri, U. G., et al. (2009). "Covalent insertion of antioxidant molecules on chitosan by a free radical grafting procedure." Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 5933–5938.##15.Han, J. H., Ho, C. H. L., & Rodrigues, E. T. (2005). "Intelligent packaging. In J. H. Han (Ed.), Innovations in food packaging." Oxford: Elsevier Academic Press.##16.Kerry, J. P., O’Grady, M. N., & Hogan, S. A. (2006). "Past, current and potential utilization of active and intelligent packaging systems for meat and musclebased products: A review." Meat Science, 74, 113–130.##17.Spizzirri, U. G., Parisi, O. I., Iemma, F., Cirillo, G., Puoci, F., Curcio, M., et al. (2010). "Antioxidant-polysaccharide conjugates for food application by eco-friendly grafting procedure." Carbohydrate Polymers, 79, 333–340.##
عباسی, آرزو, مهدویان مهر, حامد, & صداقت, ناصر. (1395). جنبه های قانونی و ایمنی کاربرد بسته بندی فعال و هوشمند در صنعت غذا. علوم و فنون بستهبندی, 7(26), 78-90.
MLA
آرزو عباسی; حامد مهدویان مهر; ناصر صداقت. "جنبه های قانونی و ایمنی کاربرد بسته بندی فعال و هوشمند در صنعت غذا", علوم و فنون بستهبندی, 7, 26, 1395, 78-90.
HARVARD
عباسی, آرزو, مهدویان مهر, حامد, صداقت, ناصر. (1395). 'جنبه های قانونی و ایمنی کاربرد بسته بندی فعال و هوشمند در صنعت غذا', علوم و فنون بستهبندی, 7(26), pp. 78-90.
VANCOUVER
عباسی, آرزو, مهدویان مهر, حامد, صداقت, ناصر. جنبه های قانونی و ایمنی کاربرد بسته بندی فعال و هوشمند در صنعت غذا. علوم و فنون بستهبندی, 1395; 7(26): 78-90.